AK Parti'li Uslu'dan, "Nobel Barış Ödülü'nün Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'e verilmesi" çağrısı

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, "Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunuyorum: 'Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te ciddi sayıda Suriyeli var. Dünyada bir Nobel Barış Ödülü verilecekse Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te yaşayan vatandaşlarımıza verilmelidir." dedi.

Haberler 19.12.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM nsan Haklarn nceleme Komisyonun Göç ve Uyum Alt Komisyonu bakanln yürüten Uslu, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, 18 Aralkn Uluslararas Göçmenler Günü olduunu anmsatarak, Türkiye ve dünyann göç politikalarna ilikin deerlendirmede bulundu.

Hikayelerin balangcnda hep bir göçün bulunduuna dikkati çeken Uslu, Kovid-19 asn bulan Uur ahin ve Özlem Türecinin Almanyaya göç hikayesinin, u anda dünyada yükselen göçmen ve yabanc kart düüncelere meydan okuduunu söyledi.

BM verilerine göre 300 milyon insann kendi doduu topraklarn dnda, 70 milyon insann da mülteci, snmac ya da uluslararas bir koruma statüsüyle yaadn vurgulayan Uslu, Bugün dünyada sosyal, ekonomik, güvenlik, kültürel boyutlar olan göç, yalnzca kriminal boyutlaryla deerlendiriliyor. Göçün kriminal lenslerle deerlendirilmesi toplumun huzurunu bozar, ekonomileri geriletir. Her gün, u kadar göçmen yakaland. u kadr göçmen dodu. u kadar göçmen evine döndü. gibi rakamlar görüyoruz. Bunlarn hiçbiri rakam deil, insandr. Göç, saylardan ibaret deildir. diye konutu.

Türkiyenin konumu sebebiyle tarih boyunca göç hareketlerinin hem geçi dura hem de hedef ülkesi olduunu belirten Uslu, bugün Türkiyede yaklak 5 milyon göçmenin yaadn, bunlarn içerisinde 3,6 milyonunun geçici koruma statüsündeki Suriyeliler olduunun altn çizdi.

NOBEL ÖDÜLLER

Gaziantep, anlurfa ve Kiliste, herhangi bir toplumsal çatma olmadan, uyum içerisinde çok sayda Suriyelinin yaadn dile getiren Uslu, Uluslararas Göçmen Günü nedeniyle uluslararas kamuoyuna çarda bulunuyorum: Gaziantep, anlurfa ve Kiliste ciddi sayda Suriyeli var. Dünyada bir Nobel Bar Ödülü verilecekse Gaziantep, anlurfa ve Kiliste yaayan vatandalarmza verilmelidir. Avrupa ülkelerine 50-100 gibi komik saylarda snmac gidiyor, o ehirlerde ciddi direniler, göçmen kartlklar oluuyor. ifadelerini kulland.

Türkiyenin örnek bir göç politikas yürüttüünü söyleyen Uslu, göç konusunda Türkiyenin alnnn hiçbir zaman yere bakmadn belirtti.

Avrupada göçmen kartl ve ayrmclk ile nefret söylemlerinin her geçen arttn vurgulayan Uslu, Avrupa deerleri ve Avrupa fikri, rkç popilizmin ar basks altnda ezilmektedir. Yalnzca Avrupadaki rkç partiler deil merkez sa ve sol partiler de artk bu politikay benimsemeye balad. dedi.

Göç meselesinin insanlk için bir yük deil insanln ispat edilecei bir frsat olduunun altn çizen Atay Uslu, göç sorununun, snr ülkelerin üzerine havale edilecek kadar basit olmadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git