Adalet Bakanı Bozdağ, ABD'ye gitti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi talebiyle hazırlanan dosyada, iade için gerekli olandan daha fazlasının bulunduğunu belirterek, "Terörist Gülen'in iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yayılması Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir.

Haberler 26.10.2016 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Bozda, FETÖ eleba Fetullah Gülenin iadesine ilikin görümelerde bulunmak üzere özel uçakla ABDye gitti.

Bozda, hareketinden önce Esenboa Havalimannda gazetecilere yapt açklamada, ABD Adalet Bakan Loretta Lynch ile FETÖ kurucusu ve yöneticisi, 15 Temmuz darbe teebbüsünün bir numaral faili Gülenin iadesini görüeceklerini belirtti.

ABDye daha önce 4 iade dosyas gönderdiklerini, darbe teebbüsüyle ilgili de geçici tutuklama talebini ilettiklerini hatrlatan Bozda, ziyarette mevkida Lynch ile görümeler yapacaklarn ve Türkiyenin hassasiyetlerini birinci elden ABDnin en üst düzey yetkilisine aktarma frsat bulacaklarn dile getirdi. Beklentilerini ifade edeceklerini, gelinen noktay anlatacaklarn belirten Bozda, Türkiye ile ABD arasndaki iade anlamas kapsamndaki karlkl hükümlerin de altnn çizileceini bildirdi.

- Dosyada gereinden fazlas var

Dosyada, terörist Gülenin iadesi için gerekli olandan daha fazla delil bulunduunu aktaran Bozda, unlar kaydetti:

Dosyada bize göre terörist Fetullah Gülenin Türkiyeye iadesi için gerekli olandan daha fazlas var. Bugüne kadar Türkiyeden istenen iadeler veya geçici tutuklama talepleri, sadece ABDnin deil baka ülkelerin Türkiyeden istedikleri, bunlarla mukayese ettiimizde de dosyalarn shhati açsndan baktmzda en dolu dosya Fetullah Gülenin geçici tutuklanma talebini içeren dosya ve iade dosyalardr. Alt dolu dosyalar, iadesi için aramzdaki sözlemenin öngördüü artlar fazlasyla tamaktadr.

Adalet Bakan Bozda, temaslar srasnda Türkiyenin beklentileri, hassasiyetleri ve konunun Türkiye için ne kadar önemli olduunu vurgulayacaklarn ifade etti.

Bozda, öyle devam etti:

ABD için Usame Bin Ladin ne anlam ifade ediyorsa Türkiye devleti için de Fetullah Gülen o anlam ifade ediyor. Bu çok net bir durumdur. Türkiyede bu kadar büyük suçlara karm, en son 241 vatandamzn ölümüne, verdii talimatlarla yol açm, 2 bin 194 vatandamzn yaralanmasna neden olmu birisi Amerika Birleik Devletlerinde, Pensilvanyada yayor ve oradan terör örgütünü halen yönetmeye devam ediyor.

Bozda, Türkiyenin dost ve müttefiki ABDde yaayan birinin, herhangi bir ksta tabi olmakszn terör örgütünü yönetmeye devam ediyor olmasnn kabul edilemeyeceini vurgulad.

ABDnin Türkiye ile yakn çalma iradesini daha önce ortaya koyduuna iaret eden Bozda, ABD Adalet Bakanlndan uzmanlarn Türkiyeye geldiini hatrlatt. Bozda, Umarz ki Türkiyenin beklentilerine ve aramzdaki anlamann gereklerine uygun bir karar verilir. diye konutu.

Gazetecilerin sorularn da cevaplayan Bozda, bir soru üzerine Gülenin kaçma ihtimaline kar geçici tutuklanmasn talep ettiklerini anmsatt.

Hukuken ve Türkiye ile ABD arasndaki anlama gereince geçici tutuklamann bir tedbir olduunu bildiren Bozda, bunun yerine getirilmesini ABDden talep ettiklerini, bu talebi de yenileyeceklerini söyledi.

- Türk halknda rahatszlk meydana getiriyor

Görümelerden sonuç alnamamas halinde Türkiyenin baka bir plannn olup olmadnn sorulmas üzerine Bozda, Gülenin ABDde yayor olmasnn Türk halknn ABDye bakn olumsuz etkilediini vurgulad.

Bozda, ade sürecinin uzamas, geçici tutuklama talebinin yerine getirilmemesi Türkiyede ve Türk halknda büyük bir rahatszlk meydana getiriyor. Bunun bu ekliyle devam etmesi, iade edilmemesi veya iade sürecinin zamana yaylmas Türkiye ile ABD arasndaki ilikileri olumsuz etkileyecektir. Biz istiyoruz ki artk Türkiye ile ABD arasndaki ilikiler, bir terörist yüzünden olumsuz noktaya gelmesin. Bizim dileimiz odur. diye konutu.

Beklentilerinin Gülenin iadesi oluunu bildiren Bozda, bu beklentiyi tekrar dile getireceklerini kaydetti.

Adalet Bakan Bozda ile TBMM Anayasa Komisyonu Bakan Ahmet yimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakk Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili smail Faruk Aksu, Adalet Bakanl Uluslaras Hukuk ve Dilikiler Genel Müdürü Harun Mert, Bakanlk Yüksek Müaviri Bilal çetin de ABDye gitti.

Bakan Bozda, yarn Türkiye saati ile 23.00te ABD Adalet Bakan Loretta Lynch ile bir araya gelerek Gülenin iadesi ve geçici tutuklanmas taleplerini görüecek.

ABDde çeitli programlara katlacak Bakan Bozda, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnn (SETA) 27 Ekim Perembe günü Washingtonda gerçekletirecei 15 Temmuz Darbe Teebbüsü konulu toplantda konuacak. Bekir Bozda, cuma günü ise Anadolu Ajansnn, Türkiyenin Washington Büyükelçiliinde düzenleyecei Milli radenin Yükselii Fotoraf Sergisinin açln gerçekletirecek.

Ana Sayfaya Git