'Adil karar verin ve empati kurun!

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Songül Yazar, Yargıtay 5. Hukuk Daire Başkanı Ümran Görmez, Danıştay Üyesi Aysel Demirel ve Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Günay Albayrak, Türkiye Adalet Akademisince düzenlenen söyleşi programında genç meslektaşlarına deneyimlerini anlattı, tavsiyelerde bulundu.

Haberler 10.03.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Adalet Akademisinden yaplan açklamaya göre, 8 Mart Dünya Kadnlar Günü dolaysyla akademi yerlekesinde Yargda Kadn Olmak konulu söylei düzenlendi.

Söyleiye, Türkiye Adalet Akademisi Bakan Muhittin Özdemir, Akademi daire bakanlar, öretim üyeleri, hakimler, personel ve hakim ile savc adaylar katld.

Muhittin Özdemir, açlta yapt konumada, ehit anneleri ve eleri bata olmak üzere, yarg alannda emek veren tüm yarg mensubu kadnlarn 8 Mart Dünya Kadnlar Gününü kutlad.

Dünya Kadnlar Gününde, yarg alannda zirveye yükselen meslektalarn arlamaktan memnuniyet duyduklarn dile getiren Özdemir, Meslektalarmzn tecrübelerinden, zirveye giden hayat hikayelerinden, kadn hakim savc adaylarmzn ilham alacana inanyorum. Baarl olmann yolu, azimle çalmak ve üretmek. Bu meslein en önemli noktas çalmak. Üreten, emek veren herkes baary yakalayacaktr. ifadelerini kulland.

Söyleide konuan HSK Üyesi Songül Yazar, bamsz ve tarafsz olmann en önemli kural olduuna iaret etti. Hakim savc adaylarna seslenen Yazar, unlar kaydetti:

Adaleti gerçekletirmek için çktnz bu yolda hiç kimsenin ve hiçbir kurumun tahakkümü altna girmeden, toplumun her kesimine eit mesafede durmak suretiyle, mesleinizi mutlak, tarafsz bir tutum sergileyerek en iyi ekilde icra etmeye çaln. Yeterli aratrma ve gelitirme yaparak kararlarnz gerekçelendirin. Gerekçelerinizden emin deilseniz kdemli olan meslek büyüklerinize mutlaka dann. Adil karar verin ve empati kurun.

Genç meslektalarna adil, bamsz, tarafsz ve çalkan hakim savclar olmalarn tavsiye eden Yazar, devletin verdii saygn unvanlarn hakkn vererek, hakka girmeden ilerinin gereini yapmalarn söyledi.

-Vatandan anlatmasna izin verin

Yargtay 5. Hukuk Daire Bakan Ümran Görmez de adaylara her daim hazrlkl olmalar, ne kadar çok dijital kaynak olursa olsun mutlaka yanlarnda kitap bulundurmalar gerektii tavsiyesinde bulundu.

Bir de üzerinde önemle durduum bir husus, kiileri mutlaka dinleyin. Vatandan anlatmasna izin verin, kendini ifade etmesi bizim için önemli. diyen Görmez, tarafsz, dürüst, adil ve vicdanl olmann çok önemli olduunu vurgulad.

AKLINIZI KRAYA VERMEYN

Dantay Üyesi Aysel Demirel ise hakim ve savc adaylarna adaleti tevzi etme adna ilerini severek yapmalarn, donanml ve bilgili olmalarn, taraflar iyi dinlemelerini ve kararlarn iyi gerekçelendirmeni tavsiye etti. Demirel, Doruluktan ve dürüstlükten ödün vermeyin. Aklnz kiraya vermeyin. Talimat altnda kalmadan bask ve tesir altnda kalmadan tarafsz ve bamsz olarak, hukuka, akl ve vicdannza uygun karar verin. Haktan ve adaletten asla ödün vermeyin. diye konutu.

GECKEN ADALET ADALET DELDR

Adalet Bakanl Adli Sicil ve statistik Genel Müdürü Günay Albayrak, Türkiye Adalet Akademisinin adaylar için büyük bir frsat olduunu vurgulayarak, buradan tüm adaylarn her yönüyle faydalanmalar gerektiini belirtti.

Sosyal medya kullanmyla ilgili adaylar uyaran ve meslein saygnlna zarar verecek paylamlardan kaçnmalarn tavsiye eden Albayrak, sözlerini öyle tamamlad:

Geciken adalet adalet deildir. Kürsüye gittiinizde duruma dosyalarna hazrlkl çkmanz öneriyorum. Kararlarnz süresinde yaparak vatanda madur etmeyin. Vatanda bizlerden hak ve adalet bekliyor bu süreyi uzatmayn. Mesleinizin saygnlna halel getirecek tutum ve davranlardan kaçnn.

Ana Sayfaya Git