Adım adım takipteler

İçişleri Bakanlığı Elektronik İzleme Merkezi, şiddet uyguladığı için elektronik kelepçe takılanları, adım adım takip ediyor.

Haberler 27.05.2022 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çileri Bakanl Elektronik zleme Merkezi, iddet uygulad için elektronik kelepçe taklanlar, adm adm takip ediyor.

çileri Bakanlndaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) yer alan Elektronik zleme Merkezi, kadn gazetecilere tantld.

çileri Bakan Yardmcs Muhterem ncenin de yer ald programda, Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Asayi Daire Bakanl Aile çi ve Kadna Kar iddetle Mücadele ube Müdürü Sibel Özdemir Merkeze ilikin bilgilendirme yapt.

çileri Bakanlnn faaliyetlerini iddete kar sfr tolerans anlayyla yürüttüünü belirten Özdemir, tüm kolluk personelinin kadna kar iddetle mücadelede en üst düzeyde duyarl hale getirilmeleri, ilemlerini profesyonel olarak tesis edebilmeleri için sürekli olarak eitime tabi tutulduunu söyledi.

Eitimde üzerinde durulan konularn banda, madur ile iletiimin geldiini, kolluk personelinin yetki ve sorumluluklarn bilmesi, bu yetki ve sorumluluklar tereddüt etmeden kullanmasnn ön planda olduunu aktaran Sibel Özdemir, veri entegrasyonu sayesinde de vaka bildiriminin annda paylaldn ve madur için gerekli tedbirlerin alnabildiini anlatt.

- KADES uygulamasna 5 dil seçenei daha ekleniyor

Tek tula iddetin karsnda kadnlarn yannda mottosu ile 24 Mart 2018de hayata geçirilen Kadn Acil Destek Uygulamasnn (KADES), iddet ihbar süresini minimum seviyeye çektiini dile getiren Özdemir, u bilgileri verdi:

KADES uygulamas bugüne kadar 3 milyon 700 bin kadn tarafndan indirildi ve yaklak 400 bin ihbar alnmtr bu sistem üzerinden. Tüm ihbarlara ortalama 5 dakika süre içerisinde müdahale edilmektedir.

KADES uygulamasnn daha fazla kiiye ulamas yaadklar maduriyet dorultusunda en ksa sürede yardm talep edebilmeleri için farkl dillere de çevirisi yaplarak kullanlmaya balanmtr. Bu diller, ilk etapta 1 Mart 2021 tarihinde ngilizce, Franszca, Rusça, Arapça ve Farsça olarak kullanma balamtr. Bu amaç dorultusunda Türkçe dnda 5 olan dil seçeneini 10a çkarma yönünde çalmalar hzla devam etmektedir. Eklenen 5 dilimiz ise spanyolca, Almanca, Özbekçe, Krgzca ve Kürtçedir.

ube Müdürü Sibel Özdemir, elektronik kelepçe uygulamasnn, çileri Bakanl tarafndan 25 Ocak 2021de bin 500 izleme kapasitesiyle hayata geçirildiini, bu tarihten itibaren aktif olarak vakalarn takibi, kontrolü, olas bir iddet durumunda müdahale için çalmalarn devam ettiini kaydetti.

- zleme ünitesine panik butonu ekledik

Sunumun ardndan Elektronik zleme Merkezinde elektronik kelepçe uygulamas ve dier faaliyetlere ilikin bilgilendirme ve tantm yapld.

Merkezin, mahkeme kararlar dorultusunda hareket ettiini belirten Özdemir, iddet maduru kadnn iddet uygulayan kiiye kar korunmasnda en etkin korunma yöntemlerinden birinin elektronik kelepçe uygulamas olduunu kaydetti.

Özdemir, mahkemenin belirtilen mesafeden fazla madura yaklalmamas yönündeki kararnn takibinin, Elektronik zleme Merkezinde, elektronik kelepçe ve madur izleme ünitesiyle yapldn anlatt.

iddet uygulayann ayak bileine taklan elektronik kelepçeyi tantan Özdemir, iddet uygulayann harita üzerinden nerede olduunu görebildiklerini belirtti. Sibel Özdemir, iddet uygulayan istedii yere gidebilir, sabit deil, ev hapsi eklinde deil. Tek bir artla, iddet uygulad kiiye yani bizim madur olarak ifade ettiimiz kiiye yaklamamas artyla. dedi.

Özdemir, izleme ünitesine panik butonunu da eklediklerini, iddet madurunun, panik butonuna bast anda tekrar izleme merkeziyle haberleebildiini anlatt.

iddet uygulayan kiinin madura kesinlikle yaklamamas gerektiini vurgulayan Özdemir, Peki yaklarsa ne olur? Kelepçeyi çkarmaya çalrsa ne olur? Hepsinin ihlal olarak bildirimi düüyor bize. Eer arj yüzde 30un altna düerse ikaz düüyor. Biz yükümlüyü ikaz ediyoruz. iddet uygulayan, ayak bileine taklan elektronik kelepçeyi çkarmaya çalrsa ihlal olarak geliyor, müdahale prosedürümüz balyor. Ya da madura yaklat yasak bölge olarak ifade ettiimiz ve bizim harita üzerinden iaretlediimiz alana girmeye teebbüs etti, yine ayn ekilde müdahale prosedürümüz balyor. diye konutu.

Müdahale prosedürüyle e zamanl olarak madurun, iddet uygulayann ve ilgili ildeki kolluk biriminin arandn ifade eden Özdemir, Maduru, kendini güvenli bölgede tutmas ve iddet uygulayann kendisine yaklama ihtimali olduu yönünde uyaryoruz. iddet uygulayan ise o bölgeyi terk etmesi yönünde ikaz ediyoruz. Olas teebbüsüne devam etmesi ihtimalini göz önüne alarak kolluk ekibini de konumlarn gördüümüz için mevcut konuma yönlendirip üphelinin tekrar madura yaklamadan o bölgeden uzaklatrlmasn salyoruz. u ana kadar herhangi bir skntmz olmad. dedi.

- imdiye kadar bin 200 vaka takip edildi

Bir basn mensubunun, Kolluk kuvvetlerinin olay yerine geçmesi kaç dakika süre alyor? sorusu üzerine Özdemir, çok ksa süre. çünkü en yakn ekibin sevk edilmesi burada önemli. Asgari mesafe dediimiz mesafe bunun için belirleniyor mahkeme kararlarnda. Örnein, bin metre ya da 500 metre. Kolluun müdahale etme süresi göz önüne alnarak, kolluun da görüü alnarak belirlenen süre. Bu süre her ile göre deiiklik gösterebilir. diye konutu.

Metro gibi sinyallerin kesildii yerlerde nasl bir müdahale gerçekleiyor? sorusuna Özdemir, Örnein ünitemiz sinyal almyor ve hareketsiz, belli bir süre hareket etmedii zaman da uyar olarak düüyor. Kendisini uyaryoruz. Hareket et diyoruz. Madurda da yükümlüde de olabilir. Bu ünite üzerinden hem iddet uygulayana hem de madura ulaabiliyoruz, kendisi de bize ulaabiliyor. yantn verdi.

Kullanlan yazlmn ve cihazlarn yerli ve milli olduuna dikkati çeken Özdemir, imdiye kadar bin 200 vaka takip edildi bu uygulamayla. Halen devam eden 580 vakamz var. Aktif olarak bu sistem buradaki merkez 7 gün 24 saat görev yapyor. bilgisini verdi.

Ana Sayfaya Git