Akademisyene FETÖ'den ceza

Diyarbakır'da FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece "gaybubet" evinde yapılan toplantıda yer aldığı iddiasıyla tutuklu yargılanan doktor Orhan Tokgöz, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçu"na yardım ettiği gerekçesiyle 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 29.03.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR Cumhuriyet Basavclnn FETÖ/PDYnin Dicle Üniversitesindeki akademik yaplanmasna yönelik yürüttüü soruturma kapsamnda tutuklanan Doç. Dr. Orhan Tokgöz, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapse çarptrld. Mahkeme, 15 Temmuz gecesini FETÖnün gaybubet evinde geçiren sann cezasn, darbe teebbüsü suçuna yardmda bulunan sfatyla katldn belirtip, iyi hal indirimi de uygulayarak 13 yl 4 aya indirdi.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesinde, FETÖ/PDYnin akademik yaplanmasna yönelik yürütülen soruturma kapsamnda 10 Austos 2016 günü tutuklanan Doç. Dr. Orhan Tokgöz, karar durumasnda hakim karsna çkt. Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davann son celsesine tutuklu sank Orhan Tokgöz ve avukat katld.

Durumada, önceki celse açklad esas hakkndaki görüünü tekrarlayan savc, Dicle Üniversitesi Tp Fakültesinde doçent olarak görev yapan sann ihraç edildiini söyledi. Sann cep telefonundan furkan58 kullanc ad ile Bylock programn kullandn kullandn belirten savc, Tokgözün Bylockun Litvanyada bulunan serverna birden fazla kez balant yaptn kaydetti. Tokgözün, örgütün finans kayna olan Bank Asyada özellikle 2014 ylnn Ocak ayndan sonra döviz almlar yapt ve yüklü miktarda Türk liras yatrdn kaydeden savc, sann FETÖ/PDY ile organik ba kurup, silahl terör örgütünün kurulu amaçlarn, faaliyetlerini ve eylemlerini benimsedii ve amaçlar dorultusunda hareket ettiini belirtti.

MAHREM MAM:SUBAYLARIN BRM ÖRETMENYD

Örgütün mahrem imam Hasan Hüseyin Özdemirin tank olarak alnan ifadesi de savcln mütalaasnda yer ald. Kendisinin örgütün mahrem imam olduunu ve Furkan kod adl Orhan Tokgözün kendisine bal çaltn söyleyen Özdemir, Orhan Tokgöz bana bal olarak subaylara yönelik birim öretmeniydi. Zaman zaman subaylara sohbetler verdi. 15 Temmuzdan bir hafta önce Amerikadan, bizden sorumlu Saffet kod adl kiiye not geldi. 15 Temmuzun 5 gün öncesinden itibaren, bekar evlerinde sabaha kadar dua etmemiz istendi. Mesai çkndan sabah 3-4e kadar Kuran okuduk. 15 Temmuz gecesi bulunduumuz evde Orhan da vard. Evde olduumuz srada Saffet kod adl kii Serkann telefonundan asker ahslar arad. Saffetin telefonla arad kiilere komutana uymalarn istediini, amil ve Ceyhun isimli askerlerin isimlerinin geçtiini hatrlyorum. Jandarmadaki bütün personelin telefonlar bilgisayarda kaytlyd dedi.

15 TEMMUZ GECESN GAYBUBET EVNDE GEçRM

15 Temmuz gecesi FETÖ/PDYnin Diyarbakrdaki gaybubet evinde bulunan eski Yüzba Serkan Alemdar ise mütalaaya yansyan ifadesinde Orhan Tokgözü cemaatten tandn belirterek, Benim cemaatle olan balantm salad. 2 ayda bir buluuyorduk. Fetullah Gülenin videosunu izleyip, kitap okuyorduk. Genelde onun evinde buluuyorduk. San Furkan olarak biliyorum. Benim kod adm Serdardr. 15 Temmuz gecesi Orhan beni arad ve bulutuk. Bir eve giderek orada sabah ezanna kadar kaldk dedi.

JANDARMA MAMLARI DYARBAKIRDAK GAYBUBET EVNDE TOPLANDI

FETÖ/PDYnin jandarma imamlarndan oluan grubunun 15 Temmuz gecesi gaybubet evinde toplandn belirten savc, bu kiilerin Diyarbakrda darbe teebbüsü ile ilgili planlama yapt ve kararlar aldklarn kaydetti. Savc, bu kiilerin jandarmadaki örgüt üyelerini arayarak, skyönetim baladn, bunun FETÖ/PDY tarafndan yapldn, gerekenleri yapmalar yönünde talimatlar verdiklerini kaydetti. Jandarma Genel Komutanlna szm terör örgütü üyelerinin bu ekilde koordine edildiini belirten savc, sank Orhan Tokgözün de gaybubet evinde yer alarak dier jandarma imamlar ile fikir ve eylem birlii içerisinde hareket ettiini kaydetti.

ÜLKEM ALEYHNE EYLEMM OLMADI

Esas hakknda mütalaaya kar suçlamalar reddeden sank Orhan Tokgöz, Tutukluluk halimin devam, ailem ve ben için cezaya dönümütür. Suçsuz olduumu ve ülkem aleyhine herhangi bir eylemimin olmadn söylemek isterim. Beraatimi ve tahliyemi istiyorum dedi.

Kararn açklayan mahkeme, sank Orhan Tokgözü Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmasna karar verildi. Sann darbe teebbüsü suçuna yardmda bulunan sfatyla katldn belirten mahkeme, iyi hal indirimi de uygulayarak Tokgözün cezasn 13 yl 4 aya indirdi. Tokgözün tutukluluk halinin devamna karar verildi.

Ana Sayfaya Git