Aksıran irkiliyor!

Toplumun yüzde 72'si öksüren ve aksıranlardan irkilir hale geldi

Haberler 19.03.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruh Sal Derneinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgili salgn hastalk fobisini incelemeye yönelik yapt Korku Salgn Aratrmas, bireylerin yüzde 73ünün elini daha sk ykama istei duyduunu, yüzde 72sinin öksüren ve hapranlardan irkilir hale geldiini, yüzde 72sinin ise haberleri takip etme meraknn arttn ortaya koydu.

Ruh salyla ilgili hususlarda bireysel ve toplumsal farkndal arttrmay amaçlayan dernek, çinin Vuhan kentinde ortaya çkan ve dünyadaki birçok ülkeyi etkisi altna alan Kovid-19un psikolojik etkilerini ortaya koymak için yapt Korku Salgn Aratrmasnn ara sonuçlarn açklad.

Koronavirüs salgn sonras bireylerin kendilerinde gözlemledikleri deiikliklerin yan sra ya, cinsiyet, örenim ve medeni durumu, meslei, varsa çocuk ve karde says, gelir düzeyi, özel sigorta gibi kiisel bilgilerinin sorulduu aratrmaya farkl ya gruplarndan 1500 kii katld.

Ayrca katlmclara, Gündemi hangi mecralardan takip ediyorsunuz?, Kalc kronik hastalnz var m?, Geçici hastalklara yakalanr msnz?, Birinci derece yaknlarnz hastalk sebebiyle kaybettiniz mi? sorular da yöneltildi.

- Bireylerin yüzde 73ü elini sk sk ykamak istiyor

Katlmclarn 42 soruya yant verdii aratrmann sonuçlarna göre, bireylerin yüzde 73ünün elini sk sk ykama istei artarken, yüzde 25inde bu durum deimedi.

Vatandalarn yüzde 72sinin haberleri takip etme merak ile öksüren ve hapranlardan irkilme durumunun arttn ortaya koyan aratrma, bireylerin yüzde 60nn insanlarn salgn hastalklarla ilgili kiisel tedbir almadklar kanaatinde olduunu gösterdi.

Salgn, bireylerin yüzde 59unun hastalklardan korkma düzeyini, yüzde 58inin sal hakknda kayglarn ve hastalk belirtilerinin cann skma orann arttrd.

- Hastala yakalanma riskinin arttn düünenler 3te 2 orannda

Aratrmaya katlanlarn yüzde 57si gelecekle ilgili endielerinin arttn kaydederken, yüzde 56s hastala yakalanma riski düüncesinin ve salgn hastalklarn kendisine bulama ihtimalinin artt düüncesinde olduunu belirtti.

Ayrca aratrma, bireylerin yüzde 48inin ar bir hastaln hayatnn tüm alanlarna etki edeceiyle ilgili kayglarnn ve vücudunda olup bitenlerle ilgilenme younluunun arttn ortaya çkard.

- Salgn korkusu toplu tama kullanmn yüzde 50 etkiledi

Salgn nedeniyle insanlarn yüzde 47sinin huzursuzluk hissi artarken, aratrmaya göre vatandalarn yüzde 48i kalabalk, yüzde 46s ise kapal ortamlarda bulunmak istemiyor.

Öte yandan aratrma, koronavirüs korkusunun bireylerin yüzde 50sinin toplu ulam tercihini deitirmediini, yüzde 50sinin ise toplu tamay tercih etme orannn azaldn ortaya çkard.

Koronavirüs salgn bireylerin yüzde 44ünün salkl beslenmeye dikkat etme özenini, yüzde 42sinin yiyecekleri daha çok ykama skln, yüzde 39unun dardan yeme içmeyle ilgili çekincelerini artrd.

- Bireylerin yüzde 63ünün maske ve dezenfektan temin etme istei artt

Ankete katlanlarn yüzde 67si koronavirüs tedbirleri kapsamnda rutin hayatn deitirmezken, yüzde 31i salgnn hayatnda farkllklara yol açtn belirtti.

Aratrma, bireylerin yüzde 63ünün maske ve dezenfektan temin etme isteinin arttn, yüzde 33ünde ise bu durumun deimediini gösterdi.

Ayrca, salgn korkusu vatandalarn yüzde 26snn modern tbbn iyiletirici gücüne olan inancn, yüzde 25inin yaama sevincini, yüzde 17sinin hayatnn anlamna odaklanma gücünü azaltt.

- Kaygmz artarsa hastala direnme gücünü kaybederiz

Aratrma sonuçlarn AA muhabirine deerlendiren Ruh Sal Dernei Bakan Dr. Ömer Akgül, koronavirüs vakalarnn Türkiyede görülmesinden itibaren insanlarda bir panik havasnn olumaya baladn söyledi.

Salgn korkusunun korku salgnna dönütüünü belirten Akgül, hastaln fiziksel zararlarnn yan sra psikolojik zararlarnn da dikkate alnmas gerektiini vurgulad.

Ruh ve beden saln bir bütün olduuna, insanlarn fiziksel rahatszlklarnn psikolojilerini, psikolojik rahatszlklarnn da fizyolojilerini etkilediine iaret eden Akgül, Biyolojik bir salk problemiyle tbbi anlamda mücadele ederken, psikolojik alanda da çalmalarmz yapmak zorundayz. Türkiyede Salk Bakanlmz fiziki çalmalar çok güzel yürütüyor. Psikolojik olarak da doru bilgiyi yetkililerden dinleyerek panik havas oluturmamamz gerekiyor. Eer kaygmz, stresimizi artrrsak, belirsizlie tahammülümüz dütüü andan itibaren vücudumuzun direnci ve baklk sistemimiz de zarar görecek ve hastala kar direnme gücümüzü kaybedeceiz. diye konutu.

- Tedbir almazsak tedirginliimiz artar

Akgül, aratrma sorular arasnda yer alan nsanlarn salgn hastalklaryla ilgili kiisel tedbirler almadklaryla ilgili kanaatim maddesine verilen Artt cevaplarnn bir hayli yüksek olduunu aktararak, Vatandalar olarak gerekli tedbirleri almadmz kendi kendimize kabul ediyoruz. Bir kii çevresindeki insanlarn kiisel hijyenine ve salna dikkat etmediinde kendini daha çok tehlikede hisseder. Bu yüzden korkup tedbir almamaktansa, tedbirimizi alacaz ve korkmayacaz. Yoksa tedirginliimiz artabilir. deerlendirmesini yapt.

Ankete katlanlarn yüzde 73ünün ellerini sk ykama isteinin arttn, yüzde 25inin ise deimediini kaydeden Akgül, tedbir almay gerektirecek kadar korkmann önemini vurgulayarak, Türkiyede bu anlamda bir bilinç olduunu söyledi.

- Kendimizi korumak için refleks gelitiriyoruz

Vatandalarn haberleri takip etme meraknda yüzde 72 art gördüklerini dile getiren Akgül, unlar kaydetti:

Etrafmzdaki insanlar öksürdüünde ve haprdnda irkilme durumumuzda ise yüzde 72lik art var. Eskiden böyle bir duyarllmz yoktu. imdi bu durum meydana geldiinde maskesi var m diye bakyoruz. Varoluumuza yönelik herhangi bir tehdit karsnda kendimizi korumak için refleks gelitiriyoruz. Aratrma sonuçlarna göre, genel olarak hastalklardan korkma düzeyleri, insanlarn salyla ilgili kayglar ve hastalk belirtilerinin cann skma oran artm. Bireylerin gelecekle ilgili endieleri de artm ama artarken, günlük rutinleri bozmamas lazm. imize odaklanabilmeli, sevdiklerimizle konuabilmeli, beslenmemize ve sporumuza devam edebilmeliyiz. nsanlarn büyük bir ksm hastala yakalanma endiesi duymuyor. Bana bir ey olmaz. düüncesinde.

Aratrma sonuçlarnda vatandalarn birçok konuda koronavirüs salgnndan duyduklar endieyi gördüklerini dile getiren Akgül, psikolojiyi güçlü tutmann ve millet ile devlet kaynamasnn salgnla mücadelede etkili olacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git