Akar'ın "bedelli askerlik" mesaisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın talimatıyla bedelli askerlik uygulamasına ilişkin çalışmalar hızlandırıldı.

Haberler 08.08.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akarn talimatyla bedelli askerlik uygulamasna ilikin çalmalar hzlandrld. Düzenlemenin yasalamasnn ardndan iki gün içinde 200 bine yakn bavuru yaplrken Bakan Akar, Hedefimiz gençlerimizin bedelli askerlik uygulamasndan en ksa zamanda ve sorunsuz bir ekilde yararlanmasn salamaktr dedi.

Bedelli askerlik uygulamasna yönelik çalmalar Milli Savunma Bakanl koordinesinde Genelkurmay Bakanl ve Kuvvet Komutanlklarnn ilgili birimlerinin katlmyla youn bir ekilde devam ediyor. Sürece Jandarma Genel Komutanl yetkilileri de katk salyor.

Bakanlktaki toplantlara zaman zaman Milli Savunma Bakan Akar da bakanlk ediyor. Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler ile dier ilgililerin de yer ald toplantlarda bedelli askerlik uygulamasnn tüm detaylar masaya yatrlyor.

Milli Savunma Bakan Akar, AA muhabirine yapt açklamada, bedelli askerlie bavuracak gençlerin ve ailelerinin beklentilerinin farknda olduklarn, bunlarn tam olarak karlanmas için youn mesai harcadklarn belirtti.

Akar, bu kapsamda YÖK ile yaplan protokolle gençlerin örenimlerine devam ve snavlaryla ilgili oluabilecek sorunlarn da ortadan kaldrldn ifade etti.

Bedelli askerlik uygulamasna yönelik Bakanln, Genelkurmay Bakanlnn ve Kuvvet Komutanlklarnn koordineli olarak çaltn vurgulayan Akar, Hedefimiz gençlerimizin bedelli askerlik uygulamasndan en ksa zamanda ve sorunsuz bir ekilde yararlanmasn salamaktr diye konutu.

Öte yandan bedelli askerlikten yararlanmak için iki gün içinde 200 bine yakn bavurunun yapld belirtildi.

- Bavuru artlar

Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 de dahil, bu tarihten önce doup, 15 bin Türk liras ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün temel askerlik eitimi alacak.

Yurt dnda yaayanlar ile resmi olarak yurt dnda 3 yldan daha fazla süreyle çalanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Milli Savunma Bakanlnca verilecek uzaktan eitimi almalar halinde askerlik hizmetini yerine getirmi saylacak.

Kanuna göre, bedelli askerlikten faydalanmak isteyen hak sahipleri, 3 aylk bavuru süresi içinde ilemlerini gerçekletirecekler. Bavurular, askerlik ubeleri ya da e-Devletten yaplacak. Yurt dnda yaayanlar da benzer ekilde bavurularn e-Devletten ve konsolosluklardan yapabilecekler.

Hak sahibi olduu belirlenerek müracaat kabul edilen yükümlüler, bavuru belgesini aldktan sonra bankaya 15 bin lira yatracak. Yükümlüler, bedeli yatrdn gösteren dekontu askerlik ubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecekler.

Askeralma Genel Müdürlüünün planlamas sonrasnda celp duyurusu yaplacak ve duyurunun ardndan yoklama ilemine geçilecek. Celp duyurusunda yükümlülere fiili olarak askerlik yapacaklar birlikler ile tarihleri bildirilecek.

Bedelli askerlik uygulamasna, hazrlklarn tamamlanmasnn ardndan 3 aylk süre beklenmeden balanacak.

Ana Sayfaya Git