Acımızı siyasete kurban etmeyin

Diyarbakır'da HDP önündeki oturma eylemi yedinci gününe girdi. Ailelerin sayısı 15'e çıkarken, polis ve asker ailesinden de katılanlar oldu.

Haberler 09.09.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çocuklarnn terör örgütü PKK tarafndan daa kaçrldn iddia edip, HDP il binas önünde oturma eylemi balatan 13 ailenin bekleyii yedinci gününde devam ediyor. Diyarbakrda ailelerin HDP önündeki oturma eylemine Hüsniye Kaya da katld. Ailelerin HDP önündeki oturma eylemine, Ayten ve adin Elhamann da katlmasyla say 15e yükseldi.

Hacire Akar, 21 Austosta kaybolan olu Mehmetin (21) HDPliler tarafndan daa kaçrld iddia edip bir gün sonra parti il binas önünde oturma eylemi balatt. Oturma eyleminin üçüncü gününde ortaya çkan Mehmet Akar, mahkemece ev hapsiyle cezalandrld. Oluna kavuup eylemine son veren Hacire Akar, çocuklar kayp annelere çarda bulundu.

Akarn çarsyla harekete geçen çocuklar kayp olan aileler, 3 Eylül Sal günü HDP önünde oturma eylemine balad. Fevziye- ahap çetinkaya çifti, 30 Austostan beri haber alamadklar oullar Süleyman (18), Remziye Akkoyun 4 yldr kayp olan olu Azad (14), Rauf- Ayegül Biçer çifti ise 10 aydr kayp olan tek oullar Mustafa (18) için oturma eylemi balatt. 4 Eylül çaramba akam da Celil- Hadiye Begda çifti, 5 Mays 2019dan bu yana kayp olan oullar Yusuf (16) için oturma eylemine katld.

KAYIP ASKER VE POLS ALELER DE EYLEMDE

PKK tarafndan kaçrlan polis ve askerlerin aileleri de, bu ailelerin oturma eylemini televizyondan izleyip Malatya, Gaziantep, Mersin ve Mardinden yola çkp kente geldi.

Gaziantepten gelen evket- Songül Altnda çifti, vatani görevini yapmak için usta birliine giderken 2 Ekim 2015te Tuncelinin Pülümür ilçesinde kaçrlan oullar Müslüm (24) için oturma eylemine balad.

Mersinin Anamur ilçesinde gelen Rahime Uymaz, 28 Temmuz 2015de Diyarbakrn Lice ilçesinde ei ve kznn yannda aracndan indirilerek kaçrlan yeeni polis memuru Sedat Yabalak (34) için oturma eyleminde yer ald.

Mardinin Derik ilçesinden gelen Emine-eyhmus Kaya çifti de stanbulda görevli iken Muta kardeinin düününe katlp konvoyla Derike dönerken Diyarbakrn Lice ilçesinde yol kesen teröristler tarafndan kaçrlan oullar polis memuru Vedat Kaya (28) için oturma eylemi yapyor.

Rizeden Malatyaya kendisini ziyarete gelirken 17 Eylül 2015te Tuncelinin Pülümür ilçesinde yol kesen PKKl teröristlerce arac yaklp kaçrlan olu Astsubay Semih Özbeyin Malatyadan gelen annesi Sadiye Özbey de HDP il binas önünde oturuyor.

Bursada otururken eini 17 Austos depreminde kaybeden ve sonrasnda Diyarbakra tanan Meryem Savur, 4 yldr kayp olan olu Fratn (22), Sebiha Balta ise 5 yldr haber alamad olu Arafatn (25) bulunmas için HDP önünde bekleyen ailelere katld.

Diyarbakrn Dokuzçeltik köyünde yaayan Aysel Koyun, 5 yl önce olu Neatn (22) PKKl teröristler tarafndan kaçrldn iddia ederek oturma eylemine balad.

Dün sabah HDP önünde gelen 2 aile daha oullarnn 4 yl önce terör örgütü PKK tarafndan daa kaçrldn ileri sürerek oturma eylemine katld. Güzide Demir olu Aziz (20) için, Arnn Elekirt ilçesinden gelen Bedirhan- Necla çur çifti ise çobanlk yaparken kaçrldn iddia ettikleri oullar Vahit (19) için oturma eylemine balad.

RAHME TEYZE, POLS YEEN çN NÖBETTE

HDP l Bakanl önünde 3 Eylül Sal günü balayan ve çeitli sivil toplum kurulularnn destek verdii 13 ailenin oturma eylemleri, 6nc gününde de devam ediyor.

Mersinden Perembe günü Diyarbakra gelen ve polis yeeni Sedat Yabalak için oturma eylemini sürdüren Rahime Uymaz, ailelerin çocuklarna kavuana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. Uymaz, destek çarsnda da bulunarak, unlar söyledi:

Devam edeceiz oturmaya, çocuklarmz gelene kadar oturacaz. Son çaremiz bizim buras. 4,5 senedir bekliyoruz biz. Son çaremiz buras, vazgeçmek yok. Bizim çocuklarmz PKK ald, buradan çkacak. Hangi kapya gidelim baka. Vazgeçmek ve korkmak yok. Allaha bir can borcumuz var, gittiyse o da gider. Evlatsz yaamak ne demek, evladnn nerde olduunu bilmeden yaamak ne demek? Bizim içimizin yangn kimse anlamaz, kimse anlayamaz, ancak içi yanan anneler anlar. Nerede, bizim arkamzda kim var, nerede sivil toplum örgütleri, nerede kadn kurulular, nerede? çar yapyoruz. Maalesef. Altnc gündeyiz. Destek çksnlar bizlere sivil toplum kurulular, siyasi partiler.

HDPDEN çIKAN K GERGNLE YOL AçTI

Diyarbakrda ailelerin oturma eylemi devam ederken HDP il binasndan çkan kii, ailelere dönüp, Satlmlar diye barnca gerginlik yaand. smi örenilemeyen kii ile Gaziantepten gelip vatani görevini yapmak amacyla usta birliine giderken 2 Ekim 2015te Tuncelinin Pülümür ilçesinde kaçrlan oullar Müslüm (24) için oturma eylemi yapan evket Altnta arasndaki tartma, gerginlii trmandrd. Polisin müdahale etmesiyle laf atp hakaret eden kii gözaltna alnd.

EYLEME KATILAN ALE SAYISI 14E YÜKSELD

Oturma eylemine 5 yl önce 14 yandayken Diyarbakrda kaybolan kz Mekiye Kaya (19) için HDP önünde oturma eylemine anne Hüsniye Kaya da katld. KKaya, PKKl teröristlerce kzna uyuturucu verilerek Suriyeye götürüldüünü arkadalarndan örendiini söyledi.

EYLEME KATILAN ALE SAYISI 15E YÜKSELD

Ölen saatlerinden sonra Ayten ve adin Elhamann da katlmasyla say 15e yükseldi. Elhaman çifti, 2 yl önce kaybolan oullar Bayram (21) için oturma eylemine balad. Ayten Elhaman, 2 yldr olunun gelebilecei ümidiyle sevdii yemekleri yapp, kyafetlerini ykayp ütülediini söyledi. Elhaman, çocuumun hiçbir siyasi balants yoktu. Bizi izliyorsan haber ver. Yaayp, yaamadn bilmiyoruz. 2 yldr olumdan gelecek bir haber bekliyorum. Bir ümitle sevdii yemekleri yapyorum. Kyafetlerini ykayp ütülüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git