Adliyeler şeffaflaşıyor

Adli ve idari yargı, mart ayından itibaren bütçenin nasıl kullanıldığı, personel ve dava sayıları gibi birçok konuda kamuoyuna faaliyet raporlarıyla yıllık bilgi sunacak

Haberler 14.01.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Raporun mali bilgiler bölümünde, personel giderleriyle mal ve hizmet almlarna yaplan ödemelere yer verilecek. Soruturma ve dava dosyalarnn saylarn içerecek raporda, davalarn ve soruturmalarn suç türlerine göre ortalama tamamlanma süreleri gibi istatistikler de bulunacak

Adalet Bakanlnn hazrlad Adliye Faaliyet Raporlar projesinin bu yl hayata geçmesiyle adliyeler, bütçenin nasl kullanld, personel, dava saylar gibi konularda düzenli olarak kamuoyuna bilgi verecek.

Adalet Bakanl Strateji Gelitirme Bakanlndan alnan bilgiye göre, yargda hesap verilebilirlik ve effafln salanmas amacyla Adalet Bakan Bekir Bozdan talimatyla hazrlanan Adliye Faaliyet Raporlar projesi tamamland.

Faaliyet raporlarnn nasl hazrlanaca ve hangi bilgileri kapsayacann anlatld genelge Bakan Bozdan imzasyla ilgili tüm yarg birimlerine gönderildi.

- Adliyelerde hesap dönemi mart ay

Adli ve idari yarg hizmeti veren Türkiye genelindeki tüm adliyeler, bu yldan itibaren yllk faaliyet raporlarn internet üzerinden yaymlamaya balayacak. Mart aynda 2016nn verilerini içeren ilk rapor, kamuoyuna sunulacak.

Her yl mart ay sonunda kamuoyu ile paylalacak yllk raporlar, Adalet Bakanl ile Hakimler ve Savclar Yüksek Kuruluna (HSYK) da sunulacak.

- Adalet hizmetleri denetime açlyor

Kamuoyu tarafndan adalet hizmetlerinin ileyiinin denetlenmesinin amaçland proje kapsamnda, bakanln belirledii ekilde faaliyet raporlar Adalet Komisyonlarnca hazrlanacak.

Faaliyet raporlarnn ilk bölümünde Adalet Komisyonu Bakanlarnn ve Cumhuriyet Basavclarnn çalmalara ilikin açklamalar yer alacak.

Adliyelerin fiziki yaplar hakknda bilgiler içerecek raporda, bilgisayar, yazc, tarayc gibi teknik ekipmanlarn saylar da bulunacak.

Cumhuriyet savcs, hakim ve yardmc personel gibi bilgilerin de yer verilecei rapor, personelin eitim durumlarn da içerecek.

- Bütçenin kullanm açklanacak

Raporun mali bilgiler bölümünde personel giderlerine, mal ve hizmet almlarna yaplan ödemelere yer verilerek, bütçenin nasl kullanld hakknda halka bilgi verilecek.

Soruturma ve dava dosyalarnn saylarn içerecek raporda, davalarn, soruturmalarn suç türlerine göre ortalama bitirilme süreleri gibi çeitli istatistikler sunulacak.

Raporda, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) yaplan bavuru saylar da bulunacak.

Raporun son bölümünde ise Adalet Komisyonu Bakanlarnn deerlendirmeleri yer alacak.

Ana Sayfaya Git