Altı yılda yaşananlar

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014'te YPG/PKK yandaşlarının 35 il ve 96 ilçede gerçekleştirdiği saldırıların üzerinden 6 yıl geçti

Haberler 06.10.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çarsnn ardndan terör örgütü YPG/PKK yandalarnn 6-7 Ekim 2014te Aynularab (Kobani) bahanesiyle gerçekletirdii, 2 polisin ehit olduu, 35 kiinin yaamn yitirdii iddet olaylarnn üzerinden 6 yl geçti.

HDP Merkez Yürütme Kurulunca 6 Ekim 2014te yaplan açklamann ardndan YPG/PKK yandalar tarafndan Aynularab bahanesiyle Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki iller bata olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleim yerinde 6-9 Ekim tarihlerinde barikatlar kurulup yollar kesildi, uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fiek, ta ve sopalarla kamu binalarna ve araçlarna, vatandalarn ikametlerine, i yerlerine ve araçlarna zarar verildi.

iddet olaylarnda 2 polis ehit oldu, Diyarbakrda Kurban Bayram dolaysyla yoksullara kurban eti datan Yasin Börü ve üç arkadann da aralarnda bulunduu 35 kii hayatn kaybetti, 435i sivil, 326s güvenlik görevlisi 761 kii yaraland.

Olaylar srasnda 37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alkoyma, 395 hrszlk, 15 yama, 308 i yeri ve konut dokunulmazln ihlal, 13 Türk bayran yakma, 7 Atatürkü Koruma Kanununa muhalefet suçu ilendi.

Terör örgütü yandalarnn saldrlar sonucu çok sayda ev ve i yeri ile okul, Kuran kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasnda hasar olutu.

iddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon lirann üzerinde olurken olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafndan yaklak 50 milyon liralk ödenek saland.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde tesis edilen huzur ve güven ortamn zarara uratan iddet eylemleri, can ve mal kayplarnn yan sra ekonomi, turizm ve sosyal hayata da ar darbe vurdu.

- Yasin Börü ve arkadalar vahice katledildi

Diyarbakrda ihtiyaç sahiplerine Kurban Bayramnda et datmak isteyen Yasin Börü ve üç arkada, bir grubun silah, ta, sopa ve kesici aletli saldrsna uramalar sonucu sndklar binann üçüncü katnda linç edildi.

DEA üyesi olduklar iddiasyla binadan atlan gençlerin cesedine ikence yapld, ayrca 16 yandaki Börünün üzerinden arabayla geçildi, Ahmet Dakakn ba tala ezildi.

Cesetleri yaklan ve tannmayacak hale gelen çocuklar, aileleri tarafndan güçlükle tehis edilebildi. Olaylardan ans eseri yaral kurtulan ve arkadalarnn vahice öldürülmesine tanklk ettii için psikolojisi bozulan Yusuf Er, Diyarbakr dndaki bir hastanede tedavi gördü.

- 201 okul hasar gördü

Tuncelide 2, Mersinde 3, Diyarbakrda 34, rnakta 13, Batmanda 4, anlurfada 19, Bitliste 8, Bursada 2, Mardinde 36, Muta 6, stanbulda 11, Bingölde 2, Hakkaride 28, Siirtte 13, Vanda 18, Gaziantep ve Adyamanda birer okulda terör örgütü yandalarnn saldrlar nedeniyle hasar meydana geldi.

Tahribata urayan okullar ve kamu binalar, devletin salad imkanlarla onarlarak ksa sürede hizmete açld.

- Müze atee verildi

Diyarbakrda düzenlenen izinsiz gösterilerde PKKl teröristlerce yaklan ve kullanlamaz hale getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanl ile Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) arasnda imzalanan protokolle restore edildi.

TÜRSAB sponsorluunda 1 milyon 814 bin lira bütçe ile 2016 ylnda restorasyon çalmalar tamamlanan müze binas, tehir için son teknoloji ile donatlm ekilde Bakanla teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan tehir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müze, yürütülen çalmalarla yeniden ziyaretçilerini arlyor.

- 386 kii tutukland

Olaylara ilikin 1600ü akn üpheli hakknda soruturma balatlrken gözaltna alnan 894 üpheliden 386s tutukland, 244ü hakknda adli kontrol karar verildi.

- Diyarbakr

Diyarbakrda yaanan saldrlarda Yasin Börü ve arkadalarnn da aralarnda bulunduu 12 kii hayatn kaybetti, 65 vatanda ile 14 güvenlik görevlisi yaraland.

Kentte 144 özel bina ve i yeri, 16 kamu binas, 6 av bayisi, 17 özel ve kamu bankas, 4 okul, bir müze, 88 özel araç, 40 kamu arac, bir parti binas ve 36 kent güvenlii kameras zarar gördü.

Diyarbakrda olaylarda zarar gören 73 esnafa Diyarbakr Valiliince ödeme yapld.

- Gaziantep

Gaziantepte, 5 kiinin hayatn kaybettii, 4ü polis 42 kiinin yaraland olaylarda, aralarnda polis merkezinin de bulunduu 12 kamu binas, 5 okul, 5 ev, 44 i yeri, 77 araca yaklak 1 milyon liralk zarar verildii tespit edildi.

- Van

Vanda 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binas ve 523 i yeri büyük hasar gördü. Hasara urayan kamu binalar, okullar, dernek binalar ve Kuran kurslar da batan sona yenilenerek hizmete açld.

- Siirt

5 sivilin hayatn kaybettii, 17 sivil ile 20 emniyet mensubunun yaraland Siirtte, gözaltna alnan 69 kiiden 16s tutukland.

Saldrlarda, kamuya ait ilk ve orta dereceli 12 okul, kütüphane, halk eitim merkezi, 4 salk merkezi, bir acil salk istasyonu ve erkek örenci yetitirme yurdu yaklarak kullanlamaz hale getirildi.

- Batman

Batmandaki saldrlarda bir kii hayatn kaybetti, 56 kii yaraland, güvenlik güçlerince gözaltna alnan 105 kiiden 32si tutukland. Olaylarda 6 kamu binas, 15 özel banka ve ATM, iki siyasi parti binas, 62 resmi ve özel araç, 91 i yeri ve 5 evde hasar meydana geldi.

- Mardin

Mardinde 6 kii yaamn yitirdi, 29 sivil ile 22 polis yaraland, 14 otomobil, 69 polis arac, kaymakamlk binalar, emniyet binalar, 36 okul, 6 siyasi parti ve 69 bina zarar gördü. Gözaltna alnan 311 kiiden 108i tutukland.

- rnak

30 kiinin yaraland rnakn Cizre ilçesinde, atee verilmesi sonucu tahrip olan 13 okul ile yamalanan 2 özel örenci yurdu, Valilik tarafndan ksa sürede onarld.

- 6-7 Ekimin yaralarn devlet sard

Dönemin Babakanl tarafndan illere gönderilen ödeneklerle vatandalarn ve esnafn zarar giderildi. Olaylarda tahribata urayan yerler, devletin salad imkanlarla onarld.

Olaylarn yaand illerdeki zarar gören esnafa yaklak 50 milyon lira tutarnda ödenek aktarld.

- 18 sank hakknda arlatrlm müebbet

Diyarbakrdaki izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güne ve Hasan Gökguzun öldürülmesiyle ilgili 41 sanktan 16s canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme ile devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak suçlarndan beer kez arlatrlm müebbet, 2si arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Suç tarihinde ya 18den küçük olan 6 çocua ise 110ar yl hapis cezas verildi.

Sanklardan 18i müteki Yusuf Ere kar eylemleri nedeniyle kasten öldürmeye teebbüs suçundan 18er, suça sürüklenen 6 çocuk bu suçtan 12er yl hapse mahkum edilirken, 15 sank ile 6 suça sürüklenen çocuun terör örgütü propagandas yapmak, 11 sann konut dokunulmazln ihlal etmek, bir sann Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, bir sann ise i ve çalma hürriyetinin ihlali ve örgüt adna suç ilemek suçlarndan da mahkumiyetlerine hükmedildi.

Sanklardan Remzi Özan, ölü üzerinden hrszlk suçundan 12 yl, Uur Doanay ise ruhsatsz silah tamak suçundan 3 yl 9 ay hapse ayrca mahkum edildi.

Sanklardan 13ünün beraatine karar verilirken hakknda yakalama karar bulunan 3 sann dosyas ayrld. Sanklardan biri sonraki süreçte yakaland. kisi firari 3 sann Ankara 2. Ar Ceza Mahkemesinde yarglamas sürüyor.

- Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda tutukland

Ankara Cumhuriyet Basavclnca, ülke genelindeki olaylar nedeniyle terör örgütü PKK/KCKnn elebalar ile baz siyasi parti yöneticileri hakknda devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak, nitelikli kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teebbüs, yama, kiiyi hürriyetinden yoksun klma, mala zarar verme, kasten yaralama, hrszlk, i yeri ve konut dokunulmazln ihlal suçlarndan soruturma balatld.

Olaylarn yaand dönemde HDP E Genel bakanlar olan Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da soruturma kapsamnda sonraki süreçte Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliinin kararyla tutuklanmalarna karar verildi.

- Kobani soruturmasnda 17 kiiye tutuklama karar

Ankara Cumhuriyet Basavclnn, eski HDP E Genel Bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekda enolunun da tutuklu bulunduu 2014te Kobani bahanesiyle düzenlenen eylemlere ilikin soruturmas kapsamnda, 25 Eylülde eski HDP milletvekillerinin de bulunduu 82 zanl hakknda gözalt karar çkartld.

7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanl yakaland. Emniyetteki ilemlerin ardndan sevk edildikleri adliyede mahkemeye çkarlan üphelilerden HDPli Kars Belediye Bakan Ayhan Bilgen ile Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksz, Can Memi, Dilek Yal, Günay Kubilay, Zeki çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altnörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal ve smail engün tutukland.

Srr Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ise adli kontrol artyla serbest brakld.

Ana Sayfaya Git