Anayasa Mahkemesinden sözleşmeli personel kararı

Anayasa Mahkemesi, kamuda 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) tabi sözleşmeli personel statüsünde çalıştırılacaklarda aranan 6 aydan fazla hapis cezası almamış olma şartını anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Haberler 12.05.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede yer alan Anayasa Mahkemesi kararnda, Devlet Memurlar Kanununda kamu görevlisi statüsünde istihdam edilebilmek için bir yl veya daha fazla süreyle hapis cezasna mahkum olmama koulu aranrken, KHK kapsamndaki sözlemeli personel yönünden alt aydan fazla hapis cezasyla hükümlü bulunmama koulunun öngörüldüü, bu durumun eitlik ilkesiyle badamad ve anayasaya aykr olduu ileri sürülerek yüksek mahkemeye bavurulduu bildirildi.

Mevcut KHKlerin ve dolaysyla itiraz konusu kuraln, daha önce denetlenmi olsa bile anayasann mülga 91. maddesine uygunluunun denetlenmesi gerektii vurgulanan kararda, u ifadelere yer verildi:

Zira geçerliliini sürdüren ve yetki unsuru bakmndan da anayasal denetime tabi olan KHKlarn çkarlmas srasndaki anayasal yetkinin kaynan, ilga edilmi olsa da anayasann 91. maddesi tekil etmektedir.

KHKlarn anayasann mülga 91. maddesine uygun olup olmadna ilikin denetimin bir defayla snrlandrlamayaca açktr. Zira böyle bir snrlandrma, KHKya ilk denetiminden sonra söz konusu anayasa hükmü karsnda dokunulmazlk tannmas anlamna gelmektedir. Bu ise her eyden önce temel amac, normlarn anayasaya uygunluk denetiminin yaplmas ve anayasaya aykr olan kurallarn hukuk sisteminden ayklanmas olan anayasa yargsnn, belirtilen amac ile badamamaktadr.

Bu itibarla, itiraz konusu kuraln anayasann mülga 91. maddesi yönünden daha önce denetlenmi olmas ayn madde uyarnca yeniden denetlenmesine engel tekil etmemektedir.

- Kamu hizmetlerine girme nitelii tayor

Mülga 91. maddede anayasal güvence altndaki temel haklar, kii haklar ve ödevleri ile siyasi haklar ve ödevlerin KHKler ile düzenlenemeyecei belirtilen kararda, u ifadeler kullanld:

Anayasann ikinci ksmnn Siyasi Haklar ve Ödevler balkl dördüncü bölümünde yer alan ve 70. maddesinde güvence altna alnan kamu hizmetine girme hakkna ilikin olarak da KHK ile düzenleme yaplmas mümkün deildir.

tiraz konusu kuralda, sözlemeli olarak ie alnacak personelin taksirli suçlar hariç olmak üzere 6 aydan fazla hapis cezas ile hükümlü bulunmamalar gerektii hükme balanmtr.

Kamu hizmetine girme ve hizmete alnmada hangi nitelik ve artlarn aranaca anayasann 70. maddesi kapsamndadr. tiraz konusu kural, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde kamu görevlisi olarak istihdam edilme ekillerinden biri olan 399 sayl KHKya tabi sözlemeli personel statüsünde çaltrlmak için aranan artlara ilikin olduundan kamu hizmetlerine girme hakknn uygulanmasna dair bir düzenleme nitelii tamakta ve anayasann mülga 91. maddesi uyarnca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alan içinde kalmaktadr.

Kararda, Anayasa Mahkemesinin, açklanan nedenlerle kuraln anayasann mülga 91. maddesine aykr olduuna ve iptaline karar verdii bildirildi.

Ana Sayfaya Git