ABD, "Suriye'nin geleceği"ni YPG/PKK'yla hazırlıyor

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK işgalindeki alanda Suriye'nin Geleceği adlı bir sözde parti kuruldu.

Haberler 29.03.2018 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör örgütü YPG/PKK igalindeki alanlarda ABDnin giriimiyle, Arap kesimlerin de içinde gösterildii Suriyenin Gelecei partisi adl bir oluum meydana getirildi.

AAnn Hasekedeki güvenilir yerel kaynaklardan ald bilgiye göre, ABD, YPG/PKK igalindeki Hasekede dün düzenlenen bir kongreyle Suriyenin Gelecei isimli yeni bir sözde siyasi parti kurulmasna ön ayak oldu.

ABD dileri, istihbarat ve ordu yetkililerinin son haftalardaki ziyaretlerinde YPG/PKKyla görümeleri, yeni oluum üzerinde younlat.

Parti bakanlna iç savatan önce iktidardaki Baas Partisinin Menbiç tekilat üyelerinden brahim Katfan getirildi.

Katfan, Menbiçin YPG/PKK igaline girmesinden sonra örgütün kurduu sözde yerel meclisin bakanln üstlenmiti.

Oluumun genel sekreterliine, 2016da YPG/PYD saflarna katld örenilen Hefrin Halaf seçildi. Halaf, örgütün sözde Cezire kantonun ekonomi komisyonu bakanyd.

Max Martin bakanlndaki ABD Dileri Bakanl heyeti ve General Paul Funk bakanlndaki bir grubun son iki ayda bölgeye yapt ziyaretler basna yanmt.

ABD Dileri Bakanl sözcülerinden Heather Nauert, dün yeni oluumla ilgili soruyu, BMGK 2254 kararyla uyumlu herhangi bir partiyi Suriyedeki korkunç durumu sona erdirecek siyasi bir çözüm olmas açsndan destekleriz. eklinde yantlamt.

Gelecek Partisi PYDnin parças m? sorusuna ise Nauert, Benim anladm, bu çok etnikli ve bölgede yaayan insanlar temsil ediyor. cevabn vermiti.

- Kuzey Suriye odakl

Suriyenin Geleceinin 81 sandalyeden oluan yürütme kurulunda ise örgütün halen ya da bir dönem igal ettii Deyrizor, Rakka, Aynularab (Kobani), Tel Ebyad, Menbiç, Afrin ve ehbann yan sra varlk göstermedii dlib ve Halepten üyeler gösteriliyor.

Örgütün çkmak zorunda kald Afrinden de kongreye temsilci göndermi olmas da dikkati çekti.

YPG/PKKnn daha önce kurduu oluumlarn aksine Suriyenin Geleceinde ebakanlk sisteminin olmamas da göze çarpt.

- Rejim ile müzakere masasna oturma sinyali

lgi uyandran bir dier unsur da dünkü kongrede kullanlan afi ve pankartlardaki çok renkli, ademi merkeziyetçi sloganlar oldu.

Söz konusu sloganlar yerel kaynaklar tarafndan, YPG/PKKnn federasyon talebini geçici olarak geri çektii ve Esed rejimi ile müzakere masasna oturma hazrl yapt eklinde yorumland.

Buna ramen yürütme kurulu üyelerinin yalnzca YPG/PKKnn hedef bölgesi olan kuzey Suriyeden seçildii görüldü.

Rejiminin Dileri Bakan Velid Muallim, eylül 2017de örgüt ile özerklik konusunu müzakere etmeye hazr olduklarn söylemiti.

ç savan bandan bu yana büyük çapl çatmaya girmeyen YPG/PYD ve Esed rejiminin birçok alanda ibirlii yapt biliniyor. Petrol sahalarn birlikte koruyan ve çkan petrolü paylaan taraflar, ortak askeri eitim ve operasyonlar düzenliyor.

Ana Sayfaya Git