Akıncı Üssü darbe girişimi davası sanıklarına ceza yağdı

FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin yönetildiği, aralarında FETÖ’nün sivil imamlarının da bulundu 475 sanıklı Akıncı Üssü davasında karar açıklandı.

Haberler 27.11.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sivil imamlar Kemal Batmaz, Hakan çiçek, Nurettin Oruç, Harun Bini ve darbeyi yöneten 15 asker hakknda Anayasay ihlal ve Cumhurbakanna suikast ile 77 kiiyi kasten öldürmek suçlarndan 79ar kez arlatrlm müebbet ve 3 bin 901 yl hapis cezas verildi. 291 sana en az 1 kez arlatrlm müebbet verildi, 70 sank beraat etti.

Ankara 4üncü Ar Ceza Mahkemesi tarafndan Sincan Cezaevi yerlekesindeki salonda görülen karar durumas öncesi cezaevi çevresi ve duruma salonunda youn güvenlik önlemleri alnd. Durumaya tutuklu ve tutuksuz sank ile taraf avukatlar katld. Müteki ve sank yaknlar durumay baka salonlardan video konferans araclyla takip etti. Karar öncesi son sözü alnmayan baz sanklara söz verildi. Son sözlerin ardndan tutuklu sanklardan bazlar ayaa kalkarak talepleri olduunu iletti. Mahkeme Bakan Selfet Giray, durumann bittiini talep alnmayacan belirterek karar açklad.

SVL MAM VE ASKER YÖNETCLERE CEZA YADI

Sivil imamlar Kemal Batmaz, Hakan çiçek, Nurettin Oruç, Harun Bini, darbeyi yöneten askerler Bekir Ercan Van, Kemal Mutlum, Recep Sami Özatak, Aydemir Tac, Veysel Kavak, Ali Durmu, Hakan Karaku, Mustafa Azimetli, Hasan Hüsnü Balkç, Mehmet Fatih çavur, Ali Karabulut, Murat Bicil, Hüseyin Türk, Mustafa Mete Kaygusuz, Ahmet Tosuna, Anayasay ihlal ve Cumhurbakanna suikast, 77 kiiyi kasten öldürmek, kasten öldürmeye teebbüs, kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 79ar kez arlatrlm müebbet ve 3 bin 901 yl 6 ay hapis cezas verildi.

Sanklardan Hasan Hüsnü Balkç darbe gecesi TBMMyi, pilot Yarbay Mustafa Azimetli de Gölbandaki Polis Havaclk Dairesi Bakanln bombalamt.

KÜLLYEY BOMBALAYAN PLOTA, 16 KEZ AIRLATIRILMI MÜEBBET

Darbe giriimi srasnda Aknc Üssü nizamiyesinde toplanan vatandalarn üzerine ate açan eski Albay Ali Erarslana 10 kez arlatrlm müebbet ve bin 548 yl, darbe giriimi srasnda dönemin Özel Kuvvetler Komutanl Komutan Zekai Aksakally derdest etmeye çalan ekibin bandaki eski Albay Fatih Yarmbaa 9 kez arlatrlm ve bin 555 yl 7 ay, Cumhurbakanl Külliyesi çevresinde 15 kiiyi ehit eden eski pilot üstemen Müslim Macite 16 kez arlatrlm müebbet ve 148 yl 6 ay, sanklar eski pilot Ekrem Aydodu ile Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Dairesi Bakanlnda 7 polisi ehit eden eski pilot Ertan Korala 8 kez arlatrlm müebbet ve 90 yl, yine emniyeti bombalayan eski pilot Mehmet çetin Kaplana 8 kez arlatrlm müebbet ve 112 yl 6 ay, Polis Özel Harekat Dairesi Bakanln bombalayan eski pilot Yüzba Uur Uzunoluna 45 kez arlatrlm ve bin 170 yl, Ankara Emniyet Müdürlüünü saat 00.56da bombalayan eski pilotlar lhami Aygül ve Mehmet Yurdakul ile saat 01.08de emniyeti bombalayan sank Mustafa Özkana 3er kez arlatrlm müebbet hapis cezas verildi. Sanklar Ouz Alper Emrah ve lker Hazinedar Cumhurbakanna suikast giriimi ve Anayasay ihlal suçlarndan 2er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

291 SANIA AIRLATIRILMI MÜEBBET

Sivil imamlar, darbenin yöneticisi olan asker sanklar, darbe gecesi TBMM, Cumhurbakanl Külliyesi, Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Dairesi Bakanln bombalayan 31 sank dnda 260 sana da Anayasal düzeni ihlal suçundan en az birer kez arlatrlm müebbet hapis cezas verildi. Bu sanklardan bazlarna kasten öldürme suçundan da arlatrlm müebbet ve kasten öldürmeye teebbüs, kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan da deien yllarda hapis cezas verildi. Böylece toplam 291 sana en az birer kez arlatrlm müebbet hapis cezas verilmi oldu.

46 SANIA MÜEBBET HAPS CEZASI VERLD

Mahkeme, Anayasal düzeni ihlal suçundan müebbet hapis cezas verilen 46 sanktan bazlarna, öldürmeye teebbüs, kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan deien yllarda hapis cezas verdi. 19 kiiye Anayasal düzeni ihlale yardm suçundan 12 yl 6 aydan 16 yl 8 ay arasnda deiin yllarda hapis cezas veren mahkeme, 41 kiiye de silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl 3 ay ile 9 yl arasnda deien yllardan hapis cezas verdi.

GÜLEN VE ÖKSÜZÜN DOSYASI AYRILDI

Terör örgütü eleba Fetullah Gülen, darbe gecesi yakalandktan sonra çkarld mahkemece serbest braklnca firar eden FETÖnün TSK imam Adil Öksüz ile firari sanklar Serkan Aydn, Ahmet Sürmen, Halit çetin ve Fatih Arkn dosyas ayrld. 2 sank hakknda baka mahkemede ceza aldklar için hüküm kurulmasna yer olmadna karar veren mahkeme, 70 sann tüm suçlardan beraatna karar verdi.

Ana Sayfaya Git