Açık ara farkla önde

Türkiye genelinde 2 bin 650 kişiyle yüz yüze yapılan ankette, kesinlikle oy vermeyi düşünenlerin oranı yüzde 47,20 olurken, kararsızların ise yüzde 9,59’u oluşturması dikkat çekti. Cumhur ittifakının oyunun ise yüzde 52-54 bandında seyretti.

Haberler 19.05.2018 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Politics firmas tarafndan 25 Nisan-13 Mays 2018 tarihleri arasnda 2 bin 650 kii ile 26 ilde yüz yüze farkl sosyo-ekonomik, sosyo-demografik gruba mensup kiilerden, ya, cinsiyet ve il-ilçe kotalarna göre tesadüfi yöntemle seçilmi kiiler ile görüülerek gerçekletirilen anket sonuçland.

ERDOAN AçIK ARA FARKLA ÖNDE

24 Haziranda oy kullanacak seçmenlere bakanlk sisteminde kesinlikle oy vermeyi düündüünüz lider sorusuna yüzde 47,20 orannda Recep Tayyip Erdoan, yüzde 23,08 orannda Muharrem nce yüzde 11.12 Meral Akener, yüzde 7,68 Selahattin Demirta, yüzde 1,01 Temel Karamollaolu ve yüzde 0,32 orannda Dou Perinçek olurken, yüzde 9.59u da kararsz cevabn verdi.

KARARSIZLARIN DAILIMI

Kararszlarn yüzde 9.59 oy orann ise partilere göre dalm, yüzde 45,21 MHP, yüzde 21,70 HDP, yüzde 16,88 AK Parti, yüzde 11.30 CHP, dier yüzde 4,99 olarak tespit edildi. Cumhur ittifaknn yüzde 47,20 karsndaki bloun toplam oy oran ise yüzde 43,21 olarak belirlendi. Sonucu kararsz seçmenin belirleyecei bakanlk seçiminde Cumhur ittifaknn kendi seçmen kitlesindeki kararsz yüzde 62,09luk kitleyi etkileme ihtimali yüksek görülürken, buna göre hata paylar içerisinde kararsz seçmen datldnda sonucun yüzde 52-54 bantlarnda Cumhur ittifak lehine sonuçlanacan iddia edildi.

Ramazan ay içerisinde yaplacak mitinglerin zorluunun adaylarn performanslarn olumsuz yönde etkileyebileceini belirten vatandalar, kampanyalar ve beyannamelerin seçmene etkisi açsndan iftar programlarnn nokta mitinglerine dönüecei halk ile iç içe olan Cumhur ittifaknn aday Erdoan oy art noktasnda biraz daha avantajl hale getirdiini dile getirdi.

KESNLKLE OY VERECENZ PART

24 Haziran seçimlerinde kesinlikle oy vereceiniz parti sorusuna seçmen yüzde 40,65 AK Parti, yüzde 20,30 CHP, yüzde 9.20 yi Parti, yüzde 7,77 MHP, yüzde 8.02 HDP, yüzde 1,05 dier olarak belirtirken, yüzde 13,01 kararsz seçmen bulunduu kaydedildi. Kararsz yüzde 13,01lik seçmenin partilere göre dalm ise, yüzde 62,45 AK Parti, yüzde 27,00 MHP, yüzde 9,03 CHP ve yüzde 1,52 yi Parti seçmeni eklinde olutu.

Ankette yüzde 62,45 kararsz AK Parti seçmenlerinin kendisine en yakn hissettii ikinci partinin MHP olduunu ve AK Parti aday listelerindeki sralamann AK Parti ve MHP arasnda tercih yapma konusunda en büyük etken olacan ifade ettikleri belirtildi.

CHP OYLARINI Y PARTYE KAPTIRIYOR

Milletvekillii sralamasnn oy tercihi noktasnda belirleyici etken olaca 24 Haziran seçimlerinde kampanyalardan çok siyasileri parti tekilatlarna adaylar anlatmann yoraca, parlamento açsndan siyasi partiler arasnda (AK Parti/MHP), (MHP/yi Parti), (CHP/yi Parti) arasnda oy geçilerinin youn yaanacann kesin gözüktüü anlatld.

Sonuçlar genel olarak deerlendiren Politics Genel Müdürü Recep Güven, Her açdan yeni sisteme adapte olamam seçmenin klasik alkanlklar ile hareket etme ihtimalini göz önünde bulundurarak baz siyasi partilerin beklentilerinin çok altnda kalma ihtimali olanaksz gözükmüyor.

Bilhassa yeni kurulan ve tabannn ekseriyetini MHP ve CHPli ulusal seçmenden alan liberal ve muhafazakr seçmende istedii etkiyi oluturamayan yi Parti beklentilerin altnda kalabilir. MHP içerisindeki yi Partiye olan kaymay durdurmu ve giden tabann bir ksmn tekrar geri kazanm gözüküyor. Genelde tutucu olan MHP tabannn karar verirken parti amblemini önemsemesi ve deer olarak görmesi sandkta etkisini gösterecek gibi, MHPnin çk yi Partinin düüü anlam tayor.

HDP adaynn cezaevinde olmas ve CHPnin kendi içinden güçlü bir isim çkarmas sol uç oylarn bu parti ve liderine gitmesini engellemi gözüküyor baraj altnda kalma ihtimali yüksek. AK Parti Erdoann liderliinde Bahçelinin desteinde Cumhur ittifak olarak ilk turda ekstrem bir olay olmazsa seçimi kazanacak gibi duruyor. Ancak ittifakn AK Parti kanad bunu parlamentoya tayabilmi deil. Milletvekilleri adaylar ve sralama bu sandktaki sonuca ciddi oranda etki yapacak dedi.

Ana Sayfaya Git