9 yıllık dava hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, hukuk davasının 9 yılı aşkın sürmesini "hak ihlali" saydı.

Haberler 28.01.2022 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), açlan hukuk davasnda yarglamann 9 yl 2 ay sürmesinin makul sürede yarglanma hakknn ihlali olduuna hükmetti ve bavurucuya 15 bin lira tazminat ödenmesini kararlatrd.

AYMnin kararna göre bir kii, Nisan 2009da yaad uyumazlk nedeniyle Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde alacak davas açt. Yerel mahkemece 2014te hüküm verilmesinin ardndan dava dosyas, temyiz için Yargtaya gitti. Dosyaya bakan Yargtay 11. Hukuk Dairesi ise 20 Haziran 2018de davay sonuca balad.

Bunun ardndan yarglama srasnda delillerin deerlendirilmesi ve hukuk kurallarnn uygulanmasnda hata yapldn, adil olmayan karar verildiini, yarglamann uzun sürdüünü iddia eden bavurucu, adil yarglanma hakknn ihlal edildiini ileri sürerek AYMye bireysel bavuruda bulundu.

Bavuruyu deerlendiren Yüksek Mahkeme, 9 yl 2 ay süren yarglama nedeniyle makul sürede yarglanma hakknn ihlal edildiine hükmetti ve bavurucuya 15 bin lira tazminat ödenmesini kararlatrd.

- Kararn gerekçesinden

AYMnin kararnn gerekçesinde 9 yl 2 aylk yarglama süresinin makul olmad belirtilerek, Medeni hak ve yükümlülüklerle ilgili uyumazlklara ilikin yarglama süresinin makul olup olmad deerlendirilirken yarglamann karmakl ve kaç dereceli olduu, taraflarn ve ilgili makamlarn yarglama sürecindeki tutumu ve bavurucunun yarglamann süratle sonuçlandrlmasndaki menfaatinin nitelii gibi hususlar dikkate alnr. ifadesi kullanld.

Kararda, bavuru konusu yarglamann Anayasann 36. maddesinde güvence altna alnan adil yarglanma hakk kapsamndaki makul sürede yarglanma hakknn ihlali olduu belirtildi.

Yüksek Mahkeme, karar örneinin bilgi için Van 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargtay 11. Hukuk Dairesi ve Adalet Bakanlna gönderilmesini kararlatrd.

AYM, bavurucunun delillerin deerlendirilmesi ve hukuk kurallarnn uygulanmasnda hata yaplarak adil olmayan karar verildii iddiasnn ise açkça dayanaktan yoksun olduuna hükmetti.

Ana Sayfaya Git