"Anayasa bir toplum sözleşmesidir"

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Anayasa bir toplum sözleşmesidir. Eğer bu sözleşme toplumdan gizlenerek yapılıyorsa buna anayasa denmez, buna ancak gizli bir anlaşma denebilir." dedi.

Haberler 03.12.2016 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilgen, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, Türk lirasnn deer kaybetmeye devam ettiine dikkati çekerek, u anda biz konuurken bile belki hepimiz biraz daha fakirletik, cebimizdeki para biraz daha eridi, borcumuz biraz daha büyüdü. diye konutu.

Hem bölgesel gelimelere, hem de ekonomideki krize ramen Türkiye siyasetinin gündeminde bakanlk konusunun yer aldn ifade eden Bilgen, bu durumun, ekonomiyi daha büyük riske soktuunu ve Türk lirasn daha çok deersizletirdiini savundu.

Anayasann bir toplum sözlemesi olduunu dile getiren Bilgen, siyasetçilerin ve parlamentonun toplum adna ve toplum için bu sözlemeyi kurmak ve ina etmekle sorumlu olduklarn söyledi. Bilgen, Eer bu sözleme toplumdan gizlenerek yaplyorsa buna anayasa denmez, buna ancak gizli bir anlama denebilir. deerlendirmesinde bulundu.

Ayhan Bilgen, Nasl bugün 12 Eylül Anayasas tartlyorsa, yüzde 90 oylara ramen 1982den beri tartlmaya devam ediliyorsa bugün kotarlmaya çallan bu gizli anlama metni de daha ilk gününden itibaren tartlmaya devam edecektir. ifadesini kulland.

TBMM Genel Kurulunda dün çalmalar devam ederken, AK Parti milletvekillerinin, sosyal medya üzerinden, Bakanlk hayrl olsun diyerek imzalarn yaynladklarn ileri süren Bilgen, öyle devam etti:

Bir, eer siz bunu bir baka partiyle yapyorsanz bakanlk m, cumhurbakanl m, hiç olmazsa bu konuda açklama yapn. ki, hangi metni gördünüz de imza açyorsunuz, topluyorsunuz, imzalarnzn fotoraflarn sosyal medyada kamuoyuyla paylayorsunuz? Hem bu yaklamn kendisi halk iradesine saygszlktr, milletvekillii makamyla badamayacak yaklamdr, hem de dorudan doruya parti adna yaplan açklamalar, iktidar partisi adna yaplan açklamalar, dün grup bakanvekilinin yapt açklamalar suç oluturmaktadr. Blok olarak evet oyu verilecek açklamas, Meclis Bakan oy kullanamyor. Onun dnda 316 oy çkacak açklamas, bugünkü anayasaya göre suçtur. Bu, daha imdiden parlamentoda yaplacak oylamalara gölge düürür. Brakn referandum sürecini, parlamentoda bu metnin 330 imzayla kotarlmas sürecini bile aibeli hale getirir.

Olaanüstü hal artlarnda bir referandum sürecinin normal görülemeyeceini dile getiren Bilgen, seçimin bir süreç olduunu ve bir takm çalmalar içerdiini belirtti.

Bilgen, Bizim milletvekillerimiz, akademisyenler, gazeteciler tutuklu, toplant ve gösteri yürüyüleri valilerin keyfi kararyla snrsz biçimde yasaklanabiliyorken, OHAL artlarnda da referandum olabilir demenin tutarl, ikna edici, demokratik hiçbir taraf olamaz. görüünü ileri sürdü.

Kars, anlurfa, Bitlis ve Adanada partilerine yönelik operasyonlarda gözaltlar olduunu söyleyen Bilgen, Diyarbakrda ise görevlendirme yaplmayan DBPli ilçe belediyelerinde bütün faaliyetlerin kaymakam iznine balandn aktard.

Bilgen, te bu artlarda bu kadar demokrasiyle, sivillikle olaanüstü hal artlarnda kotarlmaya çallan ey olsa olsa ancak bu darbe sürecinin, hukukunun, koullarnn srf bir kii için sürekli hale getirilmesi olabilir. Buradan demokratik bir anayasa, Türkiye için bar, birlikte yaama, özgürlük, eitlik, istikrar, huzur ve güven çkmaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git