9 ilin peynirleri görücüye çıktı

BİTLİS'in Tatvan ilçesinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından organize edilen '1'inci Bitlis Peynir Fuarı' törenle açıldı. Fuara, 9 kentten 33 peynir üreticisi katıldı.

Haberler 02.09.2018 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tatvan Belediyesi Kongre ve Sergi Alannda gerçekletirilen açla, Tatvan Kaymakam M. Ali Özkan, DAKA Genel Sekreteri Halil brahim Güray, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardm, Tatvan Belediye Bakan Fettah Aksoy, l Emniyet Müdürü Yaman Arlar, yemek uzman ve yazar Sahrap Soysal, Instagram fenomenleri, blogerlar ve vatandalar katld. Açlta konuan DAKA Genel Sekreteri Halil brahim Güray, Türkiye Ziraat Odalar Birlii verilerine göre, 200e yakn peynir çeidi bulunan Türkiyenin, ylda 661 bin ton peynir üreterek, 150 milyon dolarlk ihracat geliri saladn söyledi. Güray, öyle dedi:

9 LN ÖHRETL PEYNRLER

Buna karlk Konyadan biraz büyük olan Hollandann ylda 890 bin tonluk peynir üretimi, 3.5 milyar dolarlk da ihracat geliri var. Dünya peynir ihracatnda ise Almanyann ardndan ikinci sradalar. Fransa ise dünya liginde üçüncü srada. Yani çok fazla peynir çeidi olmayan Almanya 3.7 milyar dolarlk ihracatla birinci, ikiüç çeit peyniri olan Hollanda ikinci iken, 200e yakn peynir çeidi ile Türkiye 22nci srada. Toplam ihracat hacmimiz ise 200 milyon dolar bile deil. Bizler daha çok üretimi artrp ülkeye döviz getirmek zorundayz. Buradan hareketle Dou Anadoludaki peynir üreticilerini tek çat altnda toplayarak, bölgeye hareketlilik ve canllk getirmeyi amaçlyoruz.

50 YILLIK BR FUAR ETKNL

Tatvan Belediye Bakan Fettah Aksoy ise ilçede 50 yllk bir fuar geleneinin olduunu, ancak fuar yapacak bir binalarnn olmadn belirtti. Aksoy, DAKA tarafndan Tatvan Belediyesine ina edilen bu fuar ve kongre merkezinin sadece ylda bir kez Tatvan Dou Anadolu Fuar için deil, mesleki dier fuarlara da ev sahiplii yapmasn istedik. Bugün burada peynir alannda açlan fuar bunun bir balangcdr diye konutu.

Konumalarn ardndan 1inci Bitlis Peynir Fuarnn açl yapld. Açlta, Tatvan halk oyunlar ekibi de bir gösteri sundu. Program, sunumlarn yaplmas ve peynir stantlarnn gezilmesi ile devam etti. 2 gün sürecek peynir fuarna, Bitlisten 12, Hakkariden 7, Vandan 4, Mutan 4, Karstan 2 ve Ar, Ardahan, Idr ve Bingöl illerinden birer olmak üzere toplam 33 peynir üreticisi katld.

Ana Sayfaya Git