AFAD: Selde 27 kişi hayatını kaybetti

AFAD; Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. AFAD'ın yaptığı açıklamada, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Haberler 14.08.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öte yandan Kastamonuda, selin vurduu Bozkurt ilçesinde çöken Ölçer Apartmanndaki Senanur Kuun (20), akrabalarnn bulunduu WhatsApp grubuna Dua edin bize mesaj gönderdii ortaya çkt.

Kastamonunun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinde ölü says, çatalzeytin ilçesinde heyelanda ölen 1 kii ile birlikte 25e yükseldi. lçede arama-kurtarma çalmalar sürüyor.

Kentte çaramba günü etkili olan iddetli ya, Bozkurt, Azdavay, Pnarba, Küre, nebolu, Cide ve Abana ilçelerinde sele neden oldu. Su altnda kalan ilçelerde yollar çöktü, köprüler ykld, araçlar selde sürüklendi. Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük ykma yol açt. Ya nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine çay tat. çayn tamasyla birlikte meydana gelen selde, su seviyesi baz bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Araçlar sel sularnda sürüklendi. Birçok vatanda bulunduklar binalarda mahsur kald. Ezine çay kenarnda bulunan 8 katl Ölçer Apartman çöktü. Yannda bulunan iki binada ise büyük hasar olutu.

CAN KAYBI 25E çIKTI

lçe giriindeki akaryakt istasyonunda afet koordinasyon merkezi kuruldu. Oturduklar binalarda mahsur kalanlar arama-kurtarma ekiplerinin çalmasyla tahliye edildi. Havadan helikopterler, karadan ise botlar ve i makineleriyle yürütülen çalmalarla çok vatanda tahliye edilerek hastanelere kaldrld. AFADdan yaplan açklamada, çatalzeytin ilçesinde ilk gün meydana gelen heyelanda haybeden 1 kii ile birlikte kentte yaamn yitirenlerin says 25e yükseldi. Kastamonuda 2 bin 466 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JKU, 1 HA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji arac, 283 i makinesi, 29 bot ve 12 motopomp, 1 dalgç pompa, 19 arama köpei ile arama kurtarma çalmalar sürdürülüyor.

BÜTÜN MAL GTSEYD OLUM GTMESEYD

lçede yaayan Cemal Akn, sel felaketinde olu 3 çocuk babas Harun Akn (42) kaybettiini söyledi. Frn ileten olunun sel srasnda eyalarn kurtarmak için dükkana girdiini ve bir anda i yerinin su altnda kalmasyla hayatn kaybettiini belirten Cemal Akn, Olumu kaybettim. Bütün mal gitseydi de olum gitmeseydi. Bir anda oldu her ey. çay bir anda geldi buraya; bir anda tat. Köyümüzden çay görüyordum; ama bunun böyle olduunu bilmiyordum diye konutu.

KAPLUMBAAYI KURTARDI

Arama kurtarma çalmalar srasnda UMKE ekipleri suyun içinde fark ettikleri bir kaplumbaay kurtard. UMKE ekibinden Hüseyin Toparlak, kaplumbaay güvenli bölgeye çkararak, Sel suyuyla birlikte dükkanlarn içerisine girmi. Muhtemelen yukar bölgelerden sürüklenip geldi selle birlikte. nallah tekrar bunu doal yaamna brakacaz. Arkadalarmz dünden beri yine bu ekilde birkaç hayvan bulmulard. Biz de bugün bir kaplumbaa bulduk. nallah bunu ormana brakabiliriz. Orada hayatn devam ettirir. çünkü doal yaam oras. Burada zaten herhalde yaamn sürdüremez dedi.

SNOPTA 2 K HAYATINI KAYBETT

AFADn yapt açklamaya göre sel nedeniyle Sinopta 2 kii hayatn kaybetti.

SON MESAJ; DUA EDN BZE

Kastamonuda, selin vurduu Bozkurt ilçesinde çöken Ölçer Apartmanndaki Senanur Kuun (20), akrabalarnn bulunduu WhatsApp grubuna Dua edin bize mesaj gönderdii ortaya çkt.

lçe merkezinden geçen Ezine çaynn tap, sel suyunun yükselmesiyle Ölçer Apartman ykld. Yaz tatili için stanbuldan memleketleri Bozkurta gelen ve binann 3üncü katnda oturan engül Ku, kz Senanur Ku ile ikiz yeenleri Aye ve Kerem Özdoan (7) kayboldu. Senanur Kuun, sular yükseldiinde henüz bina yklmadan önce saat 17.24te aile bireylerinin bulunduu WhatsApp grubuna Dua edin bize mesajn yazd ortaya çkt.

O MESAJDAN SONRA HABER ALAMADIK

Yklan binann önünde umutla bekleyen engül Kuun yengesi Münevver Gencek, görümcesi ve yeenlerinin sele kapldn söyleyerek, Görümcem engül Ku ile kz Senanur Ku, binann 3üncü katnda oturuyorlard. O srada bir üst katta oturan dier görümcemin torunlar ile ayn evdeydiler. Sel srasnda telefonla konutuk. Aile WhatsApp grubumuzdan mesajlatk. Senanurun bize son mesaj Buras çok kötü, dua edin bize oldu. O mesajdan sonra da bir daha onlardan haber alamadk. 2 gündür burada umutlu bir haber bekliyoruz diye konutu.

SEL BÖYLE GELD SON ANDA KURTULDU

Bozkurtta Ezine çaynn taarak sel sularnn mahalle aralarnda girdii anlarn görüntüleri ortaya çkt. Sümeyra Ergin Felek adl Instagram kullancsnn kendi hesabndan paylat görüntüde; taan sel sularnn bir anda mahalle aralarna doru yöneldii ve binalarn çevrelerinin suyla kapland görüldü. Bu srada aracn kurtarmak isterken selin ortasnda kalan vatanda da görüntüye yansd. Kadnn, Adam kald orada; aabey kaç, brak arabay kaç diyerek uyarmaya çalt vatandan son anda kurtulduu görüldü. Ayrca, yaklak 2 metre derinliinde oluan su birikintisi yüzeyinde odun parçalarnn da olduu görüntülere yansd.

KARADENZN RENG DET

Kastamonuda etkili olan saanan ardndan Azdavay, nebolu, Bozkurt, Küre ve Pnarba ilçelerinde selin izleri siliniyor. 25 kiinin öldüü, 925 kiinin de tahliye edildii Kastamonuda, selin sürükledii odun, toprak ve balçk Karadenize akt. Bozkurt ile Abana ilçeleri arasnda denizin rengi deiti. Deniz yüzeyinde kirlilik olutu, kyda odun parçalar yer ald.

BAKANLARDAN NCELEME

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez ile çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, selin vurduu Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulundu. ki bakan, devam eden çalmalar takip etti, yetkililerden bilgi ald.

Bakan Dönmez, sel nedeniyle bölgede elektrik ve su gibi altyap ihtiyaçlarna gerek duyulduunu belirterek, lk etapta vatandalarmzn arama- kurtarma çalmalar devam ediyor. Bir taraftan da ehirde kalan insanlarmzn elektrik, su gibi altyap ihtiyaçlar var. Elektrikle ilgili de ciddi manada hasar görmü durumda burada ebekemiz. Yerinde olmayan trafolarmz var. Geçici olarak mobil jeneratörlerle kritik yerlerin elektriini veriyoruz ve besliyoruz ama u anda hala birinci katlarnda su olan binalar var. Orada temizlik ileri bitmeden elektrik vermemiz doru olmaz. O çalmalarn bitmesini bekliyoruz dedi.

APARTMANDA ARAMA- KURTARMA çALIMASI

Öte yandan Ezine çay kenarnda bulunan ve dere yatann tamas sonucu yklan 8 katl Ölçer Apartmannda arama- kurtarma çalmalarna da devam ediliyor.

AK PART VE CHPDEN NCELEME

Selin vurduu Bozkurt ilçesinde AK Parti ve CHP heyetleri inceleme yapt. AK Parti Grup Bakanvekili Muhammet Emin Akbaolu, Ezine çay kenarnda afetzedelelerle görüerek geçmi olsun dileinde bulundu. CHP Genel Bakan Yardmclar Engin Altay ve Ali Öztunç da ayn yerde vatandalarla bir araya geldi. Akbaolu, bu srada Altay ve Öztunça sel ve sonrasnda yaananlarla ilgili edindii bilgileri aktard. Akbaolu, Bir günde metrekareye 320 metreküp su dümü. 2 yllk yamur bir günde düüyor yani. Dere yatanda evler var; ama yukardan geliyor sel. Köprüyü tkayan aaçlar, kökler sel yapyor ve o alanlardan bu alanlara vuruyor. Merkezin içerisinde bir anda su seviyesi 4 metre oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git