Anter cinayetinde aslan dinlendi!!

Yazar Musa Anter'in 1992'de öldürüldüğü ve eski AK Parti Milletvekili Orhan Miroğlu'nun yaralandığı olayla bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Haberler 27.12.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 6nc Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya tutuksuz sank emekli Albay Sava Gevrekci, Musa Anterin olu müdahil Dicle Anter ile sank ve müdahil avukatlar katld.

Durumada Diyarbakr Adliyesi ile videokonferans sistemi üzerinden balant kurularak, gazeteci Ferit Aslann tank olarak beyan alnd.

Aslan, 20 Eylül 1992de bir arkadalarnn çalt yerel gazetenin yaz ileri müdürüne telefon açarak, cinayet olduuna ilikin polis telsizinden anons geçtiini bildirdiini anlatt.

Yaz ileri müdürünün, çalanlardan Hüseyin çiçeki olay için görevlendirdiini, çiçek ile kendisi ve muhasebe müdürlüü yapan Zeki Özerin de taksiyle olay yerine doru gittiini ifade eden Aslan, unlar kaydetti:

Kolordu komutanln geçince önümüzde 21 SV plakal beyaz Toros durdu. Arabadan, ellerinde silah olan 2 kii indi. Hüseyin çiçeke Ne iiniz var diye sordular. Hüseyin, ihbar üzerine buraya geldiimizi söyledi. Bu kiiler, otomobilin içindeki birine bir ey söyledi. Sonra Bizi takip edin, olay yerine götürelim dediler. Otomobil çkmaz bir sokaa girdi. Arabadan indiler, bizi kimin gönderdiini, kimin öldürüldüünü, kimin ihbar ettiini sordular. Bizi darbettiler. Benim iki diim krld. Bunlar 10-15 dakika sürdü. Sonra bizim araca onlardan biri bindi ve araçlarn takip etmemizi istediler.

ehir dna çknca bizim araç oförünü de bagaja koydular. Bu arada önce Sizi çüngüe çavua götüreceiz, sonra Malatya DGMye götüreceiz dediler. Onlarn otomobilini kullanann sa eli dirseine kadar alçlyd, bu yüzden sol elle vites deitiriyordu. Ara ara bizim otomobil bir yerde duruyor, ehir çknda onu bekliyordu. Sabah saat 04.00 sralarnda Malatya-Adyaman snrnda bizi braktlar. oföre Direkt gidin, bir daha yakalarsak sizi öldürürüz dediler.

Aslan, Malatyaya giderek, gazeteyi araynca Anterin öldürüldüünü, Mirolunun yaralandn örendiklerini bildirdi.

Sonraki günlerde Mirolunu hastanede ziyaret ettiklerini aktaran Aslan, Onlar otomobille götüren kii Ha buras, ha buras diyerek Seyrantepede çok dolatrm. Benim ve Mirolunu dinleyen herkesin yorumu, oförün onlar bizi kaçran kiilere teslim edecei yönünde oldu. Sanrm bizi kaçranlar da Anter ve Mirolunu vuranla balant kuramyorlard. diye konutu.

Kendilerini kaçranlarn telal olduklarn söyleyen Aslan, bir soruyu yantlarken, sonraki yllarda Mahmut Yldrm adnn birçok faili meçhul cinayetle anldn, ancak yalnzca tek kare fotorafnn kamuoyuna yansdn dile getirdi.

Yldrmn olunun bu olaylardan 17 yl sonra çkan kitabnda babasnn 10 kadar fotorafna yer verdiini aktaran Aslan, Fotoraflar görünce, eli alçl olup, diimi kran, dier iki kiinin Müdürüm diye hitap ettii kiinin Mahmut Yldrm olduunu düündüm. Bizi kaçranlarn robot resimlerini de çkarp, dier arkadalarla Yldrmn fotoraflarna baktmzda, Bu dedik. Bunun haberini de yaptm. beyann verdi.

Sizi kaçranlarn beyaz Toros kullanmasnn anlam olabilir mi? sorusu üzerine Aslan, Enteresan bir ey ifade edeyim. Biz yarm saat, bir saat içinde gelmeyince gazetedekiler OHAL Valiliine ihbarda bulunmu. Bizi tayan taksinin plakasn da vermiler. Buna ramen araçla Diyarbakrdan çkana kadar, ona yakn kontrol noktasnn hiçbirisinde durdurulmadk. Beyaz Toros selektör yapyordu, durdurulmadan devam ediyorduk. dedi.

- Duruma ertelendi

Durumada daha sonra Ayten Öztürkü, sanklardan Abdülkadir Aygan (Aziz Turan) ve Mahmut Yldrm ile beraber öldürmekle suçlanan sank Mesut Mehmetolunun savunmas alnd.

Diyarbakr Adliyesinde hazr bulunan Mehmetolu, videokonferans sistemi üzerinden yapt savunmasnda, suçlamalar kabul etmediini bildirerek, Olay tarihinde ben terör suçundan Diyarbakrda tutukluydum. diye konutu.

Mahkeme heyeti Mahmut Yldrmn da arasnda bulunduu firari sanklar hakkndaki yakalama emirlerinin infaznn beklenmesini ve baz tanklarn dinlenmeleri için ilemler yaplmasn kararlatrarak, durumay erteledi.

- Davann geçmii

Anterin ölümü, Mirolunun yaralanmasyla sonuçlanan saldrya ilikin dava Diyarbakrda açlm, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti.

ddianamede eylemi Mahmut Yldrmn planlad ve yönettii, Hamit Yldrmn eylemi gerçekletirdii, dönemin Jandarma stihbarat Grup Komutan Vekili Sava Gevrekçinin ise emri altnda bulunan Abdülkadir Aygan faillere yardm için görevlendirdii öne sürülüyor.

Sanklarn, taammüden adam öldürmek suçundan arlatrlm müebbetin yan sra halk isyana tevik ve birbiri aleyhine silahlandrarak mukateleye (öldürme, vuruma) tevik etmek ve adam yaralamak suçlarndan da cezalandrlmalar isteniyor.

Dava görüldüü srada sanklardan Mahmut Yldrm ve Abdülkadir Aygann da arasnda bulunduu Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesindeki 16 sankl JTEM davas ile Elaz 1inci Ar Ceza Mahkemesinde açlan ve Ayten Öztürkün 1992de kaybolduktan iki ay sonra ölü bulunmasna ilikin dava da Anter ve Mirolu ile ilgili davayla birletirilmiti.

Ana Sayfaya Git