ABD'li temsilci: 'Türk istihbaratı iyi iş çıkardı'

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, DEAŞ lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi'nin MİT operasyonu sonucu öldürülmesine yönelik, Türk istihbaratının büyük bir iş çıkardığı değerlendirmesinde bulundu. Jefrry, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerden oluşan SMO bileşenleri ile 2016'da başlattığı operasyonda DEAŞ'ın işgal ettiği birçok bölgeyi geri aldığını hatırlattı.

Haberler 11.05.2023 - 09:49 Son Güncelleme : 11.05.2023 - 09:49

Washingtonun Suriyede yerel ortak olmadan herhangi bir faaliyet yürütmeyeceğini dile getiren Jeffry, DEAŞ ile mücadele kapsamında bir durum. Öncelikle ABD hiçbir terör örgütünü desteklemez. Bu sadece politik bir durum. ABD onlarla iş birliği yaparken bu durumun Türkiyede gerçek anlamda tartışmaya yol açtığının farkında olmalıdır. Türkiyenin endişeleri giderilmeli. ABD terör örgütü YPG ya da diğer adıyla SDGnin PKKya bağlı bir unsur olduğunu kabul etmeli. Aynı zamanda gizli bir tehlike teşkil ettiğini de. 2014te Kobani DEAŞlı teröristlerce kuşatılmıştı. DEAŞ, 2015 yılında Türkiyede yüzlerce sivili katletmişti. YPG yaklaşık 9 yıldır bu ortak görevde. ABD Suriyeden çekilirse DEAŞın faaliyetleri genişler. Bu risk her daim mevcut diye konuştu.

BİDEN HÜKÜMETİ AMERİKAN ASKERİNİ SURİYEDEN çEKMEYECEKTİR

Jeffry, ABD, Afganistanda olduğu gibi Suriyeden de çekilecek mi? sorusu üzerine, Afganistandaki durum Suriyedeki gibi değil. ABDnin öncülük ettiği Afganistandaki uluslararası NATO komisyonu görevini yerine getirdi. Bu nedenle de çekilme kaçınılmazdı. Sonrasında Taliban 2 yıl sonra görevi yerine aldı. Türkiye burada çok önemli ve takdirle karşıladığımız bir rol oynadı. Suriyede yer alan küçük Amerikan varlığı da hedeflerine başarılı şekilde ulaştı. Söz konusu hedefler resmi olarak DEAŞa karşı savaşmaktı. Türk ordusu DEAŞa karşı direkt olarak savaştı, inanılmaz bir performans gösterdi. Esas mesele Suriye hükümeti, İran ve Rusyaya olabildiğince az toprak bırakmaktı. Ve müttefikimiz Türkiye gibi diğer ülkelere de tehdit oluşturmalarından endişe duyduk. Bu nedenle Biden hükümeti Amerikan askerini bölgeden (Suriyeden) çekmeyecektir dedi.

PKKYI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYORUZ, SDG DIŞINDA TEMAS YOK

ABDnin PKKnın bütün kollarıyla meşrulaştırılması için uğraştığı iddialarına ilişkin de Jeffry, PKKyı terör örgütü olarak kabul ediyoruz. SDG dışında temas yok. Şunun anlaşılması gerekiyor. SDGye komuta edenler, Suriyede YPGnin Doğu Kanadı diyorlar. Bunlar karşılıklı iş birliğinde olduğumuz ve konuştuğumuz kişiler. Yani 2014ten bu yana ABDnin desteği ile DEAŞ ile savaşan Suriye Demokratik Güçleri. Zaten biz bunun dışında birileriyle temas halinde değiliz. ifadelerini kullandı.

Ana Sayfaya Git