Anneler yalnız bırakılmadı

Dağa kaçırılan çocuklarına kavuşma ümidiyle HDP İl Başkanlığı binası önünde 3 Eylül'den bu yana oturma eylemi yapan Diyarbakır annelerine Türkiye'nin dört bir yanından destek geldi

Haberler 20.12.2019 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, daa kaçrlan çocuklarna kavumak için HDP l Bakanl binas önünde oturma eylemi yapan Diyarbakr annelerini yalnz brakmad.

Diyarbakrda anne Hacire Akar, olunun daa kaçrlmasnn sorumlusu olarak gördüü HDPnin il bakanlnn önünde 22 Austosta oturma eylemi balatt. Olunu teröre kurban vermemek için balatt eylem sonuç veren anne Akar, kararl mücadelesiyle 24 Austosta evladna kavutu.

Hacire annenin olu için gösterdii mücadele, benzer acy yaayan dierlerine de örnek oldu. Akarn mücadelesini örnek alan Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçerin 3 Eylülde balatt oturma eylemine katlm günden güne artt.

Son olarak 8 Ekimde oturma eylemine balayan Hatice Ceylann da 10 Aralkta 4 yl önce daa kaçrlan olu Cafere kavumas, yürei evlat hasretiyle yanan ve bekleyiini sürdüren annelere moral oldu.

- Annelere toplumun tüm kesimlerinden destek geldi

Tek arzular kendilerinden koparlan evlatlarna kavumak olan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann desteini her frsatta dile getirdii Diyarbakr annelerini bata çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Tomas Zdechovsky ve büyükelçilerin yan sra siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden 5 bine yakn kii ziyaret etti.

Aclarn paylald, desteklerin iletildii ziyaretlerde kimi zaman dualar okundu kimi zaman da duygusal anlar yaand, gözya döküldü.

- Sanat camias annelerin yanndayd

Aralarnda Hülya Koçyiit, Muazzez Ersoy, Gülben Ergen, Yavuz Bingöl, Hasan Kaçan, Cengiz Kurtolu, Ahmet Yenilmez, Bahadr Yeniehirliolu ve Hanifi Koçun da bulunduu çok sayda sanatç ve oyuncu ziyaretleri ile annelerin sesine kulak verdi, evlatlarna kavumalar temennisinde bulundu.

- Kadn gazeteci ve yazarlardan annelere destek

Halime Kökçe, Gülcan Tezcan, Nagehan Alç, Fadime Özkan, Deniz Kilisliolu, Betül Soysal Bozdoan, Zeynep Türkolu, Sevil Nuriyeva, Meryem layda Atlas, ATV Ankara Temsilcisi ebnem Bursal, nternet Haber Ankara Temsilcisi Hatice Kübrann da yer ald gazeteci, yazar ve televizyon sunucular da ailelerle görütü, yaadklarn dinledi, desteklerini iletti.

- Sivil toplum kurulularnn destei sürdü

Memur-Sen, 15 Temmuz Dernei, Türkiye Gençlik Vakf, Kadn ve Demokrasi Dernei, Uluslararas nsan Haklar ve Demokrasi Dernei, Türkiye nsan Haklar ve Eitlik Kurumu, Anadolu Yaynclar Dernei, Hukukçular Dernei, Türkiye Kardelik Birlii ile Yedi Renk Tek Yürek Platformunun da aralarnda bulunduu çok sayda sivil toplum kuruluunun temsilcileri ve üyeleri oturma eyleminin ilk gününden bu yana ailelere desteini sürdürdü.

- ehit aileleri ve Srebrenitsa anneleri de ailelere güç verdi

15 Temmuz Dernei üyelerinden, ehit Prof. Dr. lhan Varankn ei Saadet Varank, ablas Aye Arslantürk, Mahir Ayabakn annesi Muteber Ayabak, Askeri çobann kz Zehra çoban, ei ehit edilen ve kamuoyunda Yldz hemire olarak bilinen Yldz Namdar ve ülkenin birçok ilinden gelen ehit yaknlar annelerin yannda yer ald, ziyaretleriyle onlara güç verdi.

Bosna-Hersekin Srebrenitsa ehrinde 11 Temmuz 1995teki soykrmda çocuklar ehit edilen annelerin kurduu Srebrenitsa Anneleri Dernei üyeleri de Diyarbakr annelerini yalnz brakmad.

- Avrupadan destek

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngiltere Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler annelerle görütü.

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, Basn lan Kurumu (BK) Genel Müdürü Rdvan Duran ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu Bakan Köksal Toptan da aileleri ziyaret etti, desteklerini bildirdi.

- Destek oldukça daha da güçleniyoruz

Ardan 5 yl önce daa kaçrlan kz Hayal için Diyarbakra gelerek kucanda 1,5 yandaki çocuuyla oturma eylemi yapan Süheyla Demir, AA muhabirine yapt açklamada, kendilerini çok sayda kiinin ziyaret ettiini söyledi.

En çok ehit annelerinin ve babalarnn ziyaretinden etkilendiklerini ve duygulandklarn dile getiren Demir, Böyle bir günde yanmzda olmalarna teekkür ediyorum. Demek ki hep el eleyiz. Türk-Kürt diye bir sorun yok. Bunu sadece bizim çocuklarmz kaçranlar ortaya çkartt. Kardeiz, ayn bayrak altnda yayoruz. dedi.

Kendilerini ziyaret eden herkese teekkür eden Demir, bu destein ve ziyaretlerin sürmesini diledi.

Demir, Destek oldukça daha da güçleniyoruz. stiyoruz ki herkes bize destek versin, gencecik evlatlarmz o zalimlerin elinden hep birlikte alalm. Kararlyz, evlatlarmz almadan buradan kalkmyoruz. Evlatlarmz onlardan alp öyle gideceiz. diye konutu.

- El birliiyle bu sorunu çözeceiz

Anne Songül Altnta, bütün Türkiyeye verdikleri destek için teekkür ederek, bu sayede eylemlerini bugüne kadar sürdürdüklerini ifade etti.

Milletimiz bize ziyarete gelince, yaptmz eylemin doru olduundan daha da emin olduk. diyen Altnta, unlar kaydetti:

Demek ki doru yerdeyiz, doru bir ey yapyoruz, doru adresteyiz, HDP, çocuklarmz kaçrd, çocuklarmz vermiyor. Halkmz, sanatçlarmz destek verdi. Allah gelenlerden raz olsun. Ziyaretler bize çok güç verdi, yüzümüzü güldürdü, umut oldu. Allahn izniyle Türkiye ile el biriliiyle bu ii çözeceiz. PKKy bitireceiz, evlatlarmz alacaz.

- Türkiye halkna teekkür ediyoruz

Diyarbakrda 4 yl önce 15 yanda daa kaçrlan olu Özkan Aydn için eyleme katlan baba Süleyman Aydn, kendilerine destein ç gibi büyüdüünü aktard.

Bu desteklerle umudumuz daha da artt. Bize destek veren bütün Türkiye halkna çok teekkür ediyoruz. Bizi yalnz brakmadlar, yanmzda oldular, acmz paylatlar. ifadelerini kullanan Aydn, destein sürmesi dileinde bulundu.

ehit ailelerine özellikle teekkür eden, ehitlere Allahtan rahmet dileyen Aydn, Biz verilen destekle eylemimizi sonuna kadar sürdürmekte kararlyz. HDPden çocuklarmz almadan gitmiyoruz. diye konutu.

Baba Celil Begda, bekleyiin çok zor olduunu ancak desteklerin güç ve moral verdiini kaydetti.

Herkesten destek beklediklerini dile getiren Begda, Belki de bu ziyaretler sayesinde eylemi bugüne kadar devam ettirebildik, güç aldk. Gelmeyenler de bize destek verseler çok güzel eyler olacak. Bu destek olursa, bizim çocuklarmz gelecek. 20 bin, 50 bin kii gelsin. Yeter ki gelsinler, destek versinler. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git