Alimler ümmeti uyandırmalıdır!

DADAM Başkanı Yıldız, Kudüs düşerce, Diyarbakır ve İstanbul' düşer" derken, El-Awaisi Türkiye'nin güçlenmesi gerektiğini belirterek, "Alimler ümmeti uyandırmalıdır" dedi.

Haberler 23.12.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Kudüs Paneli ve Fotoraf Sergisi etkinlii gerçekletirildi.

Diyarbakr Akademik Düünce ve Aratrma Dernei (DADAM) tarafndan, lahiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte Kudüs fotoraflar sergilendi. Panelde konuan DADAM Bakan Doç. Dr. irfan Yldz, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann dik duruu ve giriimleri sayesinde BM Genel Kurulunda ABDye tokat atldn söyledi.

Trumpn Kudüsü srailin bakenti olarak kabul etmesinin ardndan Türkiye ve dünyadan karara tepki gösterildiini belirten Yldz, öyle konutu:

ABD ve srail kendilerinin verdii kararlarn dünya tarafndan kabul edilmeyeceini bilecekler. Dünkü karardan sonra bugün daha mutluyuz. Kudüs bizim krmz çizgimizdir, olmazsa olmazmzdr. Kudüs bizim ilk kblemizdir ve ayn zamanda peygamberimizin bize mirasdr. Kudüs düerse Diyarbakr ve stanbulda düer. Biz Müslümanlar olarak Amerika ve srailin Kudüs ile ilgili verdikleri kararlarla en sert ekilde tepki vermemiz gerekir. Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahraya uzanan eller krlacaktr. slam ülkeleri buraya yaplan saldry kabul etmeyecektir.

Beytülmakdis çalmalar Vakf Bakan Prof. Dr. Abdulfettah el-Awaisi ise yüzyldr Mescid-i Aksann igal altnda olduunu söyledi.

El-Awaisi, stanbulda yaplan Tnn toplantsna baz ülke liderlerinin katlmadn, devlet bakan olarak gelenlerin saysnn 17 olduunu söyledi. Fas Kralnn toplantya Dileri Bakanlndan bir memur gönderdiini ifade eden el-Awaisi, Suudi Arabistan Kralnn da toplantya katlmadn aktard.

- Alimler bu ümmeti uyandrmal

Hazreti Muhammedin siyasi ve askeri stratejiden önce ilme ve bilgiye önem verdiini aktaran el-Awaisi, öyle konutu:

Askeri ve siyasiden önce alimler bu ümmeti uyandrmal. Yaplmas gereken ilk aama budur. Yüz yldr Kudüs ile ilgili böyle bir çalma yaplmad. Müslümanlarn topraklar igal edilirse geri kazanlabilir ama Müslümann akl igal edilirse salkl düünmesi zordur. Müslümanlarn aklnn kurtulmas için çalmamz lazm.

Kudüsün igalden kurtarlmas için dört ülkenin kritik öneme sahip olduunun altn çizen El-Awaisi, konumasn öyle sürdürdü:

Bunlar Msr, Suriye, Irak ve Türkiyedir. Bu ülkelerden srasyla Msr bata olmak üzere karklk çkarld. Geriye bir Türkiye kald. Türkiyenin baarsz olmas için de çalld. Ben duygusal olarak bunu söylemiyorum. Türkiyeye operasyonlar yaplyor. Terör olaylar oldu. Terör olaylaryla baarl olamaynca en son 15 Temmuzda askeri darbeye kalktlar. Bu darbe baarl olsayd Türkiye 70 yl geriye gidecekti. Allaha sonsuz ükürler olsun, Mescid-i Aksa için Türkiyeye Allahn yardm ulat. O gece stanbuldaydm, Vatan Caddesinde askerler srail askerleri gibi vatandalar öldürüyordu.

- Türkiye güçlü olursa Mescid-i Aksaya yardm edebilir

Türkiyenin Mescid-i Aksaya gereken önemi verdiini ifade eden El-Awaisi, üniversitelerde doktora ve lisans çalmalar yapan bölümlerin olmamasnn eksiklik olduunu belirtti.

Darbe baarl olamaynca Türkiyeye ekonomik olarak saldrlar balatldn anlatan El-Awaisi, Mescid-i Aksann kurtarlmas için Türkiyenin güçlü olmas lazm. Zayf bir Türkiye bunu yapamaz. Türkü, Kürtü ve Arap ile herkesin Türkiyenin güçlü olmas için çalmas lazm. Türkiye güçlü olursa Mescid-i Aksaya yardm edebilir. dedi.

Etkinlie, DÜ Rektör Yardmcs Prof. Dr. Tahsin Klçolu, Genel Sekreter Yardmcs Doç. Dr. Kenan Yakubolu, DÜ lahiyat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Ali Akay, Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, sivil toplum kurulularnn temsilcileri ve örenciler katld.

Ana Sayfaya Git