"Adil olmayan baraj ve seçim sistemi partileri ittifak yapmaya zorluyor"

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Doyar, adil olmayan baraj ve seçim sisteminin partileri ittifaka zorladığını söyledi.

Haberler 01.05.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan Yardmcs Mehmet Ali Doyar, gündeme dair deerlendirmelerde bulundu.

Seçim baraj ve sisteminin adil olmadn niteleyen Doyar, adil olmayan baraj ve seçim sisteminin partileri ittifaka zorladn belirtti. Parti olarak ittifak konusunda kaplarnn seçimlere girme yeterlilii olan partilere açk olduunu vurgulayan Doyar, hiçbir parti ve oluum hakknda pein hükümlü olmadklarn söyledi.

Hiçbir parti ve oluum hakknda pein hükümlü deiliz

Toplumun kültürel, maddi, manevi ve içtimai yararn öncelediklerini, bunlara zarar vermeyecek tüm çalmalarda var olacaklarn dile getiren Doyar, Adil olmayan baraj ve seçim sistemi partileri ittifak yapmaya zorluyor. Bizim de parti olarak görümelerimiz devam ediyor. Görümeler ve istiareler konusunda kaplarmz herkese açktr. Seçime girme yeterlilii bulunan tüm partilere çarda da bulunabiliriz. Hiçbir parti ve oluum hakknda pein hükümlü deiliz. Bu konuda duygusal reflekslerden ziyade ilkelere önem veriyoruz. Biz slami referans alan bir hareketiz. Toplumun tüm kesimlerinin faydasn önemsiyoruz. Menfi deil, toplumun faydasn düünüyoruz. Toplumun kültürel, maddi, manevi ve içtimai yararn önceliyoruz. Bunlara muhalefet etmeyecek, zarar vermeyecek tüm çalmalara varz. Teklif kimden gelirse gelsin ilkelerimizle ve toplumun menfaatine ters olacak hiçbir ittifakn, oluumun içinde olmayz. sterse bunun ad ittifak olsun, isterse baka ey olsun biz yer almayz. dedi.

Cumhurbakanl adayl hakkndaki çalmalarnn devam ettiini söyleyen Doyar, Cumhurbakanl adayl için iç mekanizma çalmalarmz, iç ileyiimiz devam ediyor. Kendi içimizde görümelerimiz, istiarelerimiz sürüyor. u an için belirlediimiz bir adaymz yok. Ya kendi adaymzla seçime gireceiz ya da ilke olarak yakn bulduumuz, mutabk kaldmz her hangi bir aday destekleyeceiz. HDP ile bugüne kadar bir görümemiz olmad. Biz u anda sadece seçim çalmalarmza younlam durumdayz. 81 ilde tüm tekilatlarmzla 24 Haziranda seçimlere katlacaz. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan, OHALin halkn günlük yaantsna yönelik olumsuz yansmas olmayacan dile getirmesine ramen böyle olmadn görüyoruz

OHALin partilerin çalmalarna olumsuz etkilerinin olabileceinin altn çizen Doyar, sözlerine öyle devam etti:

15 Temmuz ihanet ve darbe süreci olduktan sonra hükümet OHALi ilan etti. O süreç biraz da bunu gerektirdi. Ancak sonraki süreçte OHALin uzatlmamas gerektiini defalarca basn açklamalarmzla ve yaptmz toplantlarda dile getirdik, bu konuda hükümete çarda bulunduk. Her ne kadar hükümet ve Sayn Cumhurbakan, OHALin halkn günlük yaantsna yönelik olumsuz yansmas olmayacan dile getirmesine ramen böyle olmadn görüyoruz. Menfi tesirlerini hepimiz hissediyoruz. OHAL kesinlikle kalkmal. Seçime olumsuz etkileri olacak. Elbette partilerin seçim çalmalarna olumsuz etkileri oluyor.

Seçimlerin 24 Hazirana alnmasn da deerlendiren Doyar, 15 Temmuz darbe giriiminden sonra talar yerinde oynad. Birçok alanda dengeler deiti. Ondan sonra yasa deiikliiyle beraber Cumhurbakanl Hükümet Sistemi getirildi ve 2019 için seçim karar alnd. Cumhurbakanl ve milletvekili seçimleri Kasm 2019da, belediye seçimleri de Mart 2019da yaplacakt. Referandumda böyle karar alnd. artlar bilindii halde cumhurbakan her defasnda seçimlerin zamannda yaplacan, erken seçim olmayacan dile getirdi. Aslnda bunlar söylerken erken seçim için var olan artlarn haiz olduunu kendileri de biliyordu. Hepimiz de bunlar biliyor ve görüyorduk. Fakat her defasnda böyle bir eyin söz konusu olmadn belirttiler. Ne var ki hükümetle beraber hareket eden MHP lideri Devlet Bahçelinin açklamasyla her ey deiti. Bir gün sonra Cumhurbakan 24 Haziran için karar aldklarn açklad. eklinde konutu.

Biz aslnda erken seçim karar bekliyorduk ancak bu kadar erken, ksa sürede olacan düünmemitik diyen Doyar, En erken kasm aynda olur diye düünüyorduk. 24 Haziran bizim için de sürpriz oldu. ktidar partisi ve ittifak ettii partinin erken seçimle ilgili daha önce hazrlk yapt, artlarn münasip olmasn deerlendirdikleri görülüyor. Nedir seçime zorlayan artlar? Cumhurbakan ile hükümet arasndaki skntlar. Hükümetin ileyii ve karlat skntlar, Avrupa ile olanlar sorunlar ve Suriyede cereyan eden hadiseler, oradaki operasyonlar. Hükümet, bunlarn olumsuz etkilerinden bir nevi kurtulmak adna erken seçim karar ald diye düünüyoruz. dedi.

Parti olarak 81 ilde seçimlere gireceiz

81 ilde seçime gireceklerini vurgulayan Doyar, Fakat bu kararn kendilerinden baka hiçbir partiye çalma imkn, frsat yaratmayacak ekilde alelacele alnmas manidardr. Zaman açsndan çok skntl oldu. Birçok parti ve aday kendisini, yapmak istediklerini kamuoyuna anlatma imkn bulamayacak. Dier partilerin hak ettikleri çalmalar yapma imknlar ellerinden alma gibi bir pozisyon olutu. Netice itibaryla zaman açsndan adil bir karar olmad. Her ne kadar bu deerlendirmeleri yapyor olsak da öyle veya böyle parti olarak 81 ilde seçimlere gireceiz. Daha önce erken seçimi öngördüümüz için hazrlklarmz, çalmalarmz yapyorduk. Bu konuda hakszla uradmz halkmza anlatp seçimde baarl olmak için elimizden geleni yapacaz. nallah skntmz olmayacak. ifadelerini kulland.

Bölgemiz milliyetçi söylemlerden pek holanmaz

AK Partinin milliyetçi söylemlerinin dou bölgelerinde olumsuz yansmalarnn olduunun altn çizen Doyar, AK Parti nihayetinde hükümettir. Onun yapt icraatlar, onun söylemleri ve onun verdii mesajlar dier partilerden daha farkldr. çünkü hükümettir, nihayetinde devleti idare etmektedir ve dolaysyla tüm bunlar toplumun bütün kesimlerine, ileyiine dorudan yansmaktadr. AK Parti, daha önce muhafazakar kesimden oy alyordu, imdi de alabilir, bu ayr bir ey. Fakat bölgemiz milliyetçi söylemlerden pek holanmaz. Bölgemiz bu konuda kendisini madur görüyor. Haliyle milliyetçi söylemlerin burada olumsuz yansmalar oluyor. AK Parti hükümeti MHP ile ittifak ettikten sonra milliyetçi tavr ve söylemler içine girdi. Bunu görmek için khin olmaya gerek yok. eklinde konutu.

Milliyetçi tutum ve tavrlardan vazgeçilmelidir

Milliyetçi tutum ve söylemleri olumlu karlamadklarn ifade eden Doyar, Milliyetçiliin menfi tesirleri, etkileri vardr. Toplumun her kesimine ayn ekilde menfi olarak yansmaktadr. Nihayetinde milliyetçilik söylemi bu açdan kabul görmemektedir. Bunun olumsuz yansmalar elbette olacaktr. Bu konuda biz daha önce defaatle basn açklamalarmzda ve salon toplantlarmzda, etkinliklerimizde dile getirmiiz. Milliyetçi söylemler ve tavrlar ayrtryor. nsanlarmz bunlar kabul etmiyor, tasvip etmiyor, bu yüzden milliyetçi tutum ve tavrlardan vazgeçilmelidir. Daha birletirici, toplumun tüm kesimlerini kucaklayc söylem ve tutumlar sergilenmelidir. Bunu yllardr söylüyoruz, halen de ayn eyleri söyleme ihtiyac hissediyoruz. Milliyetçi tutum ve söylemleri iyi görmüyoruz, olumlu yaklamyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git