Anayasa Mahkemesi'nden 'Öcalan'a özgürlük' kararı

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istemek, bunun için kampanya düzenlemek ve kampanya formlarında Öcalan'ın fotoğrafının bulunmasını "düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında” olduğuna karar verdi.

Haberler 01.02.2020 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), Abdullah Öcalann özgürlüünü isteyen kampanya kapsamnda, Öcalann fotoraflarnn yer ald formlar datan 2 kiiye, Örgüt propagandas yapmaktan verilen 10 aylk hapis cezasnn düünce ve ifade özgürlüünün ihlali olduuna karar verdi.

Diyarbakrn Balar ilçesinde 6 ubat 2015te Öcalan ve siyasi tutuklulara özgürlük isteyen, üzerinde Öcalann fotoraflar bulunan formlar imzaya açan Berrin Baran Eker ve Muzzaffer Özbekin formlarna Tekirda 2. Sulh Ceza Mahkemesinin toplatma karar gerekçesiyle el konuldu. Öcalann fotorafnn üzerinde olduu Abdullah Öcalana Özgürlük mza Formu bal tayan ve Abdullah Öcalana Türkiyedeki siyasi tutsaklara özgürlük talebini destekliyorum. Öcalann özgürlüü Türkiyenin demokratiklemesi ve Kürdistandaki bar süreci için en önemli adm olacaktr. açklamas yer alan form nedeniyle Bar ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi Eker ve Özbeke Örgüt propagandas yapmaktan dava açld.

LK DURUMADA MAHKEME 10 AY HAPS VERD

Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davada, Eker ve Özbeke 5 Mays 2015 ylnda Örgüt propagandas yapmaktan ayr ayr 10ar ay hapis cezas verildi. Hapis cezasnda, hükmün açklanmasnn geri braklmasna (HAGB) karar verdi. Bavurucularn avukatnn yapt itiraz bavurusu ise Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince reddedildi.

ADALET BAKANLII BAVURUNUN REDDN STED

Anayasa Mahkemesine bireysel bavuru yolunun açlmasyla bavurucularn avukat Gülen Özbek, müvekkillerinin düünce ve ifade özgürlüü hakknn ihlal edildii gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu. Adalet Bakanl ise gönderdii savunmada, terörizmi veya terör faaliyetlerini, liderlerini, yöneticilerini, terörizmin amacn ve araçlarn meru gösterecek ekilde faaliyetler gerçekletirilmesinin ifade özgürlüü hakk balamnda deerlendirilmemesi gerektii görüünü savundu.

MAHKUMYET DEMOKRATK TOPLUM DÜZENNE MÜDAHALEDR

Karar iç hukuk ve Avrupa Birlii mevzuat kapsamnda deerlendiren AYM, düünce ve ifade özgürlüüne ilikin Anayasa Mahkemesi ve Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin verdii kararlara atfta bulunarak bavurucularn düünce ve ifade özgürlüü hakknn ihlal edildiine oy birliiyle karar verdi.

YENDEN YARGILANACAKLAR

Tazminat talebini reddeden AYM, ihlalin ortadan kaldrlmas için Eker ve Özbekin yeniden yarglanmas için dosyann Diyarbakr 4. Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Ana Sayfaya Git