Adalet bir sayı, skor işi değildir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ ile mücadelenin taşıyıcı kolonlarından birisinin Türk yargısı, cesur savcılar ve yürekli hakimler olduğunu belirterek, "Bu gerçeğin hatırda tutulması, bu mücadelenin neferlerinin yıpratılmaması ve itibarsızlaştırılmaması vicdan sahiplerinden beklentimiz." dedi.

Haberler 15.02.2020 - 12:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AFYONKARAHSAR - Adalet Bakan Abdulhamit Gül, FETÖ ile mücadelenin tayc kolonlarndan birisinin Türk yargs, cesur savclar ve yürekli hakimler olduunu belirterek, Bu gerçein hatrda tutulmas, bu mücadelenin neferlerinin ypratlmamas ve itibarszlatrlmamas vicdan sahiplerinden beklentimiz. dedi.

Gül, Afyonkarahisarda bir otelde düzenlenen Adalet Akademisi ve Yargtay Cumhuriyet Basavcl Yl Sonu Deerlendirme Toplants ve Meslek çi Eitim Seminerinde yapt konumada, programda hukuki konular ile reform ve ceza adaletine ilikin önemli balklarn konuulacan söyledi.

Yargtayn kararlar ve içtihatlaryla ülkede hukuk uygulamasna yön veren yüksek mahkemelerden biri olduunu vurgulayan Gül, Basavclk tekilatnn da 150 yllk birikimin ve gelenein taycs olarak bu kurumun önemli parçasn oluturduunu aktard.

Gül, Yargtayn hukuki denetimde önemli bir görev üstlendiine iaret ederek, 200 binin üzerinde dosyann geçtiimiz yl Yargtay savclarnn elinden geçerek hukuki mütalaaya dönütüünü ve içtihat birliinin salanmas için önemli katklar olduunu bir kez daha gördük. diye konutu.

Yarg Reformu Stratejisi Belgesinin temel amaçlardan birinin ceza adaleti sisteminin etkinliinin artrlmas olduuna dikkati çeken Gül, bu amacn ise geni çerçevede oluturulduunu vurgulad.

Ceza adaleti sistemini hiçbir sosyal maliyete yol açmadan doru ve adil biçimde iletmenin temel amaçlar olduunu dile getiren Gül, unlar belirtti:

Suçla ve suçlulukla mücadele ederken masum insanlar incitmemek gerekir. Bir tek suçun bile cezasz kalmasna rza gösteremeyiz. Ancak bir tek masumun bilen haksz ekilde suçlanmasna gereksiz ilemlerin muhatab olmasna da asla tahammül edemeyiz. Bunun için ceza adaleti sistemini kendi amacna hasretmek zorundayz. Araçsallatrlmasna asla müsaade etmemeliyiz.

Adalet mekanizmasn araç olarak kullanan FETÖnün sistemde yaratt tahribat uzun uzun anlatacak deilim. Bu husustaki en büyük sonuçlar, tahribat bilenler siz savclarsnz. Bu ülkede demokrasi ve hukuku ortadan kaldrmak, seçilmi Cumhurbakanna, hükümete ve demokratik kurumlara ve millete kasteden bu hain örgütle mücadelenin bir boyutunun, bunlarn çarpk ahlak ve hukuk anlayyla hesaplamak olduuna inanyorum. Hukuku paspas gibi çineyenlere cevap olarak hakk ve hukuku yücelttiimizde baarya bir adm daha yaklam olacaz.

Hain terör örgütü ile mücadelenin tayc kolonlarndan birisi Türk yargsdr

En büyük adaletin hukuk dairesi içersinde hukukun gereinin yerine getirilmesi olduunu vurgulayan Gül, Bu hain terör örgütü ile mücadelenin tayc kolonlarndan birisi Türk yargsdr, cesur savclardr ve yürekli hakimleridir. Bu gerçein hatrda tutulmas, bu mücadelenin neferlerinin ypratlmamas ve itibarszlatrlmamas vicdan sahiplerinden beklentimiz. Vicdan sahibi olmayanlardan zaten böyle bir hassasiyet beklemiyoruz. ifadesini kulland.

Gül, yargnn tek sahibinin millet ve yegane ideolojisinin de adaletin kendisi olduuna dikkati çekerek, bundan en ufak sapma halinde yaknmalara kulak vermenin ve gidiat gözden geçirmenin önemli bir vazife olarak görüldüünü anlatt.

Yarg, hakem vasfyla ihtilaflar bitirmelidir

Yarg Reformu Stratejisinin temel vizyonunun güven veren ve eriebilir bir adalet sistemi olduunun altn çizen Gül, öyle devam etti:

Yarg, hakem vasfyla ihtilaflar bitirmelidir, derinletirmemelidir. Son söz makam olarak tartmalar dindirmelidir. Yeni tartmalar alevlendirmemelidir. Doru ve adil kararlarn, tasarruflarn toplum tarafndan doru anlalmas bunun için salkl bilgilendirme kanallarnn kurulmas da bu bakmdan büyük önemdedir. Güven veren adalet, suçla mücadelede cezann etkili ama kuvvetli yan etkileri bulunan bir ilaç olduunu bilmektir. Bu ilacn gerekliliine, ancak sadece kanun koyucu ve iradesine uygun biçimde uygulama yükümlülüü altnda bulunan hukukçu karar verecektir. Dier yandan ceza hukuku bavurulacak bir son çare adres haline gelmelidir.

Adalet bir say, skor ii deildir

Gül, 2018deki adli dosyalara ilikin bilgi vererek, savclk birimlerinin önüne 9 milyon 250 bin dosyann geldiini, faili tespit edilememi dosyalar bir kenara brakldnda ortalama görülme süresinin 158 gün olarak ortaya çktn hatrlatt.

Sonuca bal dosyalardaki suçlarda yüzde 52,6s için kamu davas açldn, yüzde 33,9u için takipsizlik karar verildiini hatrlatan Gül, Yine ayn yl içinde ceza mahkemelerinden verilen kararlar yüzde 48,1i mahkumiyet eklinde olmu, yüzde 17,2si beraat, yüzde 8,7si düme ve yüzde 7si yetkisizlik-görevsizlik gibi dier kararlar. Adalet bir say, skor ii deildir. Adalet, istatistie, skora oynama yeri, mecras ve platformu deildir. Kaç dava açtmz, kaç dosyay karara çkardmzdan daha önemlisi adaleti ne ölçüde gerçekletirdiimizdir. Muhakeme, saymaktan çok adil bir ekilde, adaletin terazisinde tartmak iidir ve bununla ilgili muhakeme ve zihinsel faaliyettir. dedi.

Son yllarda hakim ve savc saysnn önemli ölçüde arttna dikkati çeken Gül, u deerlendirmede bulundu:

Halen ideal ortalamann gerisinde bulunmamakla birlikte savc açmz büyük bir ölçüde kapattk. Bunun bir sonucu olan yaklak 10 yldr asgari cezalarda bulunmayan iddia makam yani savclar, bu eylül ayndan itibaren asliye ceza mahkemelerinde, görevinde ve yerinde bulunacaklardr. Yeni adli ylla birlikte artk asliye ceza mahkemelerinde muhakeme aya, savunma aya var, ama yarglamada üçüncü aya, iddia makam olmayan bir mahkeme eksik olur. Mahkeme dediiniz savcdr, hakimdir, avukattr ama yaklak 10 yldr zorunlu sebeplerle savc kürsüde deildi. te bu eylül aynda inallah asliye cezalarda da savc yerini alacak. Bu da adaletin tecellisi bakmndan çok önemli bir gelime olacaktr. Vatandalarmz için, adaletin tecellisi için 2020 ylnda, reformlarn adm adm uyguland bu ylda, önemli admlardan birisi olacaktr.

Gül, toplantdan, Adalet Bakanlnn da istifade edecei çok önemli çktlarn elde edileceine inandn vurgulad.

Programa, Yargtay Cumhuriyet Basavcs Mehmet Akarca ile savclar katld.

Ana Sayfaya Git