CHP’li Emre’den ‘Kürt Meselesi’ için ‘üçüncü yol’ önerisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, CHP’nin 1960’lı yıllardaki ‘Ortanın Solu’ söylemiyle gelişen üçüncü yol kavramını Kürt sorunu için de önerdi. Emre’ye göre çözüm sürecinin başarısız olmasının ardından CHP’nin 1960’lı yıllarda olduğu gibi yeni bir yol inşa etmeyi başarması gerekiyor.

Haberler 17.09.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Bakan Kemal Klçdarolunun daha önce Kürt sorununa dair partisinin 22 Soru 22 Cevap balyla hazrlad raporun güncellenecei açklamasnn ardndan Kökler isimli bir kitap yaynlayan CHP MYK Üyesi Yunus Emre, CHPnin 1960l yllarda Türkiye siyasetinde sosyalizm ve antikomünizm bloklar arasnda Ortann Solu paradigmasyla üçüncü yolu ina ettiini, çözüm sürecinin baarszlkla sonuçlanmasnn ardndan Kürt sorunu için de benzer yolun ina edilmesi gerektiini ifade etti.

Emrenin Tekin Yaynevinden çkan Kökler kitabnda, CHPnin geçmi deneyimleriyle bugünkü ekilleniini inceleyen CHP, Devamllk ve Deiim, CHPnin Deiim Tarihi Bize Ne Öretiyor?, CHP ve Sosyal Demokrasi gibi balklarn yan sra Kimlik Siyaseti, Kürt Sorunu ve CHPnin Üçüncü Yolu balkl bölümler yer ald.

AK PARTNN AçILIM POLTKALARI NEDEN BAARISIZ OLDU?

CHP Genel Bakan Yardmcs, stanbul Milletvekili Emre kitabnn Kimlik Siyaseti, Kürt Sorunu ve CHPnin Üçüncü Yolu balkl bölümde AK Partinin bir döneme damga vuran açlm politikalarna dair eletirilerini sralad. Siyasal iktidarn Alevi Açlmn tekçi bir anlayla ele aldn ifade eden Emre benzer bir sürecin Kürt Sorunu çerçevesindeki admlarda da gün yüzüne çktn belirterek, Kürt etnik aidiyetine sahip vatandalar; kendi ihtiyaçlar, beklentileri ve fikirleri dorultusunda hareket edebilen özneler olarak deil, yalnzca kültürel haklarn tannmasna indirgenmi birkaç makyaj politika ile yetinilebilecek yekvücut bir grubun üyeleri olarak görüldüler dedi.

Emreye göre Kürt meselesinin çözümündeki asl anahtar, Kürtlerin kendi talep, ihtiyaç ve fikirlerini aktif siyasal katlm yoluyla ifade edebilecekleri ve ayrmcla urama kaygsndan arnacaklar bir dönüümde bulunabilir.

KÜRT MESELESNDE YEN BR BAKI AçISI VE TARTIMA ZEMN GEREKL

Eitlik ve yurttalk kavramlarnn Kürt meselesi için kilit kavramlar olduunu ifade eden Emre, yeni bir bak açs ve yeni bir tartma zemininin gerekli olduunu belirtti. CHPnin de yerleik paradigmalar arasnda skm ve körelmi tartmaya yeni bir bak açs getirmeyi görev edinmesi gerektiini belirten Emre, Kürt kimliini politikletiren anlay farkllk ilkesi üzerine, AK Parti- MHP bloku ise farkllk talebini otoriter anlayla ezme politikas üzerinde durmaktadr. CHP bu iki anlaytan farkl olarak eitlik ilkesini temel alr. Eitlik ilkesini gerçekletirmek için evrensel bir kategori olan yurttala vurgu yapar. Bu bir üçüncü yol ina projesidir dedi.

CHPNN KÜRT MESELESNDE YEN BR YOL NA ETMEY BAARMASI GEREKYOR

Souk Savan etkilerinin derinden hissedildii 1960l yllarda CHPnin sosyalizm ve anti-komünizm arasnda üçüncü bir yol yaratarak Ortann Solu kavramn gelitirdiini, ayn dönem sosyalist kanadn temsilcisi Türkiye çi Partisinin ve Süleyman Demirel önderliindeki Adalet Partisinin CHPye yönelik eletirilerinin gölgesinde giriilen bu çabay yepyeni bir düünce biçimi olarak adlandran Emre, Kürt meselesi ile 1960larn sosyalizm- antikomünizm kamplamas arasndaki benzerlie dikkat çekti. Bir tarafta Kürt kimliinin tannmasn siyasi söylemlerinin merkezine alan Kürt siyasetinin temsilcileri dier tarafta ise Kürtlerin siyasi, toplumsal ve ekonomik hayata katlmlarnn güçlenmesine ayak direyen baskc bir iktidar bloku yer alyor diyen Emreye göre iki tarafn tartmay çektikleri noktann dna çkmak gerekiyor.

Bu bak açlaryla hareket etmenin somut kazanmlar üretmediinin açlm sürecinin akamete uramasyla ortaya çktn savunan Emre, bu baarszln karsnda CHPnin 1960l yllarda olduu gibi yeni bir yol ina etmeyi baarmas gerektiini ifade etti. Emre bu üçüncü yolu u sözlerle tarif etti:

Üçüncü yol, siyasi iktidarn ve Kürt meselesinde söz sahibi bir takm paydalarn kimlik siyasetine dayanmayan, aksine sosyo-politik hayata katlmda engellerin kaldrlmasn ve yurttal temel alan bir söylem ve politikalar dizisi olmaldr.

CHP 1991 SENDROMUNUN ARDINDAN KÜRT MESELESNDE AKTF TUTUM ALMADI

ktidar hedefleyen parti olarak CHPnin Kürt seçmenlerde geni bir destek bulmas gerektiini, bu konuda inisiyatif almamasnn düünülemez olduunu ifade eden Emre kitabnda, Dlanma ve adaletsizliin sorunun özünü oluturduu bir ortamda bir sol parti olarak CHP neden Kürtlerden destek ve oy alamyor? sorusunu merkeze ald. CHP için geçmite bu soruya kafa yorup Kürtlerden geni bir destek aramann önünde bir engel olduunu belirten Emre bunu 1991 Sendromu olarak adlandrd.

1989 yerel seçimlerinde önemli baar elde eden Sosyal Demokrat Halkç Partinin (SHP) 1990da yaynlad Kürt raporunun önemine vurgu yapan Emre, raporun Kürt sorunun asimilasyon politikalaryla çözülemeyeceini belirttiini, anadil yasann, radyo-tv yayn önündeki engellerin, olaanüstü hal valiliinin ve köy koruculuunun kaldrlmasn önerdiini hatrlatt. 1989 seçimlerinde birinci parti olan SHPnin 1991 seçimlerinde üçüncü parti olabildiini ve bu sonuçlarn Kürt meselesine bak etkilediini ifade eden Emre, Bu sonuçlar 1991 sendromunun balangc oldu ve CHP, Kürt meselesinde aktif bir tutum almaktan kendini alkoydu diyor.

31 MART SEçMLER ÖZGÜVEN KAZANDIRDI

Bugün gelinen aamada 1991 Sendromundan kurtulduklarn belirten CHPli Emre geride kalan yerel seçimleri iaret ederek, Hem AK Parti- MHP blokunun otoriter zihniyetinden hem de Kürt kimlik siyasetinden farkl bir siyasi hatt bata Kürtler olmak üzere geni kesimlere sebatkr bir ekilde anlatarak seçmenleri ikna edebiliriz. 31 Mart seçimleri bu özgüveni kazandrd için çok önemliydi dedi.

CHPnin Türkiyenin temel meselelerinin çözümlenmesine kendi kimliinden ve tarihinden uzaklaarak katkda bulunamayaca görüünü paylaan Emre, Tarihsel birikimini güncel ihtiyaçlarla harmanlayarak yeni çözüm yollarnn ve sentezlerinin oluturulmasna katk verebilir. Bugün yapmaya çaltmz da budur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git