AKINCI tüm yönleriyle 24 Mayıs'ta görücüye çıkıyor

Türkiye’nin ilk taarruzi insansız hava aracı olan Bayraktar AKINCI TİHA’nın geliştirme aşamalarının aylarca görüntülendiği “AKINCI” Belgeseli, Ramazan Bayramı’nın ilk günü olan 24 Mayıs 2020 Pazar günü, saat 20.23’de Baykar’ın YouTube kanalında yayınlanacak.Belgeselle birlikte Türkiye’de ilk kez yüksek teknolojiye sahip bir hava aracının geliştirilme süreci izleyicilerle buluşmuş olacak.

Haberler 23.05.2020 - 03:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin savunma sanayiinde kritik bir eii daha amasna neden olacak önemli projelerden biri olan Bayraktar AKINCI THAnn (Taarruzi nsansz Hava Arac) gelitirme çalmalar bir belgesele konu oldu. Türkiyenin taarruzi snftaki ilk insansz hava arac olan ve Baykar tarafndan gelitirilen Bayraktar AKINCInn gelitirme aamalar AKINCI ad verilen belgesel ile ilk kez gözler önüne serilecek.

BAYKARIN YOUTUBE SAYFASINDA YAYINLANACAK

Belgeseli tantan iki fragman Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabndan yaynlad. Bayraktar AKINCI THAnn kritik üretim safhalar ve gelitirme çalmalarnn anlatld belgesel, Ramazan Bayramnn ilk günü olan 24 Mays 2020 Pazar günü, saat 20.23de Baykara ait olan Baykar Tecnologies adl YouTube kanalnda ilk kez yaynlanacak.

çEKMLER 6 AY SÜRDÜ

Yönetmenliini Altu Gültan ve Burak Aksoyun yapt belgesel için stanbulda bulunan Baykar Milli S/HA Ar-Ge ve Üretim Tesisleri ile Bayraktar AKINCI THAnn test faaliyetlerinin yürütüldüü çorlu Hava Meydan Komutanlnda aylarca süren çekimler yapld. ubat 2019da balayan belgesel projesi yaklak 15 ayda tamamland. Belgesel, Bayraktar AKINCInn ilk uçuunu gerçekletirdii 6 Aralk 2019a kadar olan zorlu ve youn çalma döneminin yaand son 6 aylk süreci mercek altna alyor.

BAYRAKTAR VE MÜHENDSLER ANLATIYOR

Belgeselde Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislik birimlerinin liderleri kendileriyle gerçekletirilen röportajlarda yaplan çalmalar anlatyor. Belgeselle birlikte Türkiyede ilk kez yüksek teknolojiye sahip bir hava aracnn gelitirilme süreci izleyicilerle bulumu olacak.

K AKINCI UçACAK

Bayraktar AKINCInn ilk prototipi olan PT-1 ikinci uçuunu ise 10 Ocak 2020de Sistem Dorulama Testi kapsamnda gerçekletirdi. Geçtiimiz günlerde entegrasyonu tamamlanan ve PT-2 olarak adlandrlan ikinci Bayraktar AKINCI da test faaliyetlerinin sürdüü çorlu Hava Meydan Komutanlna gönderildi. Bayraktar AKINCI THAnn hava ve yer testleri bundan sonra iki prototiple birlikte yürütülecek.

TÜRKYE DÜNYADAK 3 ÜLKEDEN BR OLACAK

Baykarn insansz hava arac gelitirmedeki tecrübe ve teknolojisiyle gelitirilen Bayraktar AKINCI THA, Türkiyeyi dünyada bu snfta insansz hava arac gelitiren ilk 3 ülkeden biri yapacak. 24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanna sahip olan Bayraktar AKINCI, 400 kilogram dhili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1.350 kilogram faydal yük tama kapasitesiyle ön plana çkyor. 5.500 kilogram kalk arl bulunan Bayraktar AKINCI THA, 2 adet 450 HP gücünde turboprop motor ile gökyüzüne yükseliyor. Bayraktar AKINCI THA ayn zamanda 2x750 HP ve TEI tarafndan yerli imkanlarla gelitirilen 2x240 HP güç üreten motorlar için de farkl konfigürasyonlarla da uçabilecek ekilde tasarland.

HAVA-HAVA GÖREV YAPACAK

Kendine özgü bükümlü kanat yapsyla 20 metre kanat açklna sahip olan hava arac platformu tam otomatik uçu kontrol ve 3 yedekli oto pilot sistemi sayesinde yüksek uçu güvenlii de salayacak. Faydal yük kapasitesi sayesinde tayaca milli mühimmatlarla görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI, SOM seyir füzesi gibi stratejik hedefler için gelitirilen milli mühimmatlar da atabilme yeteneiyle büyük bir güç çarpan olacak. Burun ksmnda bulunacak yerli üretim AESA radar ile yüksek durumsal farkndala sahip olacak olan Bayraktar AKINCI, kanat altnda tayaca TÜBTAK SAGE tarafndan milli olarak gelitirilen Gökdoan ve Bozdoan hava-hava mühimmatlar ile harekt icra edebilecek. EO/IR kamera, AESA radar, Görü Hatt Ötesi (uydu) haberleme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler tayacak olan hava arac gelimi yapay zek özelliklerine de sahip olacak.

YAPAY ZEK LE UçACAK

Bünyesinde bulunduraca 6 adet yapay zek bilgisayar vastasyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan ald verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hiçbir d sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracnn yat, dikilme ve yönelme açlarn tespit edebilecek olan bu yapay zek sistemi, ayn zamanda corafi bilgileri kullanlarak çevresel farkndalk salayacak. Gelimi yapay zek sistemi elde ettii verileri ileyerek karar verme özelliine sahip olacak. nsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan bu yapay zek sistemi Bayraktar AKINCInn daha etkin kullanmn salayacak.

RADAR KABLYETYLE LDER OLACAK

Yerli olarak gelitirilen AESA radar ile yüksek durumsal farkndalk ile görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI THA, Sentetik Açklkl Radar ile elektro optik sistemlerin görüntü almakta zorland kötü hava koullarnda dahi görüntü alarak kullancya aktarabilecek. Meteoroloji radar ve çok amaçl hava radarn bünyesinde barndracak olan hava arac platformu, bu kabiliyetleriyle snfnda lider olacak.

Ana Sayfaya Git