Anter davasında 28 yıl sonra dinlenen tanık: JİTEM'e götürülüp sağ kalan kimse olmazdı

Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nın 14'üncü duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada 28 yıl sonra tanık olarak dinlenen Nuri Sınır, "Diyarbakır'da iç kalede bulunan ve JİTEM diye anılan bir yapılanma olduğunu biliyorum ve oraya götürülüp sağ kalan kimse olmazdı" dedi. Sınır, Anter'in katledilmesine ilişkin ise 'Miroğlu’nun hastanede kendisine PKK itirafçıları ve JİTEM mensupları tarafından tarandıklarını anlattığını' söyledi.

Haberler 25.06.2020 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musa Anter davasnda 28 yl sonra tank olarak dinlenen Nuri Snr, Diyarbakrda iç kalede bulunan ve JTEM diye anlan bir yaplanma olduunu biliyorum ve oraya götürülüp sa kalan kimse olmazd dedi.

JTEMe ilikin 1999 ylnda hazrlanan 11 sankl iddianame ile 2005 ylnda hazrlanan 5 sankl iddianamenin 2010 ylnda birletirilmesiyle JTEM Ana Davas olarak anlmaya balanan ve Musa Anterin öldürülmesine ilikin 2013 ylnda balatlan davayla birletirilen Musa Anter ve JTEM Ana Davasnn 14üncü durumas Ankara 6nc Ar Ceza Mahkemesinde görüldü.

MAHKEME BAKANI: HAYAT HER ZAMAN RSKLDR

Durumaya Anter ailesinin avukat Selim Okçuolu, tutuksuz sank Sava Gevrekçi, sank avukatlar ve Hafza Merkezinden Faili Belli izlem gözlemcisi avukat Esra Klç katld. Maske takmayan mahkeme bakan ile sank avukat arasnda maske üzerine geçen konumada mahkeme bakannn, Hayat her zaman risklidir? Ben rapor alp, izne çkanlardan deilim demesi dikkat çekti.

AKAM BULUACAKTIM M çIKTI

Ardndan Orhan Mirolunun avukatnn tank olarak durumaya çard Nuri Snr dinlendi. Musa Anter ile Orhan Mirolunu geçmiten beri tandn kaydeden Snr, 1990 tarihinde Anter tahliye olunca Orhan Mirolu ile beraber onu Diyarbakr Cezaevinden alarak, Mirolunun evinde yemek yedik. Cinayetin olduu güne kadar Musa Anteri bir daha hiç görmedim dedi.

Anterin katledildii geceye dair Snr, unlar anlatt: Cinayet günü Anterin gençlerle sohbet edip, kitap imzaladn gördüm. Sonra görüürüz diye o an selam vermedim. Daha sonra Orhan Mirolu ile Anterin kald otelde yemek yeme konusunda anlatk ama daha sonra iim çkt için Mirolunu aradm ve akam Anterin kald otele gelemeyeceimi ama yemekten sonra geleceimi söyledim. Akam yemekten sonra Diyarbakr eski belediye bakan Mehdi Zana beni arad. Mehdi Zana bana Musa Anter ve Orhan Mirolunun katledildiini söyleyerek, gidip kendisini almam istedi. Kendisini aracmla almaya gittim ve oradan Diyarbakr Devlet Hastanesine gittik. Hastane etraf çounun yüzleri maskeli olan Özel Harekat polisleri tarafndan kuanmt. Hastaneye girie izin verilmiyordu. Morgda sadece Musa Anterin naan gördük. Mirolunun ise Diyarbakr Üniversitesi Tp Fakültesine götürüldüünü örendik. Biz de oraya gittik ve Mirolunun ar yaral olduunu ve ameliyata alnmay beklediini gördüm. Bilinci açkt bana olay anlatt.

OLAY GECES TAKP EDLDM

Snr, Mirolunun hastanede kendisine PKK itirafçlar ve JTEM mensuplar tarafndan tarandklarn anlattn belirtti. Snr, Basknn fazla olduu çekinceleri ile Mirolunun babasnn izni ile yaral haldeki Mirolunu bulunduu hastaneden alarak Diyarbakr Devlet Hastanesine götürdük. Gece Zanay evine braktktan sonra evime gittiimde bir araç beni takip etti. Kendimi tehlikede hissettiim için Balar Mahallesinde rastgele bir kapy çalp, içeri girdim ve geceyi orada geçirdim. Sabah tekrar hastaneye gittim. Tekrar olay konutuk. Mirolu tpk kitabnda yazd gibi olay gecesini anlatt ifadelerinde bulundu.

28 YIL SONRA TANIKLIK YAP DENLYOR

Bunu üzerine mahkeme bakan, fadeyi düzgün verin. Kitab okumak zorunda deilim. Bu ekilde tank olunmaz. Biz burada yarglamaya dair delil aryoruz, atf yapma diyerek sert tepki verdi. Snr ise, Bana 28 yl sonra ilk kez tanklk yap deniliyor. Ben bu ehirde olup aclar yaayan bir insanm, Kürdüm ve zulümle yönetiliyoruz. Olay aydnlatmak istiyorsanz kitab okumak zorundasnz. Ben hukukçu deilim, yaadm eyler itibariyle anlatyorum diyerek karlk verdi.

Mahkeme bakan ise Bölgede yaadklarn sana özgü bir ey diyerek anlatmaya devam etmesini istedi.

ANTER YERE DÜÜNCE DE ATE ETM

Snr olaya dair tanklklarna ilikin anlatmn öyle sürdürdü: Mirolu kendisini Hamit Yldrm olarak tantan bir kiinin gün içinde birkaç kere Anterin yanna geldiini söyledi. Mirolunun Anterden duyduu kadaryla, bu kiinin kendisini Hamit Yldrm olarak tanttn ve aralarnda arazi husumeti olan iki ailenin barmas için Anterden yardm istediini söyledi. Kendisini Hamit Yldrm olarak tantan ayn kiinin yine akam otele geldiini ve ikisini alarak otelden çktn anlatt. Hamit Yldrm, ikisini araca bindirerek, bir yere kadar götürüyor ve belli bir yerde ev uras diyerek indirmi. ndiklerinde arkadan ate açm. Önce Musa Anter sonra da kendisine ate ettiini anlatt. Anter yere dütüünde de ate etmeye devam ettiini anlatt. Mirolu bana daha sonraki süreçte Hamit Yldrmn PKK itirafçs olduunu ve kod adnn da Dijwar olduunu söyledi.

SA KALAN KMSE OLMAZDI

Snrn beyanlarnn ardndan Anter ailesi avukat Selim Okçuolu, O dönem Diyarbakrda JTEM gibi devlete bal yasa d örgütlerin ne tur faaliyetleri olurdu? diye sordu. Snr, Cinayetin yaand dönemde bölgede düünen insan istenmezdi. Bunlardan Vedat Aydn yine böyle katledilmitir. Gazete satlyor diye bu bölgede insanlar kaçrlp kaybediliyordu. Cesetleri de ya tarlada ya köprü altnda bulunurdu. Diyarbakrda yaanan vaheti ve belli bir süre kaldm Diyarbakr Cezaevini ölene kadar unutamam. Diyarbakrda iç kalede bulunan ve JTEM diye anlan bir yaplanma olduunu biliyorum ve oraya götürülüp sa kalan kimse olmazd ifadelerinde bulundu.

Duruma Anterin evlatl Süphan Metenin dava dosyasna gönderdii yazl ifadesi okunmas ile devam etti. Okunan ifadede Metenin, Anterin katledildiini nasl duyduklarn ve Anterin defnedilmesi sürecini uzun uzun anlatt görüldü.

Tank beyanlarnn ardndan Anter ailesi avukat Selim Okçuolu söz ald. Tank Süphan Metenin ifadesini bir sonraki celse deerlendireceini ifade eden Okcuolu, Anterin katledildii tarih 1992 ama dava, zaman amna yaklak iki ay kala açlmtr. Maalesef gelinen aama itibariyle ise ceza zaman amnn sona ermesine 2 sene kald. Dier yandan yarglama sürecinde baka dosyalar da bu dosya ile birletirilmitir. Sank Abdulkadir Aygan sveçte olduu halde Adalet Bakanna yazlan savunmasnn istemi gerçeklemedi. Biz gelinen aama itibariyle dosya sanklarndan Sava Gevrekçi ve Hamit Yldrm dosyalarnn davadan ayrlmasna karar verilmesini talep ediyoruz diye belirtti.

DOSYANIN AYRILMASI TALEBNE TRAZ

Salonda hazr bulunan sank Sava Gevrekçi bu aamada bir ey söylemek istemediini kaydetti. Sank Gevrekçinin avukat Hikmet ler ise, Dosyann ayrlmasn istemiyoruz. Sanklarn beraatn talep ediyorum dedi. Sank Hamit Yldrmn avukat Kaya Yelek ise, salgn sürecini gerekçe göstererek, müvekkili üzerindeki adli kontrol artnn kaldrlmasn ya da kolaylatrlmasn talep etti.

Ara kararn açklayan mahkeme heyeti, sank Hamit Yldrm hakknda uygulanan adli kontrol tedbirinin devamna, dosya srasnda sank Abdulkadir Aygan (Aziz Turan) daha önce basna verdii röportajlar dahilinde hakknda yarglama yürüyen sanklardan Hamit Yldrm açsndan youn üphe oluturan cümlelerin olmas ile beraber hl yurt dnda bulunduundan ve ifadesi alnmadndan sanklardan Hamit Yldrm ile Sava Gevrekçi yönünde davann ayrlmas yönündeki talebin reddine karar verdi. Duruma ileriki bir tarihe ertelendi.

Ana Sayfaya Git