Aman Ha Dikkat!

YSK, 24 Haziran'da yapılacak seçimde ilk kez uygulanacak "siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılması" nedeniyle nasıl oy kullanılacağı ve oyların hangi durumda geçerli sayılacağı gibi soruların yanıtlarını, 18 farklı duruma göre hazırlanan örnek oy pusulası şablonlarıyla verdi

Haberler 20.06.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 24 Haziranda yaplacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanlacak oy pusulalarnda EVET veya TERCH mühürlerinin basldklar yerlere göre ortaya çkabilecek muhtemel sonuçlar ve oyun geçerli ya da geçersiz saylmasna ilikin durumu gösteren örnek oy pusulas ablonlar hazrland.

Seçimde ilk kez uygulanacak siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katlmalar nedeniyle nasl oy kullanlaca ve oylarn hangi durumda geçerli saylaca gibi konular da merak ediliyordu. YSK tarafndan, 18 farkl duruma göre hazrlanan örnek oy pusulas ablonlaryla merak edilen bu sorulara yant verildi. ablonlar, sandk kurulu bakanlarna da gönderilecek.

- Örnek oy pusulas ablonlarnn birincisine göre sadece ittifak unvan bölümüne EVET veya TERCH mührünün baslmas halinde bu oy ittifakn ortak oyu saylacak.

- kinci örnee göre ittifak unvan bölümüne taacak ekilde, bir siyasi partiye ayrlan alana EVET veya TERCH mührünün baslmas halinde oy pusulalar geçerli kabul edilecek ve bu oy mührün basld partiye saylacak.

- ttifak alan içerisinde mührün yalnzca bir siyasi partiye ayrlan alana baslmas halinde, bu oy pusulas geçerli kabul edilecek ve bu oy, baslan partinin oyu saylacak.

- Baka bir siyasi parti veya ittifak alan dna tamamak kaydyla siyasi parti ittifak alanna birden çok mühür baslmas oy pusulasn geçersiz klmayacak ve bu oy ittifakn ortak oyu saylacak.

- Bir siyasi parti alanna baslan TERCH veya EVET mührünün alanlar ayran çizgili bölgeye tam olmas halinde dier siyasi partinin alanna geçilmedii için oy pusulas geçerli saylacak ve bu oy mühür baslan partiye yazlacak.

- ttifak alan içinde, bir siyasi partiye baslan mührün, ittifak alanlarn ayran çizgili bölgeye tam olmas oy pusulasn geçersiz klmayacak ve bu oy mührün denk geldii partiye saylacak.

- ttifak alan içerisinde yer alan siyasi partiye ait bölüme, parti çizgisini taacak ekilde birden fazla EVET veya TERCH mührü baslmas halinde bu oy geçerli saylacak ve bu oy mühür baslan partinin oyu kabul edilecek.

- ttifak alan içindeki bir siyasi partiye ait bölüme, birden fazla EVET veya TERCH mührü baslmas halinde bu oy geçerli kabul edilecek ve bu oy mühür baslan partinin oyu saylacak.

- ttifak alan içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduu belirlenemeyen ancak ittifak alanna baslan EVET veya TERCH mührü bulunan oy pusulas geçerli olacak, bu oy ittifakn ortak oyuna saylacak.

- ttifak alan içerisinde mührün hem bir siyasi partiye ayrlan alana hem de ittifak unvan bölümüne baslmas halinde bu oy pusulalar geçerli kabul edilecek ve bu oy mühür baslan partiye saylacak.

- ttifak alan içerisinde mührün hem birden fazla siyasi partiye ayrlan alana hem de ittifak unvan bölümüne baslmas halinde oy pusulas geçerli saylacak ve ittifakn ortak oyuna yazlacak.

- Mührün, ittifak unvan bölümüne, bir siyasi partiye ayrlan alana taacak ekilde baslmas halinde bu oy pusulalar geçerli kabul edilecek ve oy ittifakn ortak oyuna saylacak.

- Ayn ittifak içerisinde yer almayan birden fazla siyasi partiye mühür baslmas halinde oy pusulas geçersiz saylacak.

- Birden fazla ittifaka ayrlan alana EVET veya TERCH mührü baslan oy pusulalar da geçersiz kabul edilecek.

- Hem ittifak alan içindeki bir partiye hem de ittifak dndaki partilerden birine mühür baslmas halinde de oy pusulas geçersiz olacak.

- Bir siyasi parti alanna baslan mührün, alanlar ayran çizgili bölgeyi tap baka bir partiye ayrlan alana geçmi olmas halinde oy pusulas geçersiz saylacak.

Ana Sayfaya Git