Ambalaj atığı biriktiren vatandaşlara uyarı

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfından kağıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj atıklarını ayrı biriktiren vatandaşlara uyarı geldi

Haberler 19.08.2018 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yal ve slanm katlar, karbon ve faks katlar, duvar katlar, yaptrma bantlar, kullanlm kat havlu, tuvalet kad gibi katlarla kullanlm karton bardaklar ve krk camlarn geri dönüüm kutusuna atlmamas gerekiyor

Tüketici ve çevre Eitim Vakfnca (TÜKçEV), aralarnda yal ve slanm katlar, duvar katlar, kullanlm kat havlu ve karton bardaklarla krk camlarn da olduu atklarn geri dönüüm kutusuna atlmamas konusunda vatandalar uyarld.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde gerçekletirilen Sfr Atk Projesi sürerken TÜKçEV tarafndan ambalaj atklarnn ayr toplanmas konusunda vatandalara uyarda bulunmak için broür hazrland.

Broürde, katkarton, cam, plastikpet, metal ve kompozit gibi ambalaj atklarnn ayr bir poette biriktirilerek geri dönüüm kutusuna atlmas gerektii ifade edildi.

Buna göre, atklarn ayr biriktirilmesi srasnda dikkat edilmesi gereken unsurlar unlar:

Geri dönüüm kutusuna, gazete, dergi, mecmualar, defter, kitap, not katlar, kartonlar, koliler, beyaz katlar, kat torbalar ve mukavvalar atlabilir ancak yal ve slanm katlar, karbon ve faks katlar, duvar katlar, yaptrma bantlar, kullanlm kat havlu, tuvalet kad gibi katlarla kullanlm karton bardaklarn atlmas uygun deil.

Renkli veya renksiz tüm cam ielerin geri dönüüm için biriktirilmesi gerekirken, krk camlar, tadilat sonucu oluan pencere camlar, floresan gibi ampullerin geri dönüüm kutusuna atlmamas gerekiyor.

Pet ieler, plastik süt ve ayran kutular, plastik torbalar, merubat ieleri, ampuan, deterjan ve yumuatc kaplar geri dönüüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor ya kutular, boya kutular, margarin kaplaryla kirli ve yal kaplar bu çerçevede deerlendirilmiyor.

Alüminyum içecek kutular, alüminyum folyolar, konserve kutular, ya, salça tenekesiyle çatal, bçak, tencere ve çaydanlk da geri dönüüm için uygun malzeme salyor. Boya kutular, deodorantlar, motor ve makine ya kutularyla vernik kutularnn dönütürülecek malzemelerle kartrlmamas önem tayor.

çinde sv bulunmayan tüm içecek kutular da dönüüm için uygun görülüyor.

Ambalaj atndan atk su borusu üretiliyor

Broürde, atklarn geri dönüümüyle salanacak tasarrufa dikkati çekildi. Bir ton cam atn geri dönüümüyle 100 litre petrol tasarrufu salanrken, plastik ambalaj atklarnn geri dönüümüyle elyaf içeren tekstil ürünleri, atk su borular ve marley gibi malzemeler üretiliyor.

Sadece bir metal kutunun geri dönüümünden elde edilen enerjiyle 100 vatlk bir ampul 20 saat çalabiliyor. Geri dönütürülen bir ton katkarton atkla 17 aacn kesilmesi önleniyor. Süt kutusu gibi kompozit ambalaj atklarnn geri dönüümünden karton koliler, yaltm malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretiliyor.

Ana Sayfaya Git