Acele mi, riskli mi?

Danıştay, Sur'da 'acele kamulaştırma ve riskli alan' için yapılan itirazı kabul etti.

Haberler 25.10.2017 - 08:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DANITAY dari Dava Daireler Kurulu, Bakanlar Kurulunun Diyarbakr merkez Sur lçesindeki yaplar için verdii riskli alan ve acele kamulatrma kararlarna kar Dantay 6nc Dairesinin iki ayr dilekçeyle itiraz edilecei yönündeki kararn bozdu. Karara göre, Dantayn 6nc ve 14üncü daireleri, bir heyet oluturarak, bavurular yeniden görüecek. Avukat Devrim Bar Baran, kararn, davann esasna ilikin deil; usule ilikin olduunu söyledi.

Bakanlar Kurulu, 2012 ylnda merkez Sur lçesini riskli alan ilan ederken, kararn 21 Mart 2016 tarihinde Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan Sur ve Yeniehir ilçelerinde bulunan 15 mahalledeki 6 bin 300 parsel için acele kamulatrma karar verildi. Bakanlar Kurulunun bu karar üzerine Amed Sur Dayanma Dernei, kararlarn yürütmesinin durdurulmas ve iptali için Bakanlar Kurulunu temsilen çevre ve ehircilik Bakanl aleyhine Dantaya dava açt.

DARITA TRAZI KABUL ETT

Dantay 6nc Dairesi, 2016 ylnn kasm aynda verdii kararla Bakanlar Kurulunun Sur için verdii iki karar arasnda hukuki veya maddi yönden bir ballk olmadn belirterek, iki ileme ilikin açlan davalarda, iki dilekçeyle bavurulmas gerektii yönünde karar verdi. Temyiz bavurusunu reddeden daire, riskli alan kararnn Dantay 6nc Dairesi, acele kamulatrma kararnn ise Dantay 14üncü Dairesi tarafndan görüülmesi gerektiine karar vermiti.

SURDAK KAMULATIRMA LEM

Davay açan Amed Sur Dayanma Dernei, Dantay 6nc Dairesinin kararn Dantay dari Davalar Kuruluna tayarak, temyiz talebinde bulundu. Temyiz talebini görüen dari Dava Daireleri Kurulu, Dantay 6nc Dairesinin kararnn bozulmasna karar vererek, Dantayn 6nc ve 14üncü dairelerinin bir heyet oluturarak, bavurular tekrar görümesine karar verdi. Dantay dari Davalar Kurulunun kararnda, öyle denildi:

VERLENEN KARAR- NEY FADE EDYOR

Bu durumda. 2575 sayl Yasann yukarda deinilen Ek 1. maddesi gereince her iki dava dairesinin müterek heyet yapmak suretiyle uyumazlk hakknda bir karar vermesi gerekirken, uyumazln belirtilen özellii gözard edilerek, Dantay Altnc Dairesince önce dava dilekçesinin reddine, daha sonra yenilenen dilekçede ayn yanlln yapldndan bahisle davann reddine karar verilmesinde usul hükümleri açsndan hukuki isabet görülmemitir. Açklana nedenlerle, davacnn temyiz isteminin kabulüne, Dantay Altnc Dairesinin 03/11/2016 günlü kararnn bozulmasna oy birlii ile karar verilmitir.

RSK ALAN, ACELE KAMULATIRMA

Öte yandan Mimarlar Odas Diyarbakr ubesinin avukatlarndan Devrim Bar Baran, kararn, davann esasna ilikin deil; usule ilikin olduunu söyledi. Dantay 6nc Dairesinin daha önce verdii kararn, yasaya ve usule aykr olduunu savunan Baran, Surda yaayanlarn riskli alan ve acele kamulatrma kararlarna kar ayr ayr dava dilekçesi hazrlamak zorunda brakldn söyledi. Avukat Baran, bundan sonra Dantayn ilgili iki dairesinin bir araya gelip, bu uyumazla hangi mahkemenin bakacana karar vereceini belirterek, Kararla birlikte yasal bavuru süresi geçmeyen bavurularda riskli alan ve acele kamulatrma kararlarna kar tek bir dava dilekçesiyle itiraz edebilecektir dedi.

Ana Sayfaya Git