Anadilimiz neden yasak?

Dünya Anadil Gününe ilişkin Diyarbakırlı vatandaşlar "Diğer dilleri konuşurken bir şey yok, Kürtçe neden yasak?" tepki verdi.

Haberler 21.02.2022 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafndan dillerin ölmesini engellemek, farkndalk yaratmak ve çok dillilii tevik etmek amacyla 1999da alnan kararla 21 ubat tarihi, Dünya Anadil Günü olarak kutlanyor.

Yaygn bir ekilde Kürtçenin konuulduu Diyarbakrda vatandalar anadilin önündeki tüm yasaklarn kaldrlmas gerektii görüünü ifade ederken, Türkçe dndaki dier dillerin bir bütünlük içerisinde korunmas ve yaatlmasn istedi.

ANADLMZ NEDEN YASAKLI

Anadilin her yerde serbestçe konuulmas gerektiini dile getiren Dilan Akdemir, Baktmzda görüyoruz ki her yerde dilimiz yasakl. Ancak biz daima kendi dilimizle konuacaz. Kendi dilimizi konumadmz zaman dil yok olur. Okullarda çocuklarmza Kürtçe ders veremiyoruz. Okullarda her dil serbest ama Kürdün dili yasak. Bizim dilimizin de olmas gerek diye konutu.

Anadilin kimseye bir zarar olmadn ifade eden Abdulkadir Avar, Anadil ne kadar ilerlerse o kadar iyi. Dier dilleri konuurken bir ey yok, peki neden bizimkisi yasak? diye sordu.

NSANIN VARLII DLDR

Kürtçe konuan brahim Günsür ise, Bu bizim dilimizdir. Herkesin kendi dilini savunmas ve sahiplenmesi gerekir. Her dil, bir renktir. Renklerimiz farkl olsa da akan gözyalarmzn rengi ayndr dedi.

Yaamn farkllklarla güzel ve zengin olduunu ifade eden Günsür, Dilimizin yasaklanmasn kabul etmiyoruz. Her bir dil, bir insandr. Kürt dili üzerindeki basklar kabul etmiyoruz. Dil, ayn zamanda kiinin varldr. Kürtçenin seçmeli ders verilmesini bir hakaret olarak görüyorum ve asla kabul etmiyorum. Milyonlarca insan bu ülkede yayor niye ngilizce, Arapçaya verilen önem kadar Kürtçeye verilmiyor. stanbulda Arapça, ngilizce tabelalar aslrken sra Kürtçeye geldi mi adeta farkl bir uygulama tabi oluyor. Artk anadilimizin eitim dili olmasn istiyoruz. Dil bitti mi insann varl da biter ifadelerini kulland.

Yaamlarn kendi anadillerinde sürdürmelerinin insanlar daha fazla mutlu ettiini belirten Abdulkerim Can, çocuklarn gittikleri okullarda Türkçeye altrldklar için kendi anadillerini unuttuklarn kaydetti. Can, Güzel olan insann kendi anadilini konumasdr. Her dili bilmek güzeldir ama anadili konumak daha güzeldir eklinde konutu.

ANADLMZE SAHP çIKALIM

nsanlarn anadiline sahip çkmas gerektiini belirten Nedim Barani, anadiline sahip çkmayan bir insann hiçbir eyine sahip çkamayaca görüünü dile getirdi. Dili yasakl olana her ey yasakldr diyen Barani, Kürt dili yasakl u an. Bu bir arada olmamamzdan da kaynakl. Bir arada olsaydk böyle olmazd. dedi.

KÜRTçE ETM DL OLMALI

Esnaflk yapan Ferhat Atabey, Kürtçeye dönük politikalarn dünden bugüne ayn olduundan yaknd Milyonlarca Kürdün anadili olan Kürtçenin okullarda seçmeli olarak seçilmesi yerine eitim dili haline gelmesi gerektiini savunan Atabeyolu, unlar söyledi: Bu topraklarda Kürtlerde, Türklerde hep birlikte yayoruz. Ortak bir dersin olmas lazm, seçmeli deil. Kürtçe seçmeli ders olabilir mi? Ha seçmeli ders demisin ha küfür etmisin.

Kürtçenin seçmeli ders olarak okullarda okutulmasnn soruna çözüm getirmediini ifade eden Musa Atkan da, Artk dilimizi inkar etmesinler. Eer bir olursak her ey azad olur. Birlik dil ile olur sözlerini sarf etti.

Ana Sayfaya Git