Ankara barosu İstanbul sözleşmesine sığındı

Ankara Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın cuma hutbesindeki ifadelerine ilişkin Baro tarafından yapılan değerlendirmenin, Avukatlık Kanunu'nun barolara yüklediği insan haklarını koruma görevi gereği sorumluluğundan kaynakladığını öne sürerken, kalkan olarak İstansul sözleşmesini kullandı.

Haberler 28.04.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deerlendirmenin ayrca Anayasann ikinci maddesinde vücut bulan laik ve sosyal bir hukuk devletinde yaamann gerei olduu ifade edilen açklamada, Türkiyenin de taraf olduu Avrupa Konseyi stanbul Sözlemesinin üçüncü maddesinin, cinsel yönelim ve cinsel kimlik temelli ayrmcl yasaklad vurguland.

Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 14üncü maddesinin de ayrmclk yasan açk olarak düzenlediine, yerel mevzuatta da nefret söyleminin Türk Ceza Kanununun 216. maddesinde açkça yasal yaptrma tabi tutulduuna iaret edilen açklamada, Laik devlette yönetim din kurallarna göre deil, toplumun ihtiyaçlar dorultusunda aklc ve bilimsel verileri esas alan beeri iradeye dayanr. Kurumlar temsil edenlerin yaptklar açklamalarda da yasalara, Anayasaya ve taraf olduumuz uluslararas anlamalara uygunluk aranr ve beklenir. ifadesi kullanld.

STANBUL SÖZLEMESNE SIINDI

Yasa önünde eit insanlarn bir ksmnn ötekiletirilerek aalanmasnn ve hedef gösterilmesinin suç olduu, hiçbir kurum veya kuruluun temsilcisinin yasal düzenlemelerin üstünde imtiyazlara sahip olmad anmsatlan açklamada, unlar kaydedildi:

Açklamamzdan bir cümlenin alnarak sosyal medyada organize bir ekilde çarptlma çabasnn ise laik devlet sisteminden uzaklalma arzusuna ve uzun zamandr her frsatta saldrlan stanbul Sözlemesinin feshine dönük olmas hiç de artc deildir. nsanlk tarihi; zamandan ve corafyadan bamsz bir ekilde çalar boyunca kanla, nefretle, bir kesimin dier kesimi ötekiletirip maddi ve manevi dünyada yok etme çabalaryla geçmitir. Bu çerçevede, anlan yaz içeriindeki çalar öncesine ait söylemi, slam temelinde dini deerleri deil corafyadan ve tüm dinlerden bamsz olarak dünya tarihinde çalar boyunca yaanan trajedilere vücut veren ayrmc ve ötekiletirici zihniyeti ifade etmektedir.

Açklamalar üzerine, Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan soruturma balatld hatrlatlan açklamada, Ankara Barosu tarihinde hiçbir zaman dini deerleri aalamad gibi, görevi gerei Anayasa ile güvence altna alnan din ve vicdan hürriyetinin her zaman savunucusu olmutur. Bizler laik, demokratik ve aydnlk Türkiye Cumhuriyetinde bir hukuk devleti güvencesinde yaamak için bedel ödemek gerekiyorsa insan haklarnn ve insan sevgisinin yannda karanln, ayrmc ve ötekiletirici zihniyetin ise tam da karsnda durduumuzu tarih önünde bir kez daha tüm kamuoyuna sayg ile arz ederiz. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git