Afrin’in yüzde 60’ı teröristlerden temizlendi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye’nin kuzey batısındaki Afrin bölgesinin yüzde 60’lık kısmı teröristlerden temizlendi. Özgür Suriye Ordusu güçleri ile birlikte ilerleyişini sürdüren TSK birliklerinin beklenenden daha kısa sürede, kırsalını teröristlerden arındırarak Afrin merkezini kuşatacağı kaydedildi. 'Zeytin Dalı Harekâtı'nda 49'uncu gün; 3 bin 149 terörist etkisiz hale getirildi.

Haberler 10.03.2018 - 12:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSK tarafndan 20 Ocakta, Türkiyenin snr hatt ile bölgede güvenlik ve istikrarn salanmas, bölge halknn, teröristlerin bask ve zulmünden kurtarlmas amacyla Suriyenin kuzeybatsndaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPGli ve DEAl teröristlere yönelik balatlan Zeytin Dal Harekatnda 49uncu güne girildi.

Genelkurmay Bakanlnca terör örgütü hedeflerinin kara ve hava operasyonlaryla imha edilmesi ile sürdürülen harekatn bandan bu yana 94ü son 24 saatte olmak üzere, toplam 3 bin 149 teröristin etkisiz hale getirildii açkland.

Zorlu arazi yaps ve mevsim artlarna karn kararl ekilde terörle mücadele eden TSK birlikleri, aradan geçen süre içerisinde hzl ilerleyile birçok bölgede kontrolü ele geçirdi.

6 BELDEDEN 5 ALINDI

Snrn güvenli hale getirmek isteyen ve Suriye topraklarnda k koullarna ramen ilerleyiini sürdüren TSK birlikleri Afrinin 6 beldesinden 5ini ele geçirdi. Cinderes, Raco, eran, Bülbül ve eyh Hadidi çatmalarn ardndan teröristlerden arndran TSK birlikleri imdi son belde olan Mabadly da PYD/PKK teröründen kurtarmay hedefliyor. TSK birlikleri teröristlerden arndrd belde merkezlerinde imdi meskun mahal operasyonu tecrübesine sahip birlikleri ile tuzaklanm patlayc imhasna yönelik çalmasn sürdürüyor.

YÜZDE 60INDA KONTROL SALANDI

Belde merkezlerinde kontrolü salayan TSK birlikleri ayn zamanda 300ü akn köyün bulunduu Afrin krsalnda 150den fazla yerleim alann ile stratejik öneme sahip noktay da teröristlerden temizledi. u anda Afrin krsalnn yüzde 60nda kontrolü salayan TSK güçleri, kalan köylerde de ksa süre içerisinde terör tehdidini sonlandracak.

YEN HEDEF MABADLI BELDES

Kuzey, dou ve bat cephelerinde stratejik noktadaki köylerde ilerleyiini sürdüren TSKnn yeni hedefi kalan son belde olan Mabadly teröristlerden temizlemek. Mabadlnn teröristlerden temizlenmesi ile bir anlamda Afrine giden yolda önü tamamen açlacak olan TSK birlikleri, daha hzl ilerlemeye balayacak. TSK birliklerinin beklenenden daha hzl ilerleyi kaydederek ksa süre içerisinde ulaarak Afrini kuataca bildirildi.

ASKERN MORAL YERNDE

Güvenlik kaynaklar son derece baarl ilerleyen ve her admnda ayr bir baar hikayesi olarak yorumlad Zeytin Dal Harekatna katlan askerlerin moralinin yerinde olduunu bildirdi. Operasyona katlan askerlerin tüm ihtiyaçlarnn karlandn ifade etti. Yetkililer, operasyona katlan birliklerin Türkiyeden aldklar haberler ve destek ile güç bulduunu ve teröristle mücadelenin bu ekilde daha kolay ilerlediini ifade etti.

ASKERN TEK STE TAINABLR ARJ ALET

Öte yandan snr ötesinde terör örgütleriyle mücadelesini sürdüren askerlerin tek istei ise Türkiye halknn kendilerine yönelik desteini sürdürmesi. Özellikle mevsim artlarndan dolay Türkiyenin snr hattna her türlü ihtiyaç malzemesi gönderdiini örendiklerini ve çok duygulandklarn anlatan askerler, Bizlere ulatrlmas için Türkiyenin çeitli illerinden her türlü malzemenin snra gönderildiini öreniyoruz. Sk sk komutanlarmz da bu malzemeleri bizlere ulatryor. Alnca çok mutlu oluyor ve böyle bir milletin ferdi olup, mücadele ettiimiz için gurur duyuyoruz. Ancak, bizim kyafet ve gda gibi tüm ihtiyaçlarmz zaten karlanyor dedi.

Askerler, snr ötesinde en çok ihtiyaç duyduklar malzemenin ise iletiim saladklar cep telefonlarn arj edebilecekleri tanabilir arj aleti olduunu kaydetti.

MARANEZ KÖYÜNE OPERASYON BALADI

TSKnn destekledii Özgür Suriye Ordusu güçleri, Afrin kuzeyindeki Maranez Köyüne dün akam saatlerinde operasyon balatt. TSKnn snrda konulu birliklerinin Frtna obüsleri ve çok namlulu roketatarlar ile vurduu Maranez Köyündeki teröristlere ait hedefler ÖSO birlikleri tarafndan doçka ve ar makineli silahlarla bask atei altna alnd. PYD/PKKl teröristlerin de karlk vermesiyle çkan çatmada ÖSO güçleri, Maranezdeki hedefleri uzun süre ate altna ald.

BATI KAVAI TERÖRSTLERDEN ALINDI

Öte yandan Azezin Afrin ve Halep ile ulamn salayan ve 4 yl akn süredir terör örgütü PYD/PKK denetiminde olan Bat Kava da çatmalarn ardndan ÖSO kontrolüne girdi. çatmalarn ardndan akam saatlerinde kavakta kontrolün salanmasyla çok sayda ÖSO mensubu, yllardr geçi yapamadklar bölgeye giderek sevinç gösterisi yapt. Türkiye lehine sloganlar atan ve ay yldzl bayra dalgalandran ÖSO üyeleri, en ksa zamanda Afrini de özgürletireceklerini ifade etti.

ARAN BÖLGESNDEK BARAJ

17 Nisan Baraj, Afrinin kuzeyinde eran belde merkezinde bulunuyor. lçe genelinde elektrik ve temiz su ihtiyacn karlayan tek kaynak niteliinde.

1977 ylnda ina edilen baraj, eran ve Afrinin elektrik ihtiyacnn yaklak üçte birini salyor.

YPG/PKK, 6 yl önce Afrini ele geçirdiinde bu barajdan, Suriye-Türkiye snrnda askeri muhaliflerin kontrolündeki Azez ilçesine gönderilen suyu da kesmiti.

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatn bandan bu yana YPG/PKK-DEAn igalindeki Afrinde 5i belde merkezi, 124ü köy, 31i kritik nokta olmak üzere toplam 161 bölgeyi kontrol altna ald.

YPG/PKKnn ynak ve savunma hatlar, büyük ölçüde Afrin ilçe merkezinde bulunuyor. Beldelerdeki sivilleri canl kalkan yapabilmek için nüfusu zorla ilçe merkezine yönlendiren örgüt, merkezden Bear Esed rejimi ve askeri muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gitmek isteyen Arap ve Kürt nüfusa ise engel oluyor. Sivillerin alkonulmas, Birlemi Milletlerden de tepki görüyor.

Ana Sayfaya Git