Albayrak: Türkiye'nin IMF planı yok

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, yabancı yatırımcılara, 'IMF ile bağlantıya geçme, işbirliği planımız yok. Halkbank'a ceza beklemiyoruz' dedi.

Haberler 17.08.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, yabanc yatrmclarla telekonferans yoluyla gerçekletirdii görümede, Türkiye zorluklarn tamamen farknda, bu dalgalanmalardan daha güçlü çkacaz mesajn verdi.

DOLAR KURU ALBAYRAK LE DÜÜTE

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, yabanc yatrmclarla telekonferans yoluyla gerçekletirdii görümede önemli mesajlar verdi. Albayrakn ilk telekonferansna 6 bin yatrmc katlrken, telekonferans yaklak 45 dakika sürdü. Albayrak, yabanc yatrmclara ilk olarak Ülke içi zorluklarn farkndayz. Bu dalgalanmalardan daha güçlü çkacaz eklinde seslendi.

Bakan Albayrak, sermaye kontrollerinin gündemde olmadna vurgu yapt. Albayrak, Sermaye kontrolleri asla Türkiyenin ajandasnda olmayacak. Türkiye hiçbir zaman piyasa d kurallar hayata geçirmemitir dedi. Albayrak, piyasa güvenini artrmak için her admn atlacan ifade etti.

Potansiyel bir mali kural üzerinde çaltklarn kaydeden Albayrak, TCMB mali politika ile paralel admlar atacak. ddial tasarruf program için tüm bankalara görev verildi. Vergi yaplandrmalarndan önemli gelir bekliyoruz. dedi.

Citi, Deutsche Bank, HSBC ve DOME koordinasyonunda düzenlenen telekonferanstaki konumasnda Albayrak, Türkiyenin yüksek kaldraçl bir ülke olmadna dikkat çekerek, 2018 ilk çeyrekte borç/GSYH orannn yüzde 137 olduunu söyledi.

KAMUDA TASARRUF PLANI HAZIRLII

Enflasyonu düürmek en önemli önceliimiz. Yapsal reformlar önceliklerimiz arasnda. diyen Bakan Albayrak, bakanlardan güçlü bir tasarruf plan istediini de söyledi.

Albayrak, ddial tasarruf program için tüm bakanlara görev verildi. Vergi yaplandrmalarndan önemli gelir bekliyoruz dedi.

Albayrak, para politikasnn tek bana enflasyonla mücadeleye yetmeyeceine deinerek, Para ve maliye politikas egüdümü en önemli gücümüz dedi.

Albayrak, Birkaç hafta içinde ek fon kaynaklarn açklayacaz dedi.

BANKACILIK SSTEM SALIKLI VE GÜçLÜ

Bankaclk sistemine ilikin açklamalarda da bulunan Albayrak, Türk Bankaclk sistemi salkl ve güçlü. u an piyasa düzensizlii ile urayoruz. Bankaclk sisteminin açk döviz pozisyonu yok. irketler ksa vadeli yükümlülükleri karlayabiliyor dedi.

Albayrak, yatrmclara u an piyasadaki düzensizliklerle uratklarn ancak Türk bankaclk sisteminin güçlü olduunu ve bankalarn açk döviz pozisyonu olmadn belirtti.

Albayrak, Halkbanka ceza verilmesini beklemiyoruz. Gerekirse Halkbankn arkasnda dururuz dedi.

KATAR YATIRIM PAKET SWAP DA çERYOR

Albayrak, Katarn 15 milyar dolarlk yatrm kararna dair detaylar da paylat.

Albayrak, Katar anlamasnn farkl bileenleri var. Katar yatrm paketi swap kanallarn da içeriyor. Paket, dorudan yatrmlar da içeriyor dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Albayrakn Katar Maliye Bakan Ali erif El-madinin de hazr bulunduu, Katar Emiri Temim bin Hamed El Sani ile görümesinde 15 milyar dolarlk dorudan yatrm karar çkt açklanmt.

Ana Sayfaya Git