Abilerin komutası!

İtirafçı olan FETÖ'cü Albay; "Bir ilden başka bir ile tayini çıkan TSK personeli, ilişik kesmeden önce gideceği ilde kendisinden sorumlu olacak, gelen 'abi' ile tanıştırılırdı" dedi.

Haberler 28.04.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen ilk durumada Kele ve avukat hazr bulundu. Durumada savunma yapan Kele, 15 Temmuzdaki darbe giriimiyle bir ilgisinin olmadn ileri sürerek, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna etkin pimanlk yasasndan faydalanmak için FETÖ yaplanmasnda balants bulunan kiilere ilikin ifade verdiini belirtti. Kelein savclktaki ifadesi avukat araclyla dava dosyasna konulmas için mahkemeye sunuldu.

- çki içen personel ile arkadalk kurulmas istenir

Söz konusu ifadede FETÖ yaplanmasna ilikin bilgi veren Kele, unlar kaydetti: Tedbir amaçl olarak içki içen, slam dinine yakmayacak davranlarda bulunan personel ile arkadalklar kurulmas istenir, bu ekilde dardan gözlemlendiinde cemaat ehli birinin onlara yakn intiba oluturmas tavsiye edilirdi. Bir ilden baka bir ile tayini çkan TSK personeli, iliik kesmeden önce gidecei ilde kendisinden sorumlu olacak, gelen abi ile tantrlrd. Atand ile gidecei tarih belirlenir, o tarihte mevki verilir, o mevkiye gelinip beklenerek bulumann gerçeklemesi salanrd.

- ByLocku kullanm olabilirim

fadesini hiçbir bask ve tehdit altnda kalmadan verdiini belirten Kele, durumada u savunmay yapt: lk bata etkin pimanlk yasasndan faydalanmak istemedim. Ancak sonrasnda savcla tüm bildiklerimi anlattm. Bu yapyla son 11-12 ay boyunca bir bam yoktur ve görümüyordum. Etkin pimanlk hükümlerinden faydalanmak istiyorum. Telefonuma ByLock programn yüklediimi hatrlamyorum. Bu davalar açldktan sonra ByLock programnn açl simgesini gördüm. Bu program kullanm olabilirim. Bu nedenlerle tahliyemi talep ediyorum.

Cumhuriyet savcs, suçun vasf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suçun ilendiine ilikin kuvvetli suç üphesinin bulunmas, ByLock raporunun bulunmas ile tutuklulukta geçirdii sürenin dikkate alnarak tutukluluk halinin devam yönünde görü bildirdi. Sann, etkin pimanlk hükümlerinden tahliye talebini reddeden mahkeme, kuvvetli suç üphesinin varln gösteren somut delillerin bulunmas ve delillerin henüz toplanmam olmasn gerekçesiyle, tutukluluk halinin devamna karar vererek durumay erteledi.

HABER MERKEZ

15 Temmuz darbe giriiminden sonra tutuklanan Diyarbakr eski l Jandarma Komutan Albay Hasan Ceyhun Kele, Pimanlk Yasasndan faydalanmak istediini belirterek ek ifade verdi. Daha önce FETÖ yaplanmas ile balants bulunduunu belirten Kele, darbe giriimine katlmadn söyledi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen 15 Temmuz darbe giriimi soruturmas kapsamnda tutuklanan ve hakknda Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan 3 kez arlatrlm ömür boyu ve 15 yl hapis cezas istemiyde dava açlan Diyarbakr eski l Jandarma Komutan Albay Ceyhun Kelein yarglanmasna baland. 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann ilk durumasna tutuklu sank Kele ve avukat katld.

Mahkeme dosyasna gönderilen evraklar okuyan hakim, yaplan sorgulamada sann Bylock kaydnn çktn belirtti. Mahkeme Bakan, sank Ceyhun Kelein 23 Nisan günü etkin pimanlk yasasndan faydalanmak üzere savcla yeniden ifade verdiini ve bu ifadenin de dosyaya eklendiini belirtti.

1988 YILINDA CEMAAT EVNE GTTM

Pimanlk Yasas kapsamnda verdii ifadede FETÖ yaplanmas ile olan balantlarn anlatan ve etkin pimanlk hükümlerinden yararlanmak istediini belirten Hasan Ceyhun Kele, irtibatl olduu örgüt mensuplarnn fotoraflarn tehis ederek, örgüt evlerinin yerlerini de gösterdi. fadesinde 1988 ylnda lise son snftayken arkada tarafndan ders çalmak için bir eve çarldn belirten Kele, öyle dedi:

Gittiimde cemaat evi olduunu örendim. Medet kod adl matematik öretmeni bu evden sorumluydu. 1989 ylnda Kara Harp Okulunu kazandm. çorumdaki evin sorumlusu Medet kod adl kii beni Ankarada benimle ilgilenecek hsan kod adl kii ile tantrd. Ankarada bu kii ile darda görütük. 1993 ylnda Temen olarak mezun oldum. Kara Harp Okulundan mezun olduktan sonra 4 yl cemaatle irtibatm olmad. stanbulda görevimin bitmesine yakn Süleyman kod adl bir kii evime geldi. Bu kii 4 yldr cemaatle irtibatmn kesildiini ve benimle tekrar görümek istediklerini söyledi. 1997 ylnda Hakkariye atandm. Hakkaride 2 yl boyunca Vandan gelen Vedat kod adl kiiyle lojmanda görütüm.

L JANDARMA KOMUTANININ KOD ADI CENK

Kele, 1999 ylnda Manisa Krkaaça atandn ve Hakan kod adl kii ile görütüünü anlatrken unlar söyledi:

2002 ylnda zmire atandm. Tayin olduumda zmirde benden sorumlu Kemal kod adl kii ile tantrldm ve bir kaç kez görütük. Görümeler sohbet ve çay içme eklinde olurdu. 2004te stanbul Harp Akademileri Komutanl snavn kazandm. Snav kazanmamda cemaatin bir yardm olmad. zmirde Kemal kod adl kii, beni stanbulda benden sorumlu olan Hasan kod adl kiiyle tantrd. Hasan ile 6-7 kez görütük. 2006 ylnda Kars Kazmana tayinim çknca Sinan kod adl öretmen ile tantrldm. Akademi örencisi olduum 2004-2006 yllara arasnda Hasan kod adl kii bana Cenk kod ad verdi. 2007 ylnda Batmana atannca beni Fatih kod adl baka biriyle tantrdlar. Bu ahsla evinde görüürdük. 2010 ylnda stanbul Harp Akademileri Komutanlna öretim eleman olarak tayin olunca Fatih kod adl kii beni Ahmet kod adl hukukçu ile tantrd. Ahmet ile evinde 6-7 kez görütük. 2012 ylnda Jandarma Genel Komutanlna tayin oldum. Burada da Ekrem kod adl kii ile tantrldm ve bundan sonra bu kiinin benden sorumlu olaca söylendi. Bu kiiyle 2 yl boyunca 8-10 kez görütük.

TEKN KOD ADLI KNN BLGSAYARINDA JANDARMA PERSONEL LSTES VARDI

2014 ylnda Diyarbakr l Jandarma Komutanlna tayin olduunu ve Tekin kod adl öretmen ile tantrldn söyleyen Kele, Diyarbakrda kendisi ile bu kiinin ilgileneceinin söylendiini bildirerek öyle konutu:

2014 sonlarna doru Tekinden bir telefon almasn söyledim. Tekin bana bir telefon ald. Bu telefona hattm taktm. Tekin telefonda bir program yüklü olduunu ve bu programdan mesajlaacamz söyledi. Adn hatrlamadm bu programda sadece kendisi ekliydi. Bu programdan normal muhabbet eklinde görüme yaptk. Programn Bylock olmadn düünüyorum. 2015 ylnda Tekin içinde hat olan bir tableti bana verdi. Bundan sonra bu tablete yüklü programdan haberleeceimizi söyledi. Bu program whatsapp görünümlüydü ama whatsapp deildi. Whatsapp ikonuna tklandnda giri yaplyordu. Bu tableti 8-10 ay kullandm ve bu programdan görütük. Bu konumalarda, örnein 10-15 gün Licede operasyonda olacam, izne gideceim gibi konumalar yaptk. Tekin, bir görümemizde kendi bilgisayarndan Diyarbakr l Jandarma Komutanl personel isim listesinde bulunan subaylarla ilgili u subay nasldr, namaz klar m, çalkan biri mi? gibi sorular sordu. Ben de bildiklerimi söyledim.

TEDBREN AZ MKTARDA çK çLMES SÖYLENRD

fadesinde FETÖ yaplanmas ile ilgili çarpc bilgiler veren Kele, öyle devam ettti:

Cemaat abileri, cemaate meyilli personelin iinde baarl olmasn isterdi. Cemaat içinde bulunan her askeri porsenilen en az bir yabanc dili iyi derece örenmesi, bu vesile ile yüksek lisans, doktora yapmas, yabanc dil istenilen görevlerde öncelii kazanmas tavsiye edilirdi. Alt rütbedeki bana bal olan personel ile yaplan sohbetlerde benim hakkmda eletiri varsa veya bu personel benim hakkmda bir söylemde bulunmusa bunu bana iletirlerdi. TSK içinde yaplan bir etkinlik srasnda içki içilmesi gereken bir ortam oluursa tedbiren az bir miktar içki içilmesi gerektii, bunun bir sknt oluturmayaca söylenirdi. Açk veya kapal giyinme konusunda elere yaptrmda bulunmazlard. Oruç konusu personelin kendisine braklrd. çinde bulunduunuz artlara göre hareket edin denirdi. Cemaatte bulunan personel hiç bir zaman cemaatte olduunu dile getirmezdi. Cemaat içinde olduunu örendii rütbeda ve personele kendisinin de bu cemaatin içinde olduunu hissetirecek bir davran veya söylemde bulunmamas istenirdi. Tedbir amaçl olarak içki içen, islam dinine yakmayacak davranlarda bulunan personel ile arkadalklar kurulmas istenir, bu ekilde dardan gözlemlendiinde cemaat ehli birinin onlara yakn intibaa oluturmas tavsiye edilirdi. Bir ilden baka bir ile tayini çkan TSK personeli, iliik kesmeden önce gidecei ilde kendisinden sorumlu olacak abi gelirdi ve tantrlrd. Atand ile gidecei tarih belirlenir, o tarihte mevkii verilir, o mevkiye gelinip beklenerek bulumann gerçeklemesi salanrd.

SADECE SORUMLU AB LE GÖRÜÜLECEK TELEFON

Jandarma personeline görev yapt yerde içine sim kart taklm ve rehberine sadece kendisinden sorumlu olan abinin numaras kaydedilmi bir telefon verildiini belirten Kele, Bu telefon ile sadece o abi ile görüme yaplrd. Atama döneminde verilen telefon yine eski abiye iade edilir, bunun yerine kendisinden sorumlu olacak yeni abinin numarasnn kaytl olduu bir telefon verilirdi. Sohbete gidilirken kendi telefonumuzun eve braklmas tavsiye edilirdi diye konutu.

TELEFONDA HAYD BALIYORUZ SESLER GELD

15 Temmuz günü makam odasnn arkasndaki odada dinlenmeye çekildiini belirten Kele, 22.45 sralarnda sözde skyönetim direktifi mesaj getirildi. Emri getiren personele bunun tatbikat olup olmadn sordum. Personel mesajn gerçek olduunu söyledi. Mesajn uygulanmayacan ve ilem yaplmayacan, hiçbir birlik hareketinin olmamasn, kla dna araç ve personel çk olmayacan söyledim. l jandarma komutanlnn anayasal düzene bal olduunu ifade ettim. Verdiim emrin tüm birliklere gönderilmesini istedim. Saat 01.00 sralarnda beni makam telefonumdan Yüzba Serkan Alemdar arad. Telefonu alp direk talimatlar vermeye baladm. Darbeye kar olduumu söyledim. Serkann sesini hiç duymadm. Bu arada Serkan telefonu sivil birine verdi. Telefondan Haydi balyoruz eklinde sesler gelmeye balad. Telefondaki kiinin sesini Saffet kod adl kiiye benzettim. Sinirlenip, bararak bu darbenin kanunsuz olduunu söyledim ve telefonu kapattmdedi.

Mahkeme Ceyhun Kelein tutukluluk halinin devamna karar verdi, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git