AK Parti'li Eroğlu: "Gıda sıkıntısı olmamasını GAP ve KOP'a borçluyuz"

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP), Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı entegre kalkınma projelerinden olduğunu belirterek, "Türkiye'de ve başka ülkelerde gıda sıkıntısı yoksa bunu GAP ve KOP'a borçluyuz." dedi.

Haberler 11.05.2023 - 12:58 Son Güncelleme : 11.05.2023 - 12:58

Eroğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, GAPa ilişkin yazdığı kitap ile projenin yapım aşamasında yaşanan gelişmeleri anlattı.

GAPtan önce Konya Ovası Projesine (KOP) değinen Eroğlu, KOPun çok fazla bilinmediğini, 100 yıllık bir hayal olan bu projenin, Recep Tayyip Erdoğanın başbakanlığı döneminde hayata geçirildiğini söyledi. Konya Ovasının tahıl ambarı olduğuna dikkati çeken Eroğlu, KOP kapsamında bölgede inşa ettikleri barajlarla ovanın sulamasını sağladıklarını ve Beyşehir Gölünü de kurtardıklarını ifade etti.

GAPın da dünyanın en büyük kalkınma projelerinden biri olduğunu anımsatan Eroğlu, 2003ten bu yana GAPın, KOPun içindeyim. Baştan sona takip ettik. GAPı herkes kapmak istiyor. Rahmetli Demirel GAPı kaptırmam demişti ama Recep Tayyip Erdoğan yaptı. diye konuştu.

GAP ile ilgili Suyun Hayat Verdiği Topraklar GAP isimli bir kitap çıkardıklarını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

GAP, Türkiyenin en büyük, dünyanın da sayılı entegre kalkınma projelerinden biridir. Türkiyenin yüzde 10u GAP Bölgesi. Arazinin yüzde 10u orada. Hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 16sı, zirai üretimin de yüzde 20si orada. GAP, ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilerleyemiyordu. Bakan olduğum dönemde başbakanımızın inisiyatifiyle GAPı hızlandırdık. Başbakanımız, 2008de GAP Eylem Planını ilan etti, 10 yıl içindeki çalışmalar planlandı ve ödenekler hazırlandı. Bölgede 700 milyardan fazla yatırım yapıldı. Orası şu anda Türkiyeyi beslediği gibi bütün dünyayı besleyecek bereketli topraklardır.

Dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olduğunun altını çizen Eroğlu, 2023te gıdanın önemi ortaya çıktı. Türkiyede ve başka ülkelerde gıda sıkıntısı yoksa bunu GAP ve KOPa borçluyuz. değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, 5 dönemdir milletvekili olarak görev yaptığını, ayrıca uzun bir süre de bakanlık görevinde bulunduğunu hatırlatarak, yeni dönemde milletvekili adayı olmadığını dile getirdi.

14 Mayısta yapılacak seçimlerin hayırlı olmasını temenni eden Eroğlu, Hakimiyet milletindir. Herkesin, halkın kararına saygı göstermesi lazım. Vatandaşlarımız, demokratik haklarını sandıkta kullansınlar. Yapılanlara da baksınlar. Huzur içinde herkesin mutlu olacağı büyük bir Türkiye yüzyılının güneşinin doğacağı bir seçim diliyorum. ifadesini kullandı.

Ana Sayfaya Git