Adaylık tarifesi!

Milletvekili aday adaylığı için başvurular, AK Parti'de yarın, CHP'de 7 Mayıs, MHP'de 3 Mayıs ve HDP'de 5 Mayıs'ta sona erecek.

Haberler 29.04.2018 - 12:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Milletvekili aday adayl için bavurular, AK Partide 29 Nisan, CHPde 7 Mays, MHPde 3 Mays ve HDPde 5 Maysta sona erecek. Aday adayl için en yüksek ücreti belirleyen parti olan CHPde kadn, genç ve engellilerden 5 bin lira, dier aday adaylarndan ise 10 bin lira alnacak.

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde aday gösterilecek isimlerin tespiti için youn çalma yürüten siyasi partiler, milletvekili aday adaylarndan alaca ücretleri de belirledi.

AK Partide, 24 Nisanda balayan aday adayl bavurular, yarn sona erecek. Bavurular, Genel Merkez ve il bakanlklar üzerinden yaplabiliyor.

AK Parti, adaylk bavurusu için özel aidat olarak erkek adaylardan 6 bin lira, kadn ve genç adaylardan 3 bin lira, engellilerden ise bin lira alyor.

Bavurularn sona ermesinin ardndan AK Partide, 3-4 Maysta temayül yoklamas yaplacak.

CHPde adaylk için yüksek ücret

Adaylk bavurularnn 30 Nisanda balayaca CHPde bu süre 7 Maysta sona erecek.

Bavuru ücreti olarak kadn, genç ve engellilerden 5 bin, dier aday adaylarndan ise 10 bin lira alnacak. CHP, bu rakamla partiler arasnda en yüksek aday adayl ücreti talep eden parti oldu.

Bavuru aidat dnda müracaat srasnda bin lira dosya ücreti talep edilecek.

MHPde bavuru süresi bir hafta

MHPde milletvekili adaylk bavurular 26 Nisanda balad, 3 Maysta sona erecek.

Aday adaylar, bu tarihler arasnda MHP Genel Merkezi Seçim leri Kayt Kabul Birimine ahsen müracaat edecek. MHPde aday adaylarndan 2 bin 500 lira bavuru aidat alnyor, engelli aday adaylarndan bavuru ücreti istenmiyor.

HDPde adaylk süreci balad

HDPden adaylk bavurular bugün alnmaya baland, 5 Maysta sona erecek.

Aday adaylar, Genel Merkezin yan sra Adana, stanbul, zmir, Diyarbakr ve Vandaki Aday Aday Bavuru Komisyonlarna ahsen bavurabilecek.

HDPye adaylk bavurusunda bulunan erkekler 2 bin 500 lira ödeyecek, kadn, genç ve engellilerden ücret talep edilmeyecek.

Y Partide bavuru ücreti 5 bin lira

Y Partide milletvekili aday aday bavuru süreci 30 Nisanda balayacak, 4 Maysa kadar sürecek. Aday adaylar bavurularn yalnzca parti genel merkezine yapabilecek.

Bavuru aidat olarak erkek adaylardan 5 bin lira, kadn ve genç adaylardan 2 bin 500 lira, engelli adaylardan ise bin lira alnacak. Gazi aday adaylarndan bavuru ücreti talep edilmeyecek.

BBP ehit yaknlarndan ücret almyor

Büyük Birlik Partisinde (BBP) ise 24 Haziran seçimine ilikin aday adayl müracaatlar 7 Maysa kadar devam edecek.

BBPde erkek adaylardan bin lira, kadn adaylardan 500 lira adaylk bavuru ücreti alnrken, engelliler ve ehit yaknlarndan ücret talep edilmiyor.

Saadet Partisine bavurularda son iki gün

Milletvekili aday adayl için bavurularn 30 Nisana kadar devam edecei Saadet Partisinde, aday adaylar, il bakanlklarna veya partinin genel merkezine ahsen bavuru yapabiliyor.

Bavuru ücretleri, erkek aday adaylar için 3 bin lira, kadn ve genç aday adaylar için bin 500 lira olarak belirlendi.

Vatan Partisi, HÜDA PAR ve BTPde aday adayl ücretsiz

Seçime girecek partilerden Hür Dava Partisinde (HÜDA PAR) milletvekili aday adayl bavurular 10 Maysa kadar devam edecek.

HÜDA PARda, milletvekili aday adayl bavurusunda bulunanlardan ücret alnmyor.

Milletvekili aday adayl için bavuranlardan herhangi bir ücret talep etmeyen Vatan Partisinde ise bavurular, 18 Maysa kadar sürecek.

Bamsz Türkiye Partisinde (BTP) bavurular 25 Nisanda balad, 7 Maysa kadar devam edecek. BTPden milletvekili aday aday olmak isteyenlerden ücret talep edilmiyor.

Demokrat Partide (DP) de bavurular 11 Maysa kadar sürecek. Erkek aday adaylarndan 2 bin 500 lira bavuru ücreti alan parti, kadn ve gençlerden ücret talep etmiyor.

Bamszlar 13 bin 916 lira yatracak

Bamsz milletvekili aday olmak isteyenler, 21 Mays Pazartesi, saat 17.00ye kadar milletvekili seçilmek istedikleri çevrenin il seçim kuruluna bavuracak.

Adaylar, en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamnda yaplan her türlü ödemelerin bir aylk brüt tutar kadar paray ilgili mal sandna yatracak. Emanete yatrlacak para miktar 13 bin 916 lira olarak belirlendi.

Bamsz adaylarn, adaylktan vazgeçmeleri halinde emaneten yatrdklar paralar geri almalar için 25 Maysa kadar istifalarn Yüksek Seçim Kuruluna bildirmeleri gerekecek.

Ana Sayfaya Git