Bakan Koca ve Bilim Kurulu'ndan, 'online eğitim' önerisi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bilim Kurulu'nun gündeminde öne çıkan, önümüzdeki dönemde eğitim- öğretim süreçlerinin hangi şartlarla yürütüleceği konusuydu. Bu konudaki öneri, yüz yüze eğitimin, en az önümüzdeki bir ay boyunca başlatılmaması, gerekirse online eğitim yapılması, yüz yüze eğitime kademeli olarak geçilmesi yönündedir" dedi.

Haberler 13.08.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu, bakanlk binasnda topland. Yaklak 3.5 saat süren toplantnn ardndan, Bakan Koca yazl açklama yapt. Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantsnn bugünkü ana gündemi, örenci aileleri bata olmak üzere, bütün halkmzn merakla bekledii okullarn eitim- öretime hazrlanmas konusuydu. Bunun yan sra, salgnn dünyadaki ve ülkemizdeki seyri, vaka artnn sebepleri, vaka saylarnn artt illerde alnacak önlemler, hastane kapasitelerimiz ve a çalmalar ele alnd. Covid-19 salgn, dünyada hz kesmeden yaylmaya, ekonomileri, çalma hayatn, sosyal hayat, eitimi etkilemeye, daha trajik olan salk boyutuyla, can almaya devam ediyor. Bugün itibariyle tespit edilebilen vaka says 20 milyon 500 bin, can kayb ise 746 bini buldu ifadelerini kulland.

TEDBRLERE RAYET HALA STEDMZ SEVYEDE DEL

Bakan Koca, birçok ülkede vakalarn tespitinin salkl ekilde yaplmadn belirterek, Ülkelerin büyük bölümü, salk altyaps itibariyle imknlar elvermedii için yeterli tespiti yapamyor. Gelimi ülkelerde ise tarama yapmaktan imtina edildiini ve ancak hastaneye yat yaplan ar vakalarn kaydnn tutulduunu biliyoruz. Gururla söyleyebiliriz ki Türkiye, filyasyon ve temasl takibi çalmalarn salkl ekilde yürüten nadir ülkelerden biridir. Türkiye, vaka saylarn ilk günden beri effaf ekilde açklamaktadr. Bugünlerde, vaka saylarna göre daha üst seviyede bir alarm halinde olmamz öngörülen risklere bir hazrlktr. Kayglar anlayabiliriz. Fakat spekülasyonlar, tedbirden çok tehdide hizmet etmektedir. Dünyada vaka artlar hz kesmeden devam etmektedir. Ülkemizde de bölgesel artlara ahit oluyoruz. Birçok ülkenin aksine, bizde vaka artlarnn kontrolden çkmam olmas, devlet kurumlarmzn ve vatandamzn bugüne kadar özveriyle uygulad önlemler sayesindedir. Ancak altn çizerek ifade etmek istiyorum. Tedbirlere riayet hala istediimiz, arzuladmz seviyede deil. Bu konudaki geveme bize bu günlerimizi aratabilir. Özellikle Ekim, Kasm aylarnda gribal enfeksiyonlarn da devreye girmesiyle riskin daha fazla artmas muhtemeldir. Gribal hastalklarnn semptomlarnn benzer olmas kayg ortamna da yol açabilecektir eklinde konutu.

AIR TEDBRLERE DÖNMEMZ GEREKEBLR

Bakan Koca, vatandalarn tedbirlerden ister istemez yorulduklarn ifade ederek, Hepimiz sevdiklerimiz, akrabalarmz, dostlarmzla yakn ilikiler içinde olmay özledik. Seyahatlerimizde eskisi gibi rahat olabilmeyi, sosyal ve kültürel hayata tam olarak dönebilmeyi arzuluyoruz. Kontrollü Sosyal Hayat, salgn günlerinde, bize bunlarn en makul snrlarn sunuyor. Kurallara uymak kaydyla özlediimiz eyleri, tam olmasa da, yaayabilme imknmz var. Hem kendi salmz hem sevdiklerimizin hayat üç basit kurala bal. Temizlik, maske, mesafe. Bu kurallar dikkate almazsak, yarn karmza kontrol edilemez bir tablo çkabilir. Vaka saylarndaki art eilimini hepimiz görüyoruz. Art bu hzla devam ederse bir daha yaamak istemediimiz ar tedbirlere dönmemiz gerekebilir. çabamz, bunun bir daha yaanmamas içindir. Önümüzdeki günlerde COVID-19 iletiimi konusunda yeni çalmalar ortaya koymaya çalacak, düzenlemelere gideceiz dedi.

ETM ÖRETM çN ONLNE ETM ÖNERS

2020- 2021 eitim- öretim yl ile ilgili Bilim Kurulu tavsiyesini açklayan Bakan Koca, konumasnda unlar kaydetti:

Bilim Kurulunun gündeminde öne çkan, önümüzdeki dönemde eitim ve öretim süreçlerinin hangi artlarla yürütülecei konusuydu. Bu konudaki öneri, yüz yüze eitimin, en az önümüzdeki bir ay boyunca balatlmamas, gerekirse online eitim yaplmas, yüz yüze eitime kademeli olarak geçilmesi yönündedir. Bu görü ve öneriyi Milli Eitim Bakanlmz ile paylatk. Konuyla ilgili planlarn Sayn Bakanmz açklayacaktr.

Ana Sayfaya Git