Adliye'yi işgal eden görüntü

FETÖ soruşturmasında darbecilerin "Diyarbakır sıkıyönetim komutanı" olarak gösterdikleri dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz'ın işgali andıran adliye ziyaretine ilişkin o görüntü ortaya çıktı

Haberler 29.03.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 29.03.2017 - 09:04

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan Skyönetim Komutan olarak atanan 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz ve Skyönetim Komutan Yardmcs olarak atanan 16nc Mekanize Tugay Komutan Tugeneral Sava Beyribey hakknda yürüttüü soruturma tamamland. ddianamede, Ylmaz ve Beyribeyin anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olma suçlarndan 3er kez arlatrlm ömür boyu ve 15er yla kadar hapisle cezalandrlmasn istedi.

ÜZERNDE B VE L SERS 1 DOLARLAR ELE GEçRLD

Halen tutuklu olan Korgeneral brahim Ylmazn, Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan Harekat Yldrm direktifinde Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak görevlendirildiini belirten savc, üphelinin gözaltna alnd srada yaplan üst aramasnda 2 adet B ve L serisi 1 dolar ele geçirildiini kaydetti. Binba Selçuk Akbeyin Korgeneral Ylmaz hakknda verdii ifadesinde, Benim düüncem, Kolordu Komutannn bizim darbecileri tespit edip edemeyeceimizi test etmek istedi. Kiisel fikrim Kolordu Komutan da darbecilerin içindedir. brahim Ylmaz kurnaz bir ekilde bizi kullandndan kendisinin darbeci olduunu düünüyorum dediini belirten savc, üpheli Tugeneral Sava Beyribeyin ise Kolordu Komutan brahim Ylmazn kanunsuz emir vereceini düünmem sebebiyle kendisini aramadm dediini kaydetti.

ÖZEL KUVVETLERN DYARBAKIR ADLYES KUATMASI

Savcln yürüttüü soruturmada, 15 Temmuz gecesi askeri hareketliliin yaanmad Diyarbakrda adliye binasnn özel kuvvetler, jandarma ve Kolordu Komutannn ar silahl korumalar tarafndan kuatld ilk kez ortaya çkt.

Soruturma dosyasndaki bilgilere göre; 15 Temmuz günü sabah saatlerinde Diyarbakrda göreve balayan Basavc Kamil Erkut Güre, darbe teebbüsünün balad saatlerde makamna giderek, tüm basavc vekilleri ile güvendii savc ve hakimleri göreve çard. Ekibi ile ksa bir toplant yapan Basavc, ayn saatlerde soruturma balatp, darbe teebbüsüne katlan askerlerle ilgili gözalt karar verdi. Savclkta çalmalarn devam ettii ve darbe teebbüsünün henüz bastrlmad saat 03.30da, Yurtta Sulh Konseyi tarafndan Diyarbakr Skyönetim Komutan olarak atanan 7nci Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, yannda çok sayda zrhl araç, özel kuvvetler ve jandarma birlii ile adliye binasna geldi. Korgeneral Ylmaz ile birlikte gelen Kirpi zrhl araçlarndan inen Özel Kuvvetler Komutanlna bal 20 asker, 30 tam teçhizatl jandarma görevlisi ve korumalar çevreye dalp, adlliye dn kontrol altna ald. Korgeneral Ylmaz, daha sonra yannda ar silah tayan 8 korumas ile birlikte adliye binasna girip, basavclk makam katna çkarak, Basavc ve heyeti ile bir süre görütü.

Basavc Kamil Erkut Gürenin kararll üzerine Korgeneral brahim Ylmaz, yannda gelen askerlerle birlikte adliye binasndan ayrlp, 7nci Kolordu Komutanlna gitti. Hazrlanan iddianamede, dardan bakldnda askerin adliye binasn igale gelmi eklinde bir izlenim oluturduunu belirten savc, darbe giriiminin henüz tam bastrlmad saatlerde tam teçhizatl askerlerin adliyenin etrafn sarmasnn halkta infiale sebep olabileceini kaydetti. Savc, askerin adliyeyi ele geçirdii izlenimini douran bu eylemin, üpheli tarafndan düünülmemi olmasnn makul ve hayatn olaan akna uygun olmadna dikkat çekti.

SEMH TERZ LE GÖRÜMESN AçIKLAYAMADI

Korgeneral Ylmazn Ankaraya gitmek için 8inci Ana Jet Üssünde bekleyen darbeci general Semih Terziye bal 60 özel kuvvetler personelinin 7nci Kolorduya gelmesine izin vermediini belirten savc, üphelinin ise askeri araçlar ve çok sayda özel kuvvet personeliyle adliyeye gelmesinin kendi savunmasyla çelitiini kaydetti. Ylmazn adliyeye yönelik bir askeri hareketliliin ehirde çok fazla tedirginlie yol açacan bilmesine ramen bu eylemde bulunduunu kaydeden savc, 3 subayn ifadelerinde brahim Ylmazn darbeci olduundan üphelendiklerini söylediini belirtti. brahim Ylmazn darbenin seyrine göre tavr takndn ve beklemede kalarak darbecilere destek olduunu ifade eden savc, üphelinin darbe teebbüsü ve igal giriiminin olduu gece, saat 23.00 sralarnda izinsiz kalkan Casa uçayla Ankaraya giden darbeci Semih Terzi ile görütüünü ve görüme içeriine ilikin savunmasnda net bir açklama yapamadn belirtti.

SEMH TERZNN 60 KLK ÖZEL KUVVET EKBN GZLED

16 Temmuz sabah darbe giriimi ile ilgili olarak 8inci Ana Jet Üssünde gözalt ilemlerinin balatldn belirten savc, Korgeneral brahim Ylmazn darbeci general Semih Terzinin Ankaraya giderken Diyarbakrda brakt 60 kiilik özel kuvvetler birliini Basavc ve ekibinden gizlemeye çaltn kaydetti. Ylmazn tam teçhizatl 60 özel kuvvet birliini Basavcnn bilgisi olmadan 8inci Ana Jet Üssünden otobüslerle tahliye ettiini vurgulayan savc, bu askerlerin daha sonra tespit edildiini kaydeti. brahim Ylmazn FETÖ/PDY terör örgütü üyesi olarak darbeye teebbüs eden dier üphelilerle birlikte hareket ettiini belirten savc, üphelinin aktif olarak darbe teebbüsü içinde yer aldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git