Adli yargı desteği e-Devlete artık!

Adalet Bakanlığınca, maddi durumu elverişli olmayan kişilerin, özel hukuk alanında mahkemelere yapacakları adli yardım başvurularında kullanılmak üzere oluşturulan Adli Yardım Başvuru Formu, e-Devlet üzerinden erişime açıldı.

Haberler 21.08.2021 - 04:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakanlnca, maddi durumu elverili olmayan kiilerin, özel hukuk alannda mahkemelere yapacaklar adli yardm bavurularnda kullanlmak üzere oluturulan Adli Yardm Bavuru Formu, e-Devlet üzerinden eriime açld.

Alnan bilgiye göre, Yarg Reformu Stratejisi ve nsan Haklar Eylem Plannda yer alan adalete eriimin güçlendirilmesine yönelik hedefler tek tek hayata geçiriliyor. Bu kapsamda maddi durumu elverili olmayan kiilerin, adli yardma bavuru usulü kolaylatrlarak adalete eriimlerinin güçlendirilmesi amacyla standart bavuru formu oluturuldu.

Özel hukuk alannda mahkemelere yaplacak adli yardm bavurularnda kullanlmak üzere, bavuru srasnda istenen belgelerin standarda balanmasna yönelik oluturulan Adli Yardm Bavuru Formu, fiziki olarak adliyelerdeki Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlükleri ve mahkeme ön bürolarndan temin edilebiliyor.

Ayrca yaplan düzenleme ile artk Adli Yardm Bavuru Formuna e-Devlet üzerinden de eriilebilecek. Adli yardm talepli dava açmak isteyen vatandalar bavuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatanda Portal sayfasndan ulaabiliyor.

ADL YARDIM BAVURUSU NASIL YAPILIYOR?

Adli yardm talebinde bulunabilmek için öncelikle mahkemeye bavurularak bu yönde talepte bulunulmas gerekiyor. Bavurucunun adli yardmdan yararlanma koullarn tayp tamad aratrlyor.

Mahkeme, adli yardmn koullarnn oluup olumadn deerlendirerek talebin ksmen veya tamamen kabulüne ya da reddine ilikin karar verebiliyor. Adli yardm kararndan dolay ertelenen tüm yarglama giderleri ile devletçe ödenen avanslar, dava veya takip sonunda haksz çkan kiiden tahsil ediliyor.

VATANDALARIN ADALETE ERM KOLAYLAIYOR

Oluturulan standart bavuru formu ile bavurucunun maddi durumuna ilikin baz bilgi ve belgelere UYAP üzerinden adli mercilerin dorudan eriim salad hatrlatlarak, kendisinden sadece formda yöneltilen dier sorulara doru ve eksiksiz ekilde cevap vermesi isteniyor.

Böylece Adli Yardm Bavuru Formunu kullanarak adli yardm talebinde bulunan vatandalarn, farkl bilgi ve belgeleri deiik kurumlar dolaarak toplama dönemi de son buluyor.

Bu sayede kiilerin i ve ilemlerinin kolaylatrlarak hzl ekilde çözüme kavuturulmas amaçlanyor. Uygulama ile ayrca adli yardm bavurularnn yararlanma koullarnn deerlendirilmesinde benzer kriterlerin gözetilerek uygulama birliinin salanmas öngörülüyor.

Ana Sayfaya Git