Akıllı saatte gizli tehlike!

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, son dönemde kullanıcı sayısı giderek artan akıllı saatlerdeki sağlık riskine dikkat çekti. İlhan, "Akıllı saati kolumuza taktığımız an hem cep telefonu maruziyeti oluyor hem de akıllı saatin kendisinden kaynaklanan elektromanyetik alan maruziyeti oluyor" dedi.

Haberler 13.11.2019 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, yapt açklamada, elektromanyetik alan kaynaklarnn vücuttan olabildiince uzak tutulmas gerektiini belirtti. lhan, sal korumak için maruziyet kaynaklarn ve sürelerini azaltmann önemine deinerek, Cep telefonunu yattm odaya deil de dier odaya koymam gerekiyor. çocuklardan daha uzaa, en azndan 30 santim uzaa koymam gerekiyor ki maruziyetin hem etkilerini azaltaym hem de maruziyeti aralkl hale getireyim dedi.

BLEKTE ELEKTRO MANYETK ALAN OLUTURUYOR

Akll saatin de cep telefonu gibi bir elektromanyetik alan kayna olduunun altn çizen lhan, öyle konutu:

Akll kol saati cebimdeki telefonla iletiime geçtii zaman her ikisi de elektromanyetik alan oluturuyor ve bunu direkt bileime çplak temasla oluturuyor. Veya bluetooth kulaklk taktm, belki k, güzel gözüküyor ama burada yeni elektromanyetik alan kayna oluturuyor. Kulamda durduu sürece sürekli burada snmaya sebep oluyor. Isnma demek vücuda zarar verecek bir etkileim demek, böyle düünmek gerekiyor. Bunlarn hepsi, ba arsndan tutun yüzde kzarmaya, sararmaya ya da birtakm hipertansif deiikliklerden gözdeki baz etkilenimlere kadar pek çok semptoma sebep olabiliyor. Diyelim ki, saatim solda, kalbime sürekli yaklatryorsam, kalbim için baz ritm bozukluklarna sebep olabilirim. Veya elim aada duruyor, kadnlarda ve erkeklerde üreme sistemi sorunlarna sebep olabilir.

lhan, cep telefonu ve dier elektronik ekipmanlara maruziyetle ne gibi hastalklarn oluabilecei konusunda çalmalarn sürdüünü, ancak halk sal açsndan en iyi müdahalenin korunmak ve riskleri azaltmak olduunu kaydetti.

CEP TELEFONUNUN ETKSN ARTIRIR

Basit bir cep telefonu kullanan kii ile bileine akll saat, kulana bluetooth kulaklk takp akll cep telefonuyla sürekli internete giren kii arasnda elektromanyetik alana maruziyet bakmndan 8 kata kadar fark oluabildiini anlatan lhan, akll saatin vücuda etkileri konusunda unlar söyledi:

Akll saat cep telefonu kadar insan etkilemez ama cep telefonu etkisini artrarak bir etki yapar. Akll saati kolumuza taktmz an hem cep telefonu maruziyeti oluyor hem de akll saatin kendisinden kaynaklanan elektromanyetik alan maruziyeti oluyor. Yani bunu takmam cep telefonu etkisini 1se 2 yapmaz ama 1,2-1,3 yapar. Kulakl da taktm üzerine bu etki 1,5-1,6 olur. Akll saat hiçbir zorunluluk deil açkças. Her dakika temas halindeyiz bununla.

KULLANMADIIMIZ ZAMAN KAPATMALIYIZ

lhan, akll saatlerin bilekte 24 saat açk halde tutulmasnn salk açsndan doru olmadn ifade ederek, elektromanyetik alan kaynaklarndan korunmak için u önerilerde bulundu: Akam vakti olduu zaman veya kullanmayacamz zaman saatlerimizi kapatmamz gerekiyor. Bu kaynaklardan ne kadar ötede olursak, 30 santimden balayarak, o kadar çok korunuruz. Ve cep telefonu kullanacaksak kablolu kulaklk tercih edelim. Evet, belki iimiz gerei spor yapyoruz, sosyal aktivitelerimiz gerei akll saat kullanyoruz ama bunlar da 24 saat bazl kullanmayalm. Hiç deilse, uzun etkileri konusunda u anda elimizde kant olmayan bir konuda biz tedbirli olalm, etkilenim süresini azaltalm. Eer bir cep telefonu ne kadar çok interneti kullanyorsa, daha dorusu ne kadar çok baz istasyonu aryorsa, o kadar çok enerji yayd için o kadar çok tehlikelidir. Örnein akll telefonda kullanmadmz uygulamalar kapatmamz gerekiyor. Sizin için çok çok önemli deilse her yerde internetinizi açk tutmayabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git