Aman hileye gelmeyiniz!

Emniyet Genel Müdürlüğü, telefonda kendilerini polis, hakim, savcı olarak tanıtıp para talep edenler ile "444" ve "0850"li numaralı hatlardan arayarak banka hesap ve kişisel bilgileri isteyenlere karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haberler 11.12.2019 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü, son günlerde artan dolandrclk olaylar nedeniyle kullanlan yöntemler hakknda vatandalar uyard.

Genel Müdürlük, son günlerde artan çeitli dolandrclk olaylarna kar ksa mesaj, sosyal medya paylamlar ve duyurularyla vatandalarn dikkatini çekiyor.

TOKATA GELMEYN

Emniyet Genel Müdürlüünce yaplan paylamlarda, özellikle telefonla yaplan dolandrclk olaylarnda, vatandalara kendilerini polis, hakim, savc gibi tantanlarn para talebinde bulunduuna belirtilerek, Kendisini kamu görevlisi olarak tantp, hattnzn teröristlerce kullanldn, terör örgütlerine yardmda bulunduunuzu söyleyen kiiler dolandrcdr. Size operasyon yaptklarn söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altn isteyeceklerdir. Savc ya da polis sizden operasyon için yardm istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numaras, para veya altn istemez. Bu kiilere itibar etmeyin. uyarsnda bulunuluyor.

Ayrca 444 ve 0850li telefon numaralarndan aradklar vatandalara, kendilerini banka personeli olarak tantan ve banka hesap ile kart numaras ve ifre gibi kiisel bilgileri isteyenlere asla paylamda bulunulmamas gerektii hatrlatlyor.

EVLLK VAADYLE

Evlilik vaadiyle yaplan dolandrclklara da iaret edilerek, Balkan ülkelerinden Türkçe konuabilen kadnlarn baz internet sitelerinden veya sosyal medya üzerinden erkek Türk vatandalarna ait telefon numaralarn edinerek aradklar aktarlyor.

Yabanc kadnlarn aradklar kiilere, pasaport ve uçak bileti masraflar için para göndermeleri halinde Türkiyeye gelip arkada olabileceklerini veya evlenebileceklerini vadettikleri belirtiliyor. Aramalarnn dolandrclk amacyla gerçekletirildiinin alt çizilerek, yabanc kadnlarla evlilik hayali kuranlarn bu tip giriimlere kar uyank olmalar gerektii vurgulanyor. Benzer ekilde ülkelerinde zor durumda olduklarn söyleyerek, Türkiyede çalmak için yardm talep eden yabanc uyruklulara da inanlmamas gerektii hatrlatlyor.

SOSYAL MEDYA ALGISI

Uyarlar kapsamnda, Facebook, Twitter, MySpace gibi sosyal medya alanlarnda açtklar sahte hesaplarla kendisini askerlik arkada, ein veya çocuun yakn bir arkada veya uzaktan bir akraba gibi tantarak bann belada olduu, acilen paraya ihtiyac bulunduu bahanesini kullanan dolandrclara da itibar edilmemesi isteniyor.

Sosyal medya hesaplarnda beliren çok düük fiyatl cep telefonu ve elektronik eya satn vaadeden ilanlar kullanarak vatandalarn siparilerini alp ürün teminini salamayan, kurumsal ticari kimlii belirsiz sitelerden alveri yaplmamasnn sakncalarna da dikkat çekiliyor.

Banka ATMleri kullanlrken de dikkatli olunmas, olaan d her konu ve ayrntnn polise bildirilmesinin yararl olaca kaydediliyor.

Ana Sayfaya Git