Adalet yoksa barış da yok!

İnsan hakları savunucuları ve aileler, Diyarbakır'da kayıplar için adalet arayışlarını sürdürdü.

Haberler 28.05.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi ve kayp yaknlar, Kayplar bulunsun, failler yarglansn eylemlerinin 433üncü haftasnda bulutu.

Eylemde konuan HD Diyarbakr ubesi Bakan Raci Bilici, Uluslararas Gözaltna Kayplara Kar Mücadele Haftasna dikkat çekerek, Bu ülkede adalet salanmas için kayplarn bulunmas gerekiyor dedi.

DEVLET BLYOR

Ramazan aynn ilk gününde kayp yaknlar ile birlikte adalet araylarnn sürdüünü kaydeden Bilici, Bu adaletsizlie, bu hukuksuzlua bir son verin. Kayplarn faillerini devlet biliyor, nerede olduklarn da biliyor. Siyasal iktidarlar her dönem bunun üstünü kapatmak istediler, bunu görmezden geldiler. Geçmite yaananlarn üstüne gitmek istemediler, yüzlemek istemediler. Her dönem insanla kar ilenen suça ortak oldular dedi.

Bilici, ülkede kalc barn salanmas için kayplarn bulunmas ve faillerin yarglanmas gerektiine iaret ederek, öyle devam etti: Zaman am, hiçbir zaman kabul edemeyeceimiz bir kavram. 20 yllk zaman am uygulasanz da o annelerin yüreinde hiçbir zaman am ilemez. Yüz yl dahi geçse o zaman am orada kalr. Dolaysyla kayplarla yüzlemeden, gerçek adalet yerine gelmezse, insanla kar suçlarn akbeti aça çkarlmad sürece, ülkede bir barn gerçeklemesinin mümkün olduuna inanmyoruz.

HKAYELER

Bu haftaki eylemde, 24 Mays 1994 tarihinde Amedin Kulp ilçesinin Baclar köyünde Türk askerlerinin, Biz Boludan geldik, buralar bilmiyoruz, yol sormak için götürüyoruz diyerek götürdükleri ve bir daha haber alnamayan Mehmet Selim Örhan, Cezayir Örhan ve Hasan Örhann hikayesi okundu. HD Kayp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçn, Selim Örhann olu Adnan Örhann anlatmlarn öyle aktard:

Düzpelit (Kevrekok) mezrasndan bir anne bir gece köye bir helikopter geldiini söyledi. Köylülere dar çkmayn bu gece teröristlerle çatacaz denildi. Akamüstü Lice tarafndan gelen bir helikopter hemen köyün yaknna ini yapt, kalkt Kulpa taraf gitti, tekrar geldi, ayn yere ini yapt. O gitti, ardndan silah sesleri geldi ve 5-10 dakika geçmeden ar bir koku geldi. Ertesi sabah çocuklar hayvanlar otlatmaya götürünce hemen döndüler, bardlar, gelin burada öldürülmü insanlar var dediler.

Gittik, ne görelim kurunlanm ve sonra da cesetleri yaklm sekiz insanla karlatk. Köy muhtar da gelmiti. Kulpa gitti, haber verdi. Birkaç yerden gelip baktlar, cenazeler tannmayacak haldeydi. Aradan birkaç gün geçtikten sonra Kulptan bir helikopter geldi, muhtar ve birkaç köylüyü çard, bir çukur kazdrp o cenazeleri oraya gömdüler.

Örhan, Benim için geçen bunca zamandan sonra tek hayalim var; o da, babamn bir mezarnn olmasn salamak dedi.

Ana Sayfaya Git