Anadilde eğitim tekçi olamaz!

HÜDA PAR, Bakan Selçuk'un "anadilde eğitim" yaklaşımına tepki gösterdi

Haberler 13.04.2021 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Sekreteri ehzade Demir, Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun, Siirt Milletvekili Sddk Tan soru önergesine yant olarak Türkçeden baka hiçbir dil, eitim ve öretim kurumlarnda Türk vatandalarna ana dilleri olarak okutulamaz ve öretilemez. yantn deerlendirdi.

Demir; enflasyon, Türkiyenin korkunç uyuturucu tablosu, Dantayn TSKda baörtüsü karar, iten çkarmalarda keyfilik ve Güvenlik Soruturmas Yasas gibi iç gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

MLL ETM BAKANININ ANADLDE ETM AçIKLAMASI

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun, Anayasann 42nci Maddesine atfta bulunarak Türkçeden baka hiçbir dil, eitim ve öretim kurumlarnda Türk vatandalarna ana dilleri olarak okutulamaz ve öretilemez. ifadesini deerlendiren Demir, Evrensel hukuk ilkeleri ile insani temel hak ve özgürlükler hususunda mevcut olan ihlal ve ihmallerin temel dayanann askeri cunta tarafndan hazrlanan 1982 Darbe Anayasas olduu aikrdr. Sayn Bakann açklamas da göstermitir ki; mevcut anayasa, yok sayma ve ötekiletirme temeli üzerine ina edilmitir. Evrensel hukuk ilkelerinin, eitimde frsat eitliinin, eit vatandalk ilkesinin ve adaletin yok saylmas anlamna gelen anadilde eitim yasa, Türkiyenin çözmesi gereken temel sorunlardan biridir. Bu tür insani temel hak ve özgürlüklere dair yasaklarn dogma haline getirilmesi, kardelik ve huzurun salanmasna asla müsaade etmeyecektir. Türkiye, bu ksr döngüden bir an önce kurtarlmal, slam medeniyetinin birliktelik ve kardelik deerlerini ikame etmelidir. dedi.

ENFLASYON ENDELENDRYOR!

Son 7 aydr, aralksz bir ekilde süren enflasyon artna dikkat çeken Demir, Mart ay tüketici enflasyonu yüzde 16,19; üretici enflasyonu ise yüzde 31,2 oldu. Asl endie veren husus üretici enflasyonunun bu kadar yüksek seyretmesidir. Zira hayat pahallnn temelinde; üretim maliyetinin çok yüksek olmas yatmaktadr. Hükümetin ve ekonomi bürokrasisinin tek haneli enflasyon vurgularnn sadece sözde kalmas, piyasadaki güvensizlii artrmaktadr. Ekonominin daha fazla zarar görmeden istikrara kavumas ve temel ekonomik göstergelerin düzelmesi için çok daha seri ve somut düzenlemeler yaplmaldr. Sadece mart aynda üretim maliyetlerindeki art yüzde 4,13e ulat. Üretim sektörünün bu artlarla ba edebilmesi mümkün deildir. Fiyat istikrarnn salanabilmesi için ekonomi yönetiminin üretime ve maliyetlerin düürülmesi boyutuna odaklanmas gerekir. Öte taraftan Ramazan aynda artan gda talebinin karlanmas, arzdan kaynaklanacak sorunlarn çözümü ve haksz kazançlarn önüne geçmek için de gerekli tedbirler alnmal, vatandalarn madur olmas önlenmelidir. ifadelerine yer verdi.

TÜRKYENN KORKUNç UYUTURUCU TABLOSU

Gün geçtikçe uyuturucu madde ile tanan birey saysnn artmakta olduuna ve önlemlerin bu balamda yetersiz kaldna iaret eden Demir, Uyuturucu madde kullanm oranlar küresel bazda düüe geçerken, Türkiyede artmaktadr. Uyuturucu madde bamlln artran sebepler arasnda; aile kurumunun zayflatlarak çocuklar kontrol edecek yapdan uzaklamas, gençlerin manevi deerlerden uzak bir ekilde yetitirilmesi, sosyal medyada yaygnlaan kötü arkadalk ortamlar, polisiye tedbirlerin uyuturucu baronlarndan ziyade sokaktaki çetelere yönelik olmas gibi hususlar sralanabilir.

Özendirilen snrsz özgürlük anlay ile aile ortam dnda yaama kültürünün tevik edilmesi, yeni nesil üzerindeki kontrolü her geçen gün zayflatmaktadr. Son zamanlarda aile kurumunun ald yara herkesin malumudur. Artan aile içi iddet ve geçimsizliin yan sra yaygnlaan boanmalarn çocuklar üzerinde sebep olduu psikolojik travmalar ar tahribatlar oluturmaktadr. Sorumluluk ve aile kurma bilincinden uzak, geleceimizi teslim etmede tereddüt yaayacamz nesillerin yetimesi büyük bir tehlike olarak önümüzde durmaktadr. Kötü alkanlklar ve madde bamll ile mücadele ederken polisiye tedbirler ile birlikte bu saiklerin ar tesiri de hesaba katlmaldr. dedi.

DANITAYIN TSKDA BAÖRTÜSÜ KARARI

Dantayn TSKda baörtüsü kararn deerlendiren Demir, Mill Savunma Bakanl tarafndan 2017 ylnda Türk Silahl Kuvvetleri Kyafet Yönetmeliinde yaplan bir deiiklik ile TSKda görevli kadn personelin baörtüsü takmasnn önündeki engeller kaldrld. Statükonun ve oligarik vesayetin devamndan yana olan kesimlerce, TSK personeline baörtüsü serbestisi getiren düzenlemeye kar açlan dava Dantay 2nci Dairesi tarafndan ret edildi. Kararn gerekçesinde Türkiyede baörtüsünün, tarihi, dini ve kültürel boyutlarna iaret edilerek kamu yararna ve hukuka aykrlk bulunmad ifade edildi.

Yüksek mahkemelerin bu ve buna benzer kararlarn temel insan haklar ve özgürlükler anlamnda atlm önemli admlar olarak görüyoruz. Ancak açlan bu dava, her ne kadar hakl ve hukuki gerekçeler ile ret edilmi ise de ülkemizde var olan baörtüsü sorunu ile dier temel hak ve özgürlükler, anayasal güvenceye kavuturulmad müddetçe benzer sorun ve tartmalarn devam edecei görülmektedir. Hali hazrda çeitli kurum ve kurulularda, baörtüsü serbestlii sadece bir yönetmelikle ayakta durmaktadr. En temel haklardan olan din ve vicdan hürriyeti yönetmeliklerle güvenceye alnamayaca gibi deien yöneticilerin inisiyatifine terk edilemez. Ksmen ve dönemsel olarak salanan baörtüsü serbestisinin yer ve zaman snrlamas yaplmakszn anayasal güvence altna alnmas ertelenemez bir sorumluluktur. ifadelerine yer verdi.

TEN çIKARMALARDA KEYFLKLER ÖNLENMELDR

ten çkarmalarda uzun zamandr tartma konusu olan Kod 29 uygulamasnn, neden olduu maduriyetler ile tartlmaya devam ettiine dikkatleri çeken Demir, SGK verilerine göre yasan sürdüü 2020 ylnda 176 bin 662 kii, Genel ahlak ve iyi niyet kurallarna uymayan davranlar düzenleyen Kod 29 kapsamnda iten atld. Bu kapsamda iten çkarlanlar kdem ve ihbar tazminatlarn alamyor ve isizlik maandan yararlanamyorlar. Yaadklar sicil sorunlar yüzünden yeni i bulmada da zorluk yayorlar. Önlerinde kalan tek yol, mahkemelerde suçsuz olduklarn ispat etmeye çalmaktr. dedi.

MADURYETLER GDERECEK BR DÜZENLEME VEDLKLE YÜRÜRLÜE KONMALI

Maduriyetlerin giderilmesi çarsnda bulunan Demir, Artan ikayetler ve suiistimaller üzerine SGK, Kod 29 uygulamasnda deiik gerekçeler için farkl kod uygulamasna geçti. Yaplan deiiklik Genel ahlak ve iyi niyet kurallarna uymayan davranlar ayrtrsa da pratikte iverenin keyfi tutumunun önüne geçmeyecektir. Tazminatsz iten atmalarda kodlar deise de iverene yine ispat sorumluluu getirmemektedir. Ksa çalma ödeneinin sonland, iten çkarma yasann da mays aynda sonlanaca düünüldüünde, ücretsiz izne çkarma furyasyla beraber Kod 29 veya yeni türevleri kapsamnda iten atmalarn daha da artaca öngörülmelidir. Bunun önüne geçmek ve imdiye kadar yaanan maduriyetleri giderecek bir düzenleme ivedilikle yürürlüe konmal, iverene de iten çkarmalarda beyan yerine ispat sorumluluu getirilmelidir. diye kaydetti.

GÜVENLK SORUTURMASI YASASI

Kamuya ilk kez veya yeniden atanacak çeitli kamu görevlilerine yönelik güvenlik soruturmas ve ariv aratrmasn içeren kanun teklifinin, tüm tepkilere ramen TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesini deerlendiren Demir, Güvenlik soruturmas prosedürünün, devlet memuriyetine girecek kiilerin yaknlarna uygulanmasndan vazgeçilmesi ve sadece kiinin kendisinin baz alnmas elbette teklifin ilk haline göre olumlu bir gelimedir. Buna ramen öretmenlerin de güvenlik soruturmas uygulamasna dhil edilmesi, iliik, irtibat, iltisak gibi soyut kavramlara tekrar yer verilmesi, suiistimaller ile keyfiliklerin önünü açmaktadr. Masumiyet karinesi gibi Anayasal bir hakka ramen kiiyi idare karsnda savunmasz brakacak bu uygulamann ariv kayd ile snrlandrlmas, hukukun üstünlüünün gereidir. Bu anlamda Sayn Cumhurbakann söz konusu tasary bir kez daha görüülmek üzere parlamentoya geri göndermeye davet ediyoruz. çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git