Akıncı Üssü davası başladı

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan ve derdest edilen komutanların tutulduğu yer olan Akıncı Üssü'ndeki faaliyetlere yönelik açılan, 486 sanığın yargılanacağı davanın görülmesine, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nda başlandı.

Haberler 02.08.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Darbe giriimine yönelik en kritik dava olan Aknc Üssü davas, Sincan Ceza ve nfaz Kurumu içerisindeki duruma salonunda balad. Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan görülen davann bir numaral san firari sank Fetullah Gülen. Darbe giriimi sonras Aknc Üssünde yakalanan siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan çiçek, Harun Bini ilk kez, Genelkurmay davasnda da yarglanan darbe giriiminin bir numaral san olan eski Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Akn Öztürk ve baz askerler ikinci kez hakim karsnda.

LK GÜN TAMAMLANDI

Fetullahç terör örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe giriiminin harekat merkezi olan Aknc Üssündeki eylemlere ilikin görülen davann ilk celsesi tamamland. Sincan Cezaevi Kampüsündeki duruma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanklar, taraf avukatlar ve mütekiler katld. AK Parti Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Siyasi ve Hukuk lerden Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazc bakanlndaki MYK üyeleri, TBMM Bakanvekili Ahmet Aydn ve baz siyasiler de durumay takip etti. Kimlik tespitlerinin yaplmas ile balayan dava, müdahillik taleplerinin okunmas ile devam etti. Mahkeme Bakan Selfet Giray, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakanlk, TBMM, AK Parti, TSK, çileri Bakanl, Babakan Yardmcs Bekir Bozda, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüü, Milli Savunma Bakanl, Özel Kuvvetler Komutan Zekai Aksakall ile ei Nursel Aksakall, CHP, HDP, Olçok Ailesi ve çok sayda mütekinin davaya müdahillik talebi için mahkemeye gönderdii dilekçeleri okudu. Giray, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akarn da avukatlar araclyla verdii dilekçede davaya müdahillik talebinde bulunduunu bildirdi.

Giray, daha sonra iddianamenin özetini okudu. ddianamenin özetinin okunmasnn ardndan davann bugünkü celsesi tamamlanrken, yarn darbecilerin savunmalar alnacak. lk savunmay darbe giriiminin iki numaral üphelisi olduu belirtilen örgütün sözde imam Kemal Batmazn yapmas bekleniyor.

MÜDAHLLK TALEBNDE BULUNANLAR

Babakanlk, TBMM, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüü, Milli Savunma Bakanl, Sahil Güvenlik Komutanl, Türk Silahl Kuvvetleri, çileri Bakanl, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutan Zekai Aksakall, CHP, bir grup CHPli milletvekili, HDP ve Olçok ailesi Aknc Üssü davasna müdahillik talebinde bulundu.

AKARIN MÜDAHLLK TALEB

Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi srasnda Aknc Üssündeki eylemlere ilikin 486 sann yargland davaya müdahillik talebinde bulundu.

Akarn avukatlar Cihat Haykr ve Samet Can Olgaç, müvekkilleri adna hazrlanan dilekçeyi, davay gören Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesine verdi.

Dilekçede atl suçlar iledikleri sabit olan sanklarn en ar ekilde cezalandrlmas talep edilerek, Sanklarn ilemi olduu suçlardan dorudan zarar gören Türk Silahl Kuvvetleri Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar adna tüm sanklardan ikayetçi olduumuzu, CMKnn 237. ve dier maddelerine göre kamu davasna katlma talebimizin olduunu arz ve talep ederim. ifadeleri kullanld.

AK PARTL HAYAT YAZICIDAN AçIKLAMA

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hayati Yazcnn açklamasndan satr balar

Darbe süreciyle alakal çok önemli davalardan bir tanesinin bugün ilk durumas yaplyor. smi Aknclar davas. Darbeciler hedefledikleri ile ilgili hemen hemen tüm çalmalar burasn karargah belirlemek suretiyle sevk ve idare ediyorlard. Bu davayla balantl 444 müteki ve müdahil var. Ayrca AK Parti bu davaya müdahil olarak katlma isteminde bulunacak.

FETÖ örgütünün ba birinci srada sank. kinci srada sank kaçrlan, firar eden her ne ise Adil Öksüz. Rütbeliler var, dier askeri görevliler var. Tamam 481. Her dava önemli. ümit ediyoruz ki Türk adaleti adil yarglama ile ki öyle devam ediyor, bu davalar fazla uzatmadan, elbette ki uluslararas hukukun kurallarn gözetmek suretiyle bu yarglamalar sürdürüyor. Davalar bitince sanklar, darbeciler hakettikleri cezay alacaklar. Burada bütün milletimiz, ehit yaknlar bata olmak üzere, ehitler hepimizindir, madur durumdayz. Alçakça darbe teebbüsünde bulunan failler var. Asli manevi failleri var. Statüleri her ne ise ona uygun yaptrma müstehak olacaklar.

Yarglama ile alakal bu örgütün belli yerlerde talimat almak suretiyle bir takm unsurlar propaganda amac olarak kullandn görmekteyiz. Bunun çok yakn örnei, Hero diye nitelenen tiört ile salona gelmi olmalar. Bu konu üzerinde çallyor ama bu konuda esas olan u. Hiçbir failin terör örgütü mensubu olarak yarg önüne çkan hiçbir bireyin propaganda amaçl görsel sergilemesine asla izin verilmeyecek.

CHPL LEVENT GÖKTEN AçIKLAMA

CHP Grup Bakanvekili Levent Gökün açklamalarndan satr balar

Biz de davay takip edeceiz. Geni bir avukat ordusu ile beraber davay müdahil olarak takip ederek davay canl tutmaya çalacaz. dam cezas konusunda iktidarn da halka doruyu söylemesi gerekir. Türkiye hukuk sisteminden 2004 ylnda AK Parti iktidarnda ortadan kaldrlmtr. Getirilse bile uygulanamaz. Duygusal davranmamak gerekir, gerçekçi olmak gerekir.

EN ÖNDE SVL MAMLARDAN KEMAL BATMAZ GETRLD

486 sanktan aralarnda sivil imamlarn ve üst düzey darbeci komutanlarn olduu 80 sank duruma salonuna tek sra halinde alnd. Tek sra halinde yürüyen sanklardan Kemal Batmaz en önde, arkalarnda ise dier asker ve sivil sanklar salona alnd.

SANIKLAR DURUMA SALONUNA GETRLRKEN EHT YAKINLARI PROTESTO ETT

Tek sra halinde duruma salonuna alnan sanklar, Sincan Ceza ve nfaz Kurumu Yerlekesindeki ehit yaknlar tarafndan protesto edildi. Darbe giriimine yönelik en kritik dava olan Aknc Üssü davas, Sincan Ceza ve nfaz Kurumu içerisindeki duruma salonunda balad. Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesi tarafndan görülen davada hakim karsna çkacak 486 sank, duruma salonuna tek sra halinde getirildi. En önde, darbe giriimi sonras Aknc Üssünde yakalanan sivillerden olan ve Adil Öksüzle birlikte darbeyi planlad belirtilen Kemal Batmaz, ikinci srada ise Genelkurmay davasnda da yarglanan ve darbe giriiminin bir numaral san olan Hava Kuvvetleri eski Komutan Orgeneral Akn Öztürk yer ald.

EHT YAKINLARINDAN SANIKLARA TEPK

Sanklar duruma salonuna getirildii srada, Sincan Ceza ve nfaz Kurumu Yerlekesinde toplanan ehit yaknlar, dam isteriz sloganlar att. Baz ehit yaknlar, güvenlik çemberini aarak, sanklarn getirildii bölüme geçmek istedi. Polis ekipleri engel olmak isterken, bu srada arbede yaand.

CEZAEV çEVRESNDE YOUN GÜVENLK ÖNLEMLER ALINDI

DHAnn haberine göre; 29 Austosa kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde youn güvenlik önlemleri alnd. Polis ve jandarmadan oluan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farkl noktalarda kurduklar güvenlik noktalarnda davay izlemeye gelenleri tek tek arad. Cezaevi çatsna keskin nianclar yerletirilirken, jandarmaya ait dronlar sürekli havadan görüntü ald. çok sayda zrhl araç ve bir TOMAda cezaevi önüne konuland.

DURUMA SALONU YENDEN DÜZENLEND

Darbe davalarnn görülmesi için yaplan duruma salonu, durumaya çok sayda gazi ve ehit yaknn gelecek olmas nedeniyle yeniden düzenlendi. Salonu snrl sayda sank yaknn alnaca, sank yaknlar için ayrlan bölüme mütekilerin oturaca belirtildi. Sank yaknlar için ise basn mensuplarna ayrlan bölün hemen yanna sandalyeler konularak yeni bir bölüm hazrland. Darda kalacak olan müteki ve yaknlar için, salonun giriine sandalyeler konularak durumay ekranlardan izlemeleri salanacak.

DDANAME

Ankara Cumhuriyet Basavcl, darbe giriiminin merkezi Aknc Üssündeki eylemlere ilikin 481 kii hakknda iddianame hazrlad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMM Bakan smail Kahraman, Babakan Yardmcs Bekir Bozda ile darbe giriimi srasnda hürriyetinden yoksun klnan Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrga, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Yaar Güler, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Abidin Ünal, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Salih Zeki çolak, eski Jandarma Genel Komutan emekli Orgeneral Galip Mendinin de aralarnda yer ald 23, yaralanan 222, mal zarar gören 96, maktul yakn 77 kii ile baz milletvekillerinin de arasnda bulunduu dier 20 kiinin müteki gösterildii iddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Babakanl, Emniyet Genel Müdürlüü ve TÜRKSAT Uydu Haberleme Kablo TV ve letme A de müteki tüzel kiilikler olarak sralanmt.

FETÖ eleba Gülen ile 2 numaral üpheli Öksüzün de arasnda bulunduu kimi sanklarn Anayasay ihlal, Cumhurbakanna suikast, yasama organn ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya teebbüs, silahl terör örgütü yönetmek, askeri komutanlklarn gasb, kasten öldürme, kasten öldürmeye teebbüs, mala zarar verme, kamu malna zarar verme, genel güvenliin kasten tehlikeye sokulmas, ibadethanelere zarar verme, kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan cezalandrlmalar istenen iddianamede, konu edilen eylemler unlar:

TBMM, Cumhurbakanl Külliyesi yaknndaki köprülü kavak ve otopark, Gölbandaki Özel Harekat Dairesi Bakanl ve Havaclk Daire Bakanl, TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüü ve yaknnn uçakla bombalanmas, Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanl ve Hava Kuvvetleri Komutanl Karargahnda darbeye teebbüs eyleminin yönetilmesi, Kayseri 12. Hava Ulatrma Üs Komutanlndan Gören ve askeri kargo uçaklaryla Diyarbakr 8. Ana Jet Üs Komutanlndan F-16 uçaklaryla darbe teebbüsüne itirak edilmesi, Adana/ncirlik 10. Tanker Üs Komutanlndan tanker uçaklaryla yakt ikmali yaplarak, darbe giriime itirak edilmesi, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanl Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden, stanbula gidilip darbe kart komutanlarn Ankara Aknc Üssüne kaçrlmasyla giriime katlnmas, stanbul Sualt Taarruz (SAT) Komutanlndan, Ankara Aknc 4. Ana Jet Üs Komutanlna gelerek darbeye teebbüs eylemine itirak edilmesi, Genelkurmay Karargah, Hava Kuvvetleri Komutanl Karargah, Kara Kuvvetleri Komutanl, Deniz Kuvvetleri Komutanl, Jandarma Genel Komutanl, nsani Yardm Tugay, Özel Kuvvetler Komutanl, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanl ve dier askeri birliklerden darbenin yönetim merkezi Aknc Üssüne gelerek darbeye teebbüs eylemine itirak edilmesi.

Bu arada, darbe giriimi srasnda, emekli Orgeneral Mendinin kaçrlmasna ilikin 4 sankl dava ile eski Albay Bilal Akyüz hakkndaki dava, Aknc Üssündeki darbe eylemleriyle ilgili 481 sankl davayla birletirildi. Böylelikle Aknc Üssündeki olaylara ilikin davann sank says 486ya çkt.

Ana Sayfaya Git