Ahmet Türk: 7 Haziran sonrasındaki eylemler hataydı

Tepkilerin artmasnın ardından serbet bırakulan Ahmet Türk barış çağrısını yineledi: Biz yine barışa inanarak, diyaloğu oluşturarak bu süreci atlatabiliriz. Türk aynı zamanda 7 Haziran sonrası başlatılan eylemleri de eleştirdi.

Haberler 27.02.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Belediye E Bakan iken yerine kayym atanan ve ardndan tutuklanan Ahmet Türk, çözüm sürecini ve referandumu deerlendirdi. Türkiye siyasi hayatnn önemli isimlerinden birisi olan Türkün tutuklanmas bir çok kesimden tepkiler gelmiti.

2 hafta önce tahliye edilen Türk Habertürk yazar Kübra Para konutu;

BARIIN ZAMANI OLMAZ:

Bugün iddet sarmalnn egemen olduu bir ortam yaadmz doru. Böyle bir ortamda bile birçok eyin yaplabileceine inanyorum. Barta hiçbir zaman geç kalnmaz. Babakan Yardmcs çkt Ahmet Türkün söyledikleri çok geç kald dedi. Bar için geç kalnr m? Bar istemenin zaman olmaz. Bütün olumsuzluklara ramen, iddet sarmalnn beynimize, ruhumuza hkim olduu bir süreçte, biz yine bara inanarak, diyalou oluturarak bu süreci atlatabiliriz.

7 HAZRAN SONRASINDA EYLEME GEçMEK BENCE HATAYDI:

7 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbakannn süreci bitirdii biliniyor. Ama bana kalsayd buna dair ipuçlar tamamen ortaya çkncaya kadar sabrla beklerdim. 7 Haziran sonrasnda hemen bir eylem dönemine geçilmesi, bence Kürtler açsndan bir hatayd. çok açk konuaym, ben böyle deerlendiriyorum. Diplomasi eksik yürütüldü. Ben olsam Biz hl eski yerimizde duruyoruz. Bar için sonuna kadar direneceiz, inat edeceiz, süreci bozmayz gibi mesajlarla çkardm ortaya. Ama tabii bu ne benim kontrolümde ne de gücümün alabildii bir ey. Bu tamamen örgütün ortaya koyduu bir karardr. Bu karar siyasilerin deitirme ans yok. Dünyaya baktmz zaman birçok ülkede bu gibi hareketlerde önce parti kurulmu. Irak Kürdistannda da önce KDP kurulmu sonra pemerge güçleri oluturulmu. Ama Türkiyedeki Kürt hareketinin demokratik siyaset zemini yokken, silahl mücadele ortaya çkm. Bu nedenle silahl mücadele her zaman süreçler üzerinde etkili olmu. Siyasileri suçlamann bir anlam yok. Ne HDP Genel Bakannn ne de sivil kurumlarn bu sava durdurmaya ya da kararlar almaya yönelik bir gücü, yetkisi ya da iradesi yok.

MESAJ Y OKUNMADI MI?:

Biz 80 milletvekiliyle Meclisteyiz, bartan yanayz diyerek eylemleri durdurmas gerekmez miydi? Bu konuda siyasiler her zaman mesaj verdi. Artk sorunlarn demokratik zeminde çözülmesi gerektiini söylediler. Ama bu mesajlar ne kadar yerini buldu? Belki bunu tartabiliriz. Ben mralya gidip görüme yaptm dönemde Sayn Öcalan da Artk sorunlarn demokratik zeminde çözümü ve diyaloun oluturulmas konusunda bütün gücümüzle çaba göstereceiz. Ben görümeler yapyorum diyordu. Newrozda gönderdii mektupta da demokratik yöntemlerle çözüm noktasnda yeni bir dönemin mesajn vermiti. Bilmiyorum bu mesajlar çok iyi okunmad m? Belki bunun üzerinde tartmak, düünmek lazm.

SLAH, BARI çN ARAç DELDR:

Silah, bar için bir araç deildir. Diyarbakr zindanndayken gece gündüz ikence görüyorduk. Havalandrma yürüyüü yaptrdklar zaman beton kan gölüne dönüyordu. O ikence yapanlara bakp Eer ileride ben de bunlar gibi düünürsem insan deilim diyordum. Bu nedenle asla kin gütmedim. Zaten daa çkmay hiçbir zaman düünmedim. Sorunlar ancak demokratik zeminde çözebileceimize inanyorum.

O KOMUTAN FETÖDEN ZNDANDA:

Evet, bunu açkça ifade etmitim. Ama bakyorsunuz bir yerde hendekler kazlyor. Dier tarafta 200 metre ötede polisler oturmu, bu hendeklerin kazlmasn seyrediyor. Bunu Nusaybinde, Cizrede gördük. Hiçbir müdahale olmuyordu. Burada farkl bir soru geliyor akla. Acaba bar sürecinin sona ermesi için birileri tuzak m kurdu? Cizrede ambulanslar göndermek için çileri Bakan samimi olarak çaba sarf etti. Buna ramen o ambulanslarn o sokaa girmesine izin verilmedi. Bakyoruz, o iin banda olan ordu komutan FETÖden dolay bugün zindanda.

YENDEN ORTAK AKIL OLUTURMALIYIZ:

Bugün bu sorunlarn ortaya çkmasnda, Kürtleri potansiyel bir tehlike olarak gören yanl anlayn pay var. Kürtleri kazanacak politikalar üretilseydi bugün Türkiye Ortadouda en önemli aktör haline gelirdi. Suriyede Kürtler hedef alnm. El Nusra çeteleri Suriyedeki Kürtlerin toprana saldryor, insanlarn katlediyor, affedersiniz namusuna göz dikiyor, ama siz Kürtlere sahip çkmyorsunuz. Türkiye büyüklüünü orada gösterecekti. Benim ülkemde yaayan insanlarn akrabalardr diyerek o insanlara sahip çkacakt. Ama ne oldu? çkp Kobani dütü düecek diye bir açklama yaptlar. Bu yanl politika, bin yllk dostluu zedeledi. Bugün iki tarafa da güvensizlik egemen oldu. Evet, Kürtlerin yanl siyasetinden dolay insanlar krgn. Ama devlete de öfkeliler. Kürt hareketine krgnlar çünkü baz konularda halkn düüncesini esas almadlar. Ancak devletin bugün yürüttüü politika da öfkeyle karlanyor. Bu, suskun bir öfke. Belediyeler Kürtçe kre açm onlar kapatyorsunuz. Kürtçe, Arapça, Süryanice levhalar söküp atyorsunuz. Hani farkl dillere, kimliklere saygl olunacakt? Tekçi bir anlay egemen olmaya balad. Bu politikalardan sonuç almak mümkün deil. Bunlar samimi olarak hükümeti uyarmak için söylüyorum. Yeniden ortak akl oluturalm, yeni bir sürecin kapsn aralayalm. Buna ihtiyacmz var.

RADESN ORTAYA KOYACAKTIR: çoulcu ve katlmc demokrasiden yana bir insanm. Yllarca bunun mücadelesini verdim. Her eyden önce halkn özgür iradesinin sanda yansmas benim için önemlidir. Özgürce gidecek ve neye inanyorsa o ekilde davranacak. Evet diyen vatansever, Hayr diyen vatan haini gibi bir politika yürütülmemeli. Ayrca bu referandum, partilerin meselesi deil. AK Partili olup da bu referandumda Hayr diyecek insanlar olmal. Veyahut benim partimden Evet, ben bunu beeniyorum diyebilecek insanlar olmal. Ayrca tekçi bir anlay Türkiyeye yarar salamaz.

Ana Sayfaya Git