Sağlık Bakanı Koca’dan ‘Bayram’ uyarısı

Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bayramda önlemlere uyulması noktasında uyarıda bulundu. Koca, seyahatler için de mobil uygulama devreye konulacağını belirtti.

Haberler 21.05.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim Kurulu toplants ardndan Salk Bakan Fahrettin Koca açklamalarda bulundu. Koronavirüs (Kovid-19) salgnnda yaamn kaybedenler olduunu ve saynn her geçen gün azaldn söyleyen Bakan Koca, Hastalktan kaygmzn olmayaca günler gelecek. Biz salk ekipleri olarak umutsuz tek gün yaamadk. Uzmanlar ne zaman bu virüsten kurtulacamz bilmiyor. Mücadelenin ne kadar süreceini bilemediimiz için hayat yeniden planlyoruz. Virüse kar korunma tedbirlerini plana alyoruz. Bütün dünyada bilim insanlar uyaryor bu konuda dedi.

BAYRAM UYARISI

Erken umutla tedbirlerden vazgeçilmemesi gerektii uyarsnda bulunan Koca, Binlerce salk personelimizin çocuklarna sarlamadn unutmayn. Aramzda dolaanlar virüs tayor, hasta saysnn azalmas güvence deildir. Maskesiz sokaa çklmamal, bir buçuk metre kuralna uyulmaldr. Yaama hürriyetini mücadelemiz getirecektir. Bayram günleri için veremediim haberleri ilerisi için verebilirim. Bayramda tedbirlere uyarsak sonrasnda daha özgür olabiliriz. Bayram günleri virüsün yeniden yaylma günü olmamal. Eski bayramlar gibi kutlarsak haftalk trmana geçebilir. Bayram kutlamasn ziyarete giderek yapmayalm. Büyüklerimize yaknlk tehlikeli bir yaknlk olmasn. Onlar sadece arayalm ifadelerinde bulundu.

KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT

kinci dönem hayat tarznn kontrollü sosyal hayat olduunu kaydeden Koca, bir kez daha maske ve mesafe uyarsnda bulundu. Koca, bütün bakanlklarla çalma yürüttüklerini vurgulayarak, unlar söyledi: Alveri ve seyahatte kendinizi güvenlik çemberine aln. Asansörden, metroya, banka veznesine her yerde buna dikkat edeceksiniz. Mücadelenin birinci döneminde baardk. Bu döneminde de baaracaz. Yeni dönemin pandemi açsndan baz standartlarn belirlemek için birçok bakanlkla ortak çalma yaptk.

20 Maystan sonra i yerlerinin giriinde o i yerlerinde uyulmas gereken afilerle karlalacan aktaran Koca, unlar ekledi: Vatandalarmz uygulamamz üzerinden tedbirlere uyulup uyulmadn planlayacak. Yani kurallar denetleyen taraf da olacaksnz. yerinin mekan durumu, çalma saati ve bir arada bulunabilecek azami insan saysn göreceksiniz. Bilim Kurulumuz henüz kapal olup ama açlabilecek i yerleri için de rehberler hazrlayacak.

SEYAHATLER çN MOBL UYGULAMA

Seyahatlerde mobil uygulamann devreye konulacan aktaran Koca, öyle devam etti: Mobil uygulamann bir dier fonksiyonu da udur, bireyler risk tamadn, hasta veya temasl olmadn bu uygulama araclyla gösterebilecek. Uçaa binerken bu uygulama serbest giri kart olacak. Ulatrmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katlm söz konusu olduunda özel bir bilgi deildir. Bu uygulamaya öncelikle ehirleraras uygulamaya geçiyoruz. Alacanz kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

lgili seyahat firmas tarafndan salanp tedbir alnacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasnda temas ettii kiilerin takibi yaplacaktr. Hayat Eve Sar mobil uygulamasndan HES kodu alnabilecek. Tüm yolcularn en üst düzeyde güvenlii salanmaya çalacak. HES kodlar kiiye özel tekil kodlardan oluacak. TC kimlik numaras gibi sabit olmayacak. Her paylamnda farkl bir HES kodu oluturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygn uygulanmas hayatmz kolaylatracak. Sosyal hayatn, çalma hayatn, insan etkinliin birlikte gerçekletii hayata kar tedbirler gereklidir. Ekonomiler, ticaret, eitim de salgn karsnda zayf dütü.

Koca açklamalar ardndan gazetecilerin sorularn yantlad.

Koca, Salk Turizmini kontrollü olarak yapmay planladklarn belirterek, Salk turizmi sezonunu erken balattk yani bugünden itibaren. 31 ülke için balatlm oldu. u an uluslararas uçularn olmadn da biliyoruz. Gerektiinde talebe göre uçak seferleri düzenlenebilir olacak. Üniversite, özel, sektör, kamu kurumlarna müracaat eden kiiler tespit ediliyor dedi.

Koca, pandemi hastanesi olarak kullanlacak olan Baakehir ve çam Hastanelerinin de yarn açlnn yaplaca bilgisini verdi.

Koronavirüsün yaylm hzyla ilgili de bilgi veren Koca, Yer yer halk sal hekimlerimiz arasnda da tartlagelen ama bu anlamda da önemli olduu ifade edilen daha çok burada önemli olan hastaln yaylm hzn gösteren bir katsay. Bu kabaca R deeri olarak. R 0 deeri, RT deeri var. Burada kabaca R deeri olarak söylediimizde geçen bir oran vermitim. Bugüne kadar ortalamas olan R deeriydi. Bugün itibaryla R 0 veya R deeri 0,72 olduunu söyleyebilirim ifadelerinde bulundu.

YKSYE LKN MASKE AçIKLAMASI

Gazetecilerin Yükseköretim Kurumu Snavna (YKS) ilikin soruya Bakan Koca, konuyla ilgili rehber olacan ve örencilerin maskeyle sraya oturmasnn isteneceini belirtti. Koca, mesafe korunmas halinde maskelerin çkarlabileceini de belirterek, Özellikle maskeli olacak fakat imtihan annda maskenin devam etmesi gerekmiyor, maske çkarlabilir dedi.

65 YA ÜSTÜNE LKN AçIKLAMA

Bakan Kocadan 65 ya üstü yurttalara ilikin de, 65 ya üzeri büyüklerimiz eer memleketlerine gitme noktasnda sabit bir yere gittiinden emin ise, salk durumlar aile hekimleri açsndan bir sorunlar yoksa ilgili Kaymakamlktan yanlarnda zorunlu gerektiinde bir veya iki kii olmak suretiyle 1 aylk bir zaman zarfnda dönmemek üzere bir izin durumu yarndan itibaren söz konusu olacak açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git