ABD, Afganistan için bedel ödemeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 76’ncı Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere gittiği Amerika’dan döndü. Millet Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Sinan Burhan’ın da aralarında bulunduğu bir grup gazeteciyle dönüş yolunda sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 23.09.2021 - 18:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SNAN BURHAN-MLLET HABER AJANSI-NEWYORK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Türkiyenin bu süreçte Afganistandaki rolü ve stratejisi konusunda unlar söyledi:

Amerikann önemli bir yayn organyla yaptmz mülakatta da söyledim; 20 yl önce Amerika Afganistana niçin girdi? Afganistanda ne ii vard ve imdi Afganistandan niye çkyor? Herhalde bunun bir bedelinin olmas lazm? Ve bunca mülteci u anda nereye gidecek? Türkiyenin kaplar açmas ve bunlar kabul etmesi düünülemez. Buras bizim için bir açk hava koridoru deil. Böyle bir eyi kabullenmek öyle kolay da deil. Bunun bir maliyeti var, bir bedeli var. Amerika burada kaplar açlsn ve Afgan halk Türkiyeye girsin diyemez. Nitekim böyle bir eye biz açk da deiliz, müsaade de etmeyiz. Afgan halk bizim için karde halktr. Tarihe dayal bir geçmiimiz var fakat bu kuru kuruya bir kardelik olmuyor. Ayn eyi biz Suriyede de yaptk. Ayn durum Irakta oldu. Bunlar böyle toparladmz zaman, geçmiten alrsak girip çkanla neredeyse 10 milyona varan bir say söz konusu. u anda bunun 5 milyonu Türkiyede kald. Burada bu bedeli ödemesi gereken Amerikadr. Amerikann bununla ilgili admlar atmas lazm. Fakat u ana kadar böyle bir hava görünmüyor. Amerikann bu noktada kaplar açmak gibi bir derdi u anda yok gibi. Fakat kapsayc, kuatc bir yönetim Afganistanda oluursa, bu yönetimle baz görümelerimiz olabilirse ve gerçekten salkl bir iletiim kurabilirsek, bundan sonra ne olabileceinin admlarn bu görümelerden sonra atabiliriz. Afganistanda u ana kadar bizim ciddi yatrmlarmz oldu; alt yap ve üst yap yatrmlarmz oldu. Bu yatrmlardan da rahatsz deiliz. Bundan sonraki süreçte de bu tür admlar atabiliriz. Ama Talibann u andaki yaklam tarzna bakldnda kucaklayc, kuatc bir yönetim maalesef olumad. u anda sadece baz sinyaller geliyor; baz deiikliklerin olabilecei, yönetimde baz kuatc, kapsayc bir havann oluaca istikametinde. Bunu tabi daha henüz görmü deiliz. Eer böyle bir adm atlabilirse o zaman birlikte neler yapabileceimizi kendileriyle görüme, konuma noktasna gidebiliriz. Kald ki kendi içlerinde de u anda baz skntlar yaanyor. Bu skntlar aabilirlerse ve ondan sonra Türkiye ile baz görümeler olursa, admlar atlabilirse bunlar nasl gerçekletiririz, nasl bir yol haritas belirleriz, ona bakar ona göre de Afganistanla böyle bir adm gerçekletirmi oluruz.

BENDEN SONRASI TUFAN

Cumhurbakan Erdoan ABDnin düzensiz göç karsndaki tavr konusunda da Tabi kendisi benden sonras tufan dediyse, ayn eyi ona da söylerler. Amerika u anda eer Afganistanda bir ekillendirme yapamadysa burada düünmek lazm. u anda Afganistanda Amerikann bir yönlendirme veya bir ekillendirme durumu olmutur diyebilir miyiz? Hayr. te her eyi brakt, gidiyor. Ama imdi bir bedel çkacak ortaya. Bu bedel nedir? u anda Talibann elindeki silahlara baktnz zaman, bu silahlar Amerikann silahlar. Dolaysyla bu bedeli de ödemek durumunda kalacaktr. Buradan bir yere daha geliyorum. Sayn Trump döneminde binlerce tr silah, mühimmat terör örgütlerine verildi. Bunlar ben Sayn Trumpa defalarca ifade ettim, anlattm. imdi ayn durum Biden döneminde de var. Yine Biden terör örgütlerine silah, mühimmat, araç gereç tamaya balad. Biz bunu elimizi kolumuzu sallaya sallaya seyredecek deiliz. Dikkatle takip ediyoruz. Vakti saati geldiinde de söylenmesi gereken neyse onu da kendilerine söyleriz dedi.

ORANTISIZ ZAM YAPAN MARKETLER DENETLEYECEZ

Bu konuda ksmen özellikle bu zincir marketlerin snrsz uygulamalar var. Bu snrsz uygulamalar karsnda biz de Ticaret Bakanl olarak bunlarn üzerine üzerine gideceiz. Zincir marketlerin bu uygulamalaryla mücadelede Ticaret Bakanlmz gerekli olan her türlü tedbiri alyor, alacak ve bunlara da gerekli operasyonlar yapacaktr. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki youn ürünleri toparlamas Bu da 5 tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlyor. Bu 5 tane zincir marketin toplad ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eer bu noktada daha adil davranrlarsa hem vatanda uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici u an itibaryla kazanmn, parasn zamannda alma ansna ulaacaktr.

SOç GÖRÜMELER

29 Eylülde nasip olursa Sayn Putinle Soçide yapacamz ikili görüme gerçekten önem arz ediyor. Heyetler aras görüme yok, Sayn Putinle sadece ikili görüme yapacaz. Bu tabi sadece dlibi içeren bir görüme olmayacak. Ayn zamanda Türkiye-Rusya ikili ilikilerini ve Suriyedeki durumu masaya yatracaz. Suriyede nereye geldiimizi, bundan sonraki süreçte de nereye geleceimizi kendileriyle konuacaz. Kimseyi üçüncü bir ahs olarak yanmza almadan bu görümeyi yaparken orada tabi Türkiye-Rusya ilikilerinde önemli bir karara da varacaz. çünkü bölgede Türkiye ve Rusya önemli iki ülke. Önemli iki ülke derken bir eyi daha ifade etmem laz biz Rusya ile ilikilerde u ana kadar herhangi bir yanl görmedik. Ticaret hacmine baktmz zaman iyi bir konumdayz ve sürekli ilerleyen bir ticaret hacmi var. Suriyedeki gelimeleri daha iyi bir konuma tama noktasnda zaman zaman baz skntlar yaamyor deiliz. Ama bunu da gerek ahsm, gerek Savunma Bakanm, gerek Dileri Bakanm attmz admlarla hemen telafi edebiliyoruz. Örnein Sayn Putin Azerbaycanda eer devlet adamln tam manasyla ortaya koymam olsayd, Azerbaycandan bu ekilde çklmazd. Ama bunu ortaya isabetli kararlarla koyduu için Azerbaycandan çok çok olumlu bir ekilde çkma ansn yakaladk. u an itibaryla da Azerbaycanda youn bir çalma devam ediyor. Örnein Sayn lham Aliyev istedii anda istedii gibi rahatlkla Sayn Putinle görüüyor, konuuyor. Ben hakeza öyle çok ksa sürelerde irtibatlarmz kurup görümelerimizi yapabiliyoruz. Tabi, çok daha önemlisi, u anda attmz admlarla biz Idrdan Azerbaycana yolu inallah yapacaz. Buna demiryolu da dahil. Bu yolun yapm çok çok önemli bir adm olacak. Bizim 5li veya 6l platform dediimiz olay vard. u anda bu konuyla ilgili de Painyandan olumlu sinyaller geliyor. imdi bu olumlu sinyallerle beraber bu konuda da baz admlar atacaz. Yani bölgeyi bar noktasnda da iyi bir konuma tama frsatn inallah yakalam olacaz. Ay sonunda Sayn Putinle yapacamz görümede bunlar da tabi konunun içinde yer alacak. Böylece Türkiye-Rusya ilikilerinde inallah çok daha güçlü, çok daha farkl bir döneme girmi olacaz.

BZM U AN KTABIMIZDA BRK VAR, BERABERLK VAR

Millet Haber Ajans Genel Yayn Yönetmeni Sinan Burhann: Geçtiimiz günlerde HDP Eski E Genel Bakan Sezai Temelli Kürt sorununda çözümün adresi mraldr açklamas yapt. Selahattin Demirtan da bir açklamas oldu, o da HDPyi iaret etti. Sayn Klçdarolu da bu yönde bir açklama yapt Kürt sorununu HDP çözer dedi. Seçimlerin yaklamasna yakn bir dönemde bu tür ittifaklar, bu tür açklamalar nasl deerlendirilir? Bir de HDP kendi arasnda ikiye mi bölünüyor? Sorusu üzerine de

Hayrl olsun. Bu konuyla eer biz megul olursak yazk olur. Yani mral mdr, deil midir, onlarn sorunu. Varsn onlar bu ekilde yola devam etsinler; yani HDP midir, u mudur, bu mudur Biz diyoruz ki bu ülkede u anda Cumhur ttifak bu iin tek çözüm noktasdr ve Cumhur ttifak olarak da biz bu çözümün mücadelesini sürdürüyoruz. çünkü bizim u anda kitabmzda birlik var, beraberlik var, kardelik var ve bununla da bu yolda devam ediyoruz. Yok Kürt sorununu çözmektir, yok udur, yok budur Türkiyede böyle bir sorun yok. Biz bu ii çoktan çözdük, atk, bitirdik. Eer birlie, beraberlie, kardelie inananlar varsa buyursunlar hep beraber yola devam edelimdedi.

KHK VE DYANET LER BAKANI HAKKINDAK DDALAR

Bir defa KHK ile ilgili Ben bu ii çözeceim diyen kim? Ana muhalefetin bandaki zat. Sen ne zamandan beri yarg oldun? Bu yargnn konusu. Bununla ilgili adm yarg atar. Sana ne oluyor? Kim sana bu yetkiyi verdi? Velev ki iktidar olsan -böyle bir ansn var m, yok mu o da ayr- yargnn yetkilerini elinden sen nasl alyorsun? Öyle bir ey var m? u anda bunlar tamamen yargnn kontrolü altnda olan, yargnn iradesinde olan bir konu. Adam öyle atyor ki bazlar da buna inanyor. Bunu kabullenmek asla mümkün deil. KHK ile ilgili konularda zaten zaman zaman yargda bu gelimeleri takip eden, kontrol eden baz kararlar da kesinlikle görüyoruz.

Ali Erba hocamzla ilgili konuya gelince, bir defa ana muhalefetin Ali Erba hocamza, Diyanet leri Bakanmza bu denli hakaret etme ne hakk ne yetkisi vardr. Bu densizliktir, terbiyesizliktir. Zaten CHPnin cemaziyelevveli de hep bizim din adamlarmza hakaretle geçmitir. imdi de aynsn Diyanet leri Bakanmza hakaretle yürütüyorlar. Ama unu bilsinler ki Diyanet leri Bakanmz yalnz deildir. Diyanet leri Bakanmz CHPnin bu kendini bilmez tiplerinin hiçbir zaman muhatab da olmamtr, olmayacaktr. Diyanet leri Bakanmz bu noktada biz asla yalnz brakmayz. O makam önemli bir makamdr. Dolaysyla bu makama hakaret edenler, bu ülkede dinini, diyanetini bilenlere hakaret etmi olurlar. Yeni ortaya çkm olan birisi daha var; o da böyle sallayp sallayp duruyor. Dur bakal daha parti olduun bile deil. Ana muhalefet, beraber bir eyler yapyorlar yantn verdi.

ORANTISIZ ZAM YAPAN MARKETLER DENETLEYECEZ

Bu konuda ksmen özellikle bu zincir marketlerin snrsz uygulamalar var. Bu snrsz uygulamalar karsnda biz de Ticaret Bakanl olarak bunlarn üzerine üzerine gideceiz. Zincir marketlerin bu uygulamalaryla mücadelede Ticaret Bakanlmz gerekli olan her türlü tedbiri alyor, alacak ve bunlara da gerekli operasyonlar yapacaktr. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki youn ürünleri toparlamas Bu da 5 tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlyor. Bu 5 tane zincir marketin toplad ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eer bu noktada daha adil davranrlarsa hem vatanda uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici u an itibaryla kazanmn, parasn zamannda alma ansna ulaacaktr.

Ana Sayfaya Git