Alimler kervanına katılım!

Diyarbakır'daki çeşitli medreselerde eğitim gören 30 öğrenci, 5 yıllık eğitim-öğretim maratonu sonunda icazet alarak, Alimler kervanına taze kan olarak katıldı.

Haberler 16.10.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez ve ilçelerindeki çeitli medreselerde lmi tedrisatlarn tamamlayan 30 lim talebesi, Alimler ve Medreseler Birlii (ttihad-ul Ulema tarafndan düzenlenen etkinlikle icazetlerini, kendilerine 5 yl süreyle eitim ve öretim veren Medrese alimlerinin elinden aldlar. Manevi atmosferin yaratt duygu selinin olutuu törende, Medreselerin önemine deinilerek, Medreselerin toplumda oluan kötülükleri yok eden, iyilikleri yayan kurumlar olduu bildirildi.

30 ÖRENC çN CAZET TÖREN

Tefsir, Siyer, Fkh, Sarf ve Nahiv dallar bata olmak üzere, Diyarbakrdaki çeitli medreselerde lmi tedrisatlarn 5 yllk eitim ve öretim döneminde tamamlayarak, Alimler kervanna katlmaya hak kazanan, 30 örenci için dün, ttihat-ul Ulemann Ergani yolu üzerindeki Genel Merkezinin toplant salonunda, icazet töreni düzenlendi.

CAZET TÖRENNE KATILANLAR

Törene, Filistin limler Birlii Bakan Dr. Nevaf Tekruri, Aratrmac-Yazar Mehmet Ali Altnda, limler ve Medreseler Birlii (ttihad-ul Ulema) Genel Bakan Enver Klçarslan, Kanaat önderlerinden Mustafa Durgun, Anadolu mam Hatip Liseleri Mezunlar Dernei Bakan Siraceddin Öztoprak ile Alim ve Kanaat önderleri ile örenci aileleri katld.

OLUAN MANEV ATMOSFER

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan icazet töreni, ilahi ve kasidelerin okunmasyla oluan manevi atmosfer duygu seli olutururken, katlan Ulemalar, Medreselerin eitim ve öretimdeki önemine deinirken, slam dininin bir ilim ve irfan dini olduuna vurgu yapld. nsann da Allahü teala tarafndan akl gibi bir nimetle donattna dikkat çeken Ulemalar, öyle dedi;

SLAM DN BR LM DNDR

slam dini bir ilim dinidir. Bir irfan dinidir. Bir medeniyet dinidir. nsan yönlendiren, insan kainata halife klan yüce Rabbimiz insan akl gibi bir nimetle donatm ve o bilgi sayesinde bütün mahlukata efendi klmtr. te bilgi edinmenin en önemli ve en temel görevi onu okuyabilmektir. Allahn bizlere o son peygamber ve onun ümmetine ilk rahmeti, ilk nimeti ve ilk emri okudur. te icazet alan kardelerimiz Allahn o ilk rahmetini, ilk nimetini ve mafiretini okuyabilmek için senelerini ömürlerinin en önemli ksmlarn burada geçirdiler mükfatn da Allahtan bekleyen kardelerimizdirler

CEHALETN DÜMANI MEDRESELERDR

Özellikle medreselerin toplumu cehalet çemberinden kurtaran kurumlar olduuna deinen Ulemalar, Bugün o cahiliye çandaki her çeit deer ölçülerini yitirmi olan o sosyal yönden çok kötü durumda bulunan bugünkü toplumu bu durumdan kurtaracak olan ite bu mekanlarda okuyan ilim-irfan örenen ve örendiklerini de hayata geçirecek bu örencilerdir. önemli olan bilgi sahibi olmak ve bilgiyi beynine depolamak deildir. önemli olan o bilgiyi hayata geçirebilmektir. önemli olan o bilgiyi hayata geçirebilmek ve o bildiklerimizi hayatta yaayabilmektir. önemli olan kal deil haldir. te medreseler o bilgiyi kalden hale geçirebilecek insan yetitiren kurumlardr.

lim tedrisatlarn tamamlayarak Alimler kervanna katlan 30 örenci için düzenlenen törenle ilgili Söz Gazetesinde özel demej veren, ttihad-ul Ulema Genel Sekreteri Muhammed Özer, ttihad-ul Ulema tarafndan Diyarbakrdaki medreselerde mezun olan örenciler için düzenlenen merasimde 30 örencinin 5 yllk gayreti sonucunda icazet aldklarn belirtti.

YÜZYILLARDIR SÜREN BR GELENEK

cazetlerin örencilere bölgenin lim ve kanaat önderleri tarafndan takdim edildiini söyleyen Özer, Medreselerde 5 yllk eitimden sonra örencilere yüzyllardr süregelen bir gelenek üzere hediyeleri takdim edildi. eklinde konutu.

BÖLGE LM HAVZASINA DÖNÜSÜN

Özer, amaclarnn bölgenin yeniden bir ilim havzasna dönütürmek olduunu belirterek öyle dedi; Amacmz bölgemizi bir ilim havzasna getirmektir. Hakikaten dinini, imann ve kültürünü bilen, Mukaddesatna bal, Kuran- Kerime intiba eden, iyi bilen ve yaayan nesiller yetitirmektir. Bu manada TTHAD olarak bizim de bir manada katkmz, çabamz vardr. çeitli yerlerde medreselerimiz var. Bu medreselerde eitim müfradaatn hazrlattryoruz. Ve bu eitim müfredatn da medreselerimizde okuyorlar ve öreniyorlar. lmen icazet alaca seviyeye geldii zaman yeterli donanma sahip oluyor. Böylece toplumun manevi boluu dolduruyorlar.

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEZ

cazet alan örencilerden Ebubekir Aslan ise Söz Habere duygularn ifade etti. Bismildeki Medreselerde gördüü eitim sonrasnda icazet almaya hak kazandn belirten Aslan öyle dedi; Seydalarmz bize icazetimizi bugün verdi. Allahu Teala bize her zorluktan sonra bir kolaylk olduunu anlatyor. nsann ister istemez baz zorluklar altndan geçmesi gerekiyor. Gerekirse tüm dünyevi vakitlerinden, dünyevi olan ilerinden uzak durup ilme yönelmelidir. Eer zorluk görmez ise bir eyde elde edemez. Bu 5 yl içerisinde çektiimiz eziyetlerin meyvesini yedik. Bugüne kadar mücadele ettik ve mücadele etmeye de devam edeceiz.

ÖRENCLERN ORTAK GÖRÜLER

Dier örenciler duygularn öyle ifade ettiler.

Ömrümüzün en önemli bir bölümünü tekil eden gençliimizi mübarek medreselerde geçirdikt. Bizlere evvela bir valideden daha efkatli, bir pederden daha mürabbi, bir tabipten daha müdavvi ve önemlisi her hali ve kaaliyle efendimiz salatu ve selam kendine rehber edinen üstadmzn rahlei tedrisinde geçirdiimizden dolay kendimizi çok mesut ve bahtiyar biliyoruz. Üstadmza kyamete kadar minnettar olduumuzu belirtmek istiyoruz.

cazet töreni, toplu icazet metni okunmasnn ardrdan, Kuran- Kerim ve ilahiler eliinde, 30 örenci tek tek isimleri okunarak, Medreselerde eitim aldklar Alimlerden diplolamalarn aldlar. Tören klanan ölen namaznn ardndan verilen yemekle sona erdi.

Ana Sayfaya Git